Kosten gevelkachel aanhouden

Reaven

  • #1
In mijn losstaande , stenen schuur mag ik graag 1 of 2 avonden in de week klussen. Er ligt ook allerlei gereedschap welke ik graag vorstvrij en droog opsla.

Nu hangt er al een DRU gevelkachel type NL 31, welke helemaal goed is. Die heb ik uiteraard ook wel eens aan als ik lekker bezig ben.

Alleen vraag ik mij af wat het zou kosten als ik de kachel altijd aanlaat om iig geen vocht en schade (roest ed) aan mijn gereedschap te hebben.

Hoe bereken ik dat grofweg en op welke stand laten jullie je kachel dan staan ? Stand 1?



Voor de klusavonden kom ik wel uit de berekening :
Ik heb nu op basis van 2x per week ,4uur de kachel op vol vermogen :

3,5kW verbruikt ca 0,5 kuub per uur op vol vermogen maakt 2 kuub per avond. Ik betaal bijna 0,7 euro per kuub en daarmee 1,40 per avond.

2x p/w, helft van het jaar is 52x 1,4=72,80.

Ik wil de schuur voorlopig nog niet isoleren omdat ik mijn handen vol heb aan andere klusprojecten, maar wil voorkomen dat het te gek wordt qua klussen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Als je op een koude dag je verwarming een dagje aan laat op stand 1, vervolgens hetzelfde sommetje maakt, en even kijkt of de luchtvochtigheid voldoende gedaald is op stand 1 ben je een eind toch?

Mijn vermoeden is dat het erg prijzig gaat worden ;)

Ik zelf heb trouwens in de winter al mijn accugereedschap in een bak liggen die ik na het klussen mee het huis in neem, meeste hand gereedschap zit in een kluskoffer die op de werkbank ligt en dicht gaat. Dat scheelt al een heel stuk.
 

Ghelsendoorn

  • #3
Totaalbedrag gasverbruik dit jaar (jan 2018 t/m nov 2018)
159 m³ € 241,20
Bekijk specificatie
Zit ik op 1,52 euro per M³


Je moet de dag heffingen ook mee rekenen wat de meesten niet doen en uit gaan van 60 cent of minder!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Er bestaan geen begrip dagheffingen. Wel vastrecht (als je jaarlijke kosten door 365 zou delen, kom je wel op kosten per dag uit). Al zou je niet stoken, dan nog betaal je deze basis.

Vastrecht omslaan naar een prijs per m3 geeft een vertekend beeld:


Bij 100 m3/jaar is deze invloed vele malen meer bepalend dan bij een verbruik van 2000 m3/jaar.

De juiste jaarlijkse kosten zijn: vastrecht + verbruik*prijs per m3.

In dit geval gaat het om het extra verbruik, dus om de prijs per m3.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die berekening lijkt me niet correct. Ik denk dat je de (vaste) netbeheerkosten en vaste leveringskosten hebt meegerekend. Netbeheerkosten zijn, als ik me niet vergis, voor 11 maanden ca 150-160 Euro (afhankelijk van netbeheerder en regio). En dan nog de vaste leveringskosten die de energieleverancier per jaaar of maand rekent, ca 30-60 Euro per jaar.

Als je dat omrekent naar prijs per m³ dan kom je veel te hoog uit, want je rekent nu een vast bedrag mee als variabele kosten.

Voor de echte prijs per m³ zou je moeten optellen:
- Het leveringstarief, ca 25-40 ct afhankelijk van het contract
- De energiebelasting, ca 26 ct
- Opslag duurzame energie, ca 3 ct.

In totaal zou je dan op een prijs per m³ moeten komen van ca 54 tot ca 69 ct. Of ingeval van een erg ongunstig contract nog eens 5 ct extra.

Dus hoogstens 75 ct per m³. De vaste kosten betaal je toch al, dus die moet je niet nog eens meerekenen!

Voor het net niet laten vriezen in de betreffende ruimte kun je volgens mij beter een klein elektrisch kacheltje gebruiken. Bijv eentje met ventilator, afgesteld op de allerlaagste temperatuur (checken met een thermometer in een koude periode).

Ik heb zo'n ding staan, temperatuur komt bij vorst niet onder de ca 5 graden. Gebruikt natuurlijk wel wat, maar veel minder dan een gaskachel die voortdurend volop staat te stoken.

Alternatief zou je de gaskachel op een hele lage stand kunnen zetten, het is de vraag of dat kan.

Edit: Walker was intussen sneller, met ongeveer dezelfde boodschap. Berekening maken kost tijd. :wink:
 

Ghelsendoorn

  • #6
Walker,

Klopt wat je zegt. Ik bedoel eigelijk dat de totaal prijs van gas duurder is dan 60 cent.Je moet in feite ook de jaarlijkse kosten mee rekenen als je gaat verwarmen met een aparte gas meter in schuur of garage. Een airco met warmtepomp zou dan veel meer rendement geven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat je de vaste kosten moet meerekenen indien je vergelijkt met een (compleet) andere vorm van verwarmen, klopt op zich.

Maar wanneer je al (gedurende korte tijden) verwarmt met een gaskachel en wilt weten wat het je extra gaat kosten als je langer verwarmt, moet je die vaste kosten niet nog een keer meerekenen! Want die betaal je ook als je alleen korte tijden met gas verwarmt.

Vergeet niet dat als je helemaal zonder gas gaat verwarmen, de gasvoorziening afgesloten moet worden en de meter verwijderd. Anders blijf je nog altijd de kosten van de netbeheerder betalen!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zie trouwens dat je helemaal niet de topicstarter bent hier. Ook in dit geval zal er geen sprake zijn van 'maar een heel klein beetje gebruik', maar komt het extra verbruik voor de schuur erbij.

En dus is ook hier je berekening totaal niet relevant!
Voor het net niet laten vriezen in de betreffende ruimte... (etc)
(zie mijn bericht 21:11)
Dat was dus bedoeld voor Reaven, als suggestie wat hij zou kunnen doen om z'n gereedschap goed te houden.
 

Reaven

  • #9
Thnx voor alle tips . Ik heb net een data logger besteld die zowel temperatuur als de luchtvochtigheid kan meten. Deze komt met een week of 2 binnen en dan ga ik eens meten hoe de luchtvochtigheid is en blijft als ik met de verschillende standen meet van de kachel en of een elektrische. Dat veroorzaakt immers eventuele roest.

Ik zag in de technische handleiding van de DRU kachel dat in verbruik ‘kleinstand’ dit 0,104 is . Het wordt mijn niet duidelijk wat dit betekent . Weet iemand dit ?

Zou ik dat kunnen aanhouden voor het gemiddelde verbruik bij vorstbeveiliging , of is daar niks over te zeggen omdat de gaskachel net als een CV verwarmt wat nodig is om rond die 10graden uit te komen ?

Ik heb nu op basis van 2x per week ,4uur de kachel op vol vermogen de volgende berekening gemaakt:

3,5kW verbruikt ca 0,5 kuub per uur op vol vermogen maakt 2 kuub per avond. Ik betaal bijna 0,7 euro per kuub en daarmee 1,40 per avond. Vastrecht ed reken ik inderdaad niet mee , ik heb al een CV ketel die de komende jaren niet weg gaat. Het is dus echt erbij.

2x p/w klussen in de helft van het jaar (zomer heb ik hem niet aan) is grofweg 52x 1,4=72,80 euro.

Daarnaast het klein verbruik voor de vorstbeveiliging.
6 dagen x24 a 0,1 kuub per uur (de andere dag staat hij al op vol vermogen)

Per week
8 u vol is 2,8 totaal
6x24 x0,1 is 14,4 kuub x 0,7 euro is 10,08

Bij 4 maanden vorstvrij de kachel aan is 16 weken
16 x 12,88 (10,08 vorstvrij en 2,8 vol vermogen) = 206 euro per jaar.

Ps. Kees ik las je tip. Mijn kachel heeft wel een vorstbeveiliging geïntegreerd , waarom zou ik dan een klein elektrisch kacheltje neerzetten ? Is dat goedkoper ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik was ervan uitgegaan dat de betreffende gaskachel alleen 'normaal' kon verwarmen, dus geen vorstbeveiliging.

Indien de kachel een vorstbeveiliging heeft en daarmee de ruimte op minimaal ca 5 graden gehouden kan worden, zou dat voldoende kunnen zijn. Het voordeel van een ventilatorkachel is, dat ie de warmte wat meer door de ruimte heen blaast.

Maar of het goedkoper is kan ik niet beoordelen: elektrisch verwarmen is relatief duur en al helemaal als dat in een ongeïsoleerde ruimte plaatvindt.

Zelf heb ik gewoon geen keuze, want in m'n schuur heb ik geen gas(kachel) en ook de ruimte er niet voor. Ik gebruik de elektrische kachel op dezelfde manier als jij de gaskachel: als ik wat wil klussen zet ik hem even volop, dus zowel ventilatie als verwarming hoog. Dan is het daar binnen 10 minuten warm genoeg voor het doel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu