Atag I36EC: Slecht opwarmen van huis in de ochtend

Gjhelder

  • #1
In 2017 is de ketel van mijn jaren 20 huis vervangen, direct nadat we er kwamen wonen. Het werkt wel beter dan 1,5 jaar geleden. Alleen in de woonkamer duurt het gewoon veel te lang (> 5 uur) voor dat de ingestelde temperatuur wordt bereikt. Hopelijk kunnen jullie helpen.
In 2017 is er dus een Atag I36EC geïnstalleerd, na de ketel installatie werd het huis erg moeilijk warm. Het duurde uren, maar dan kwam het er wel tot een graad of 18.

Hiervoor leken logischerwijs meerdere oorzaken aan te wijzen:
- Isolatie, dus dat is aangepakt. De vloer is lekker dik geïsoleerd. De rest zijn we mee bezig…
- Het verwarmingssysteem (verwarmingen en leidingen) zelf was slecht onderhouden.

Kortom, we zijn voortvarend aan de gang gegaan om het systeem up-to-date te krijgen:
- Alle kranen zijn vervangen door Danfoss RA-DV kranen en voetventielen geplaatst. De verwarmingen in de woonkamer (waar de thermostaat hangt) hebben manuele knoppen (geen thermostaatknop) en die staan netjes open.
- Slechte stukken leiding zijn vervangen
- Alle verwarmingen op de bovenverdieping zijn vervangen door nieuwe varianten.
- Alle verwarmingen boven zijn uitgerust met thermostaat knoppen met een klok (Danfoss Eco Bluetooth
- Het systeem heeft een vuilafscheider (SpiroTrap MB3)
- Het systeem heeft een luchtafscheider (SpriroVent)
- De temperatuur van de thermostaat is gekalibreerd met twee andere thermometers. Hier zat een hele graad tussen.

De verwarmingen worden allemaal netjes helemaal warm. De verwarming boven werkt nu prima, alleen beneden duurt het opwarmen gewoon te lang. Neem een gewone doordeweekse dag dan moet hij om 6:30u op 19 graden zijn (’s nachts staat hij gewoon op 15 graden), dat haalt hij niet dan is het 17 graden tegen 8:00u is het dan 19 graden.

De ketel staat ingesteld op een maximale watertemperatuur voor verwarming van 85 graden, als je het thermostaat op 25 graden zet, dan gaat de setpoint van de verwarming naar 85 graden. Alleen bij normale temperaturen (graad of 20) blijft de CV met een setpoint van werken tot maximaal 60 graden. Op zich natuurlijk verstandig i.v.m. HR bereik van de ketel, maar ik heb liever dat de ketel dan maar tijdelijk gewoon echt gas geeft.

Bij het narekenen van de capaciteit van de radiatoren is ook duidelijk waarom het boven wel werkt. De over dimensionering boven is groter dan beneden. De verwarmingen in de woonkamer zijn berekend op 85 graden, dat haalt hij bij lange na niet.

Kortom, hoe kan ik ervoor zorgen dat het wel warm is ’s ochtends? Moeten de setpoint hoger worden en zo ja hoe? Speelt wellicht gradiënt instelling hier een rol?

P.s. Ik heb van alle geprobeerd, ik heb de java api van https://atag.one/ gebruikt om te loggen wat er gebeurt. Hierin valt te zien dat inderdaad de setpoints laag blijven. De thermostaat begint wel steeds eerder met het verwarmen van het huis.
P.s.2 De monteur van de installatie is erbij geweest, waardoor nu het setpoint inderdaad wel naar 85 graden gaat bij maximale belasting. Alleen zijn advies; zet de ketel weinig terug in de nacht, om zo te voorkomen dat de temperatuur daalt en de ketel het niet red. Dat vind ik net een beetje te makkelijke oplossing.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Lijkt mij wel duidelijk. Er hangt gewoon te weinig capaciteit is in de woonkamer.

Dus óf radiatoren bijplaasten/vergroten, of beter isoleren. Het vriest niet eens buiten, als je het nu al niet warm krijgt...
 

Gjhelder

  • #3
@Hessie, thanks voor je snelle antwoord, aan isolatie wordt gewerkt! Helemaal eens dat er te weinig capaciteit hangt voor verwarming op 60 graden, grotere radiatoren zorgen ervoor dat je met lagere temperaturen verwarming toe kunt. Voor zover ik kan zien in de tabellen van Danfoss verlies je tussen "85/65 graden" en "60/45 graden" verwarming 1/3 van de capaciteit. Dat krijg je niet zomaar gecompenseerd.

Met de oude ketel werd het wel warm, dus het kan wel. Ik zoek nog even verder. Mocht je nog een tip hebben ik hou me aanbevolen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De radiatoren ontdoen van stof en spinnenwebben en tijdelijk een plaat met isolatiefolie achter de radiatoren plaatsen, dat kan een heel stuk schelen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Sluit eens alle radiatoren behalve in de woonkamer.
Wordt het dan wel sneller warm in de woonkamer?
Ik denk dat de installatie waterzijdig ingeregeld moet worden.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Bert pit

  • #6
Ik denk dat het heel simpel is, de aanvoertemperatuur moet tijdelijk naar de 80 of hoger. Hoe je dat doet bij die ketel weet ik niet. Maar totdat de isolatie goed is, heb je baat bij een hoge aanvoertemperatuur.

Krijg je de isolatie niet snel genoeg op orde en dan zul je de capaciteit van de radiatoren moeten vergroten, eventueel met ventilator.

Zelf heb ik ook een oud huis en laat ik de aanvoertemperatuur mede bepalen door de buitentemperatuur. In een oud huis is bij koud weer de straling van de radiator erg aangenaam.
 

Marcn88

  • #7
De installatie dient waterzeidig ingeregeld te worden, als de ketel ziet dat er warm retourwater terugkomt gaat hij zn pompvermogen en brandervermogen naar beneden bijstellen met als gevolg het duurt lang voordat t warm is
Lees via de info knop maar eens uit wat de aanvoer en retourtemperatuur zijn naar een uurtje branden
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Gjhelder

  • #8
Heren, bedankt voor de tips!

@Jan, goed idee! Ga ik doen

@Rooster en MarcN88, ik heb gekeken naar waterzijdig inregelen, daarom bij het kiezen van de kranen gekozen voor de Dynamic Valve (RA-DV) kranen van Danfoss. Die zouden daarvoor moeten zorgen. Toch? In ieder geval dat claimen ze.

@Bert Pit, dat dacht ik ook, maar ik heb geen idee hoe je achter die instelling kan komen. De handleiding van ATAG beschrijft het onvoldoende :-(
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als een handleiding het onvoldoende beschrijft is het niet mogelijk of ongewenst. Het laatste denk ik zal van toepassing zijn. Wij denken nog teveel in aan/uit.
Geen specialist maar ik denk dat de ketels van tegenwoordig helemaal niet meer geschikt zijn, in verband met zuinig kunnen stoken, om op 80gr te werken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Als je huis erg oude radiatoren heeft, kun je hoogstwaarschijnlijk al een stuk hogere capaciteit krijgen door de radiatoren te vervangen, nieuwe radiatoren kunnen een stuk beter hun warmte kwijt.

Verder zou je nog kunnen zorgen voor geforceerde convectie door een radiatorventilator te plaatsen.

Waterzijdig afregelen doe je om de juiste deltaT over een radiator te krijgen, aangezien die kranen alleen op je aanvoer zit, kan ik me niet voorstellen dat deze automatisch afregelen.

Op dit forum staat een interessant stuk over afregelen: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229
 

Combiketel

  • #11
Een ATAG ketel moduleert net andersom dan andere merken. In plaats van hoog te beginnen begint een Atag ketel laag te branden en gaat naar behoefte steeds hoger branden tot hij op zijn ideale stooklijn zit.

Dit heeft wel één nadeel. Als er al snel een goede retour temperatuur wordt gemeten dan zal de ketel nooit heel hoog gaan branden waardoor de verste radiatoren nooit echt goed warm zullen worden.

Dus als er een radiator heel dicht bij de ketel hangt en deze open staat dan krijgt de ketel al heel snel warm retour water terug en zal niet hoger gaan branden.

Kortom, installatie goed in laten regelen is bij een Atag ketel zeer belangrijk ! Eenmaal goed werkend heb je er een topketel aan !
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Er zijn veel meer merken ketels die eerst laag branden en langzaam hoger gaan branden naar meer vermogen.

Dus zo bijzonder is het niet :wink:

En een installatie goed waterzijdig inregelen is altijd nodig voor een goed resultaat.

Vr Gr
 

Bernhard

  • #13
Radiatorventielen moeten worden ingeregeld.
Zie hiervoor de instructies voor Dynamic Valve.
De warmteafgifte van een radiator met folie, aan de achterzijde, wordt kleiner. Een deel van de stralingswarmte wordt met de folie gereduceerd.
bernhard
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
Kijk ff in de app store en zoek op Danfoss.
zoek nu bij de resultaten op Installateur APP.

Hier kun je de waterzijdige gegevens waarop je de kranen in moet regelen terug vinden.

John
 

Tvoort

  • #15
Ik heb hetzelfde probleem dan echter met eclipse kranen. Probleem lijkt ermee te maken te hebben dat de CV het water door de bypass in de CV stuurt hierdoor stijgt de temperatuur te snel en gaat deze pendelen (de DV/eclipse kranen staan niet genoeg flow toe, dit lost de ketel op door de bypass te gebruiken om meer flow te creëren). Dit houdt in dat het water maar gedeeltelijk in de radiatoren terecht komt. Momenteel heb ik de radiatoren verder open gezet maar dit zorgt er natuurlijk weer voor dat niet de gewenste delta T wordt gehaald.

Dit zou natuurlijk opgelost kunnen worden als de ketel de pomp niet zo hoog opendraaide. De pompinstelling kan alleen niet lager dan 61% via het menu. Heeft iemand hier nog een oplossing voor?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Geen topic kapen, maar een nieuw topic openen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu