KWh meter voor tweede groepenkast aansluiten

Peristilius

  • #1
Mijn woning bestaat uit twee woongedeeltes, met elk een eigen groepenkast. Deze groepenkasten zitten momenteel op 1 meter, maar ik zou graag het verbruik gescheiden registreren.

Het betreft een 3x25A aansluiting. Vanaf de hoofdschakelaar lopen 3 fase draden naar 3 25A zekeringen linksonder. Vanaf daar loopt uit de onderkant de bedrading naar de groepenkast in het tweede woongedeelte. Kan ik nu gewoon een 3 fase din rail kWh meter tussen de draden naar de tweede groepenkast plaatsen en dit netjes in een kastje onder de 3 zekeringen wegwerken?

 

Ltn.fazant

  • #2
Maak even een foto van de binnenkant van de complete groepenkast zodat we een juist antwoord kunnen even.
 

Ltn.fazant

  • #3
Sorry ik reageer te snel ik lees nu dat de 2e groepenkast ergens anders zit. :D
Dan klopt je verhaal inderdaad.

Houdt er wel rekening mee dat je installatie zo niet selectief is. 25A hoofdzekeringen kunnen eindgroepen van 16A voeden.
 

Peristilius

  • #4
Wat bedoel je precies als je zegt dat de installatie niet selectief is? Alle eindgroepen zijn voor zover ik weet 16A, misschien dat voor de elektrische kookplaat in het andere woondeel de boel iets anders zit maar ik weet uit mn hoofd niet hoe die groepenkast ingericht is.

Bedoel je dat de zekering van de tweede groepenkast gelijk is aan de hoofdzekering van de installatie?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Volgens mij voldoet deze installatie niet aan de geldende regels...

Elder op dit forum staat dit:
Hoofdaansluiting en meter binnen 3m van de vooringang van een woning.
Tussen meter en verdeler maximaal 3m mits brandvrij gelegd.
>3m voor beveiliging toepassen selectief op de hoofdzekering lengte na de zekeringen afhankelijk van de kabelberekening.
Echter ik kan me voorstellen dat er andere regels gelden als er 2 verdelers in een pand aanwezig zijn.
 

Peristilius

  • #6
Okee, het is meer dan 20 jaar geleden zo aangelegd door een gecertificeerd elektricien, ik mag toch hopen dat die weet wat hij doet. 😄

Gelukkig kan ik me niet herinneren dat er in de afgelopen 20 jaar ooit iets uitgevallen is en maak ik me met een jaarlijks totaalverbruik van 4000 kWh niet al te veel zorgen. We moeten wel heel erg ons best doen willen we boven de 5kW per fase uitkomen.
 

Ltn.fazant

  • #7
@ Walker Deze regels gaan over de leiding tussen kwh meter van energiebedrijf en de groepenkast. in dit geval zit de groepenkast tegen de kwh meter aan dus is dit prima.

@Peristilius inderdaad je onderverdeling moet selectief zijn op je voorgaande zekering. in jouw geval de 3x25A van het nuts. Als je nu een overbelasting of kortsluiting krijgt in je 2e groepenkast dan kan het ook zijn dat de hoofdzekering eruit gaat van het nuts.


[/quote]
 

Peristilius

  • #8
Dus eigenlijk zit die zekering op de tweede groepenkast er een beetje voor niets. Een beetje vreemd is het wel, maar aangezien de tweede groepenkast doorgaans zwaarder belast wordt dan de eerste lijkt het me ook niet erg handig om deze zekeringen lichter uit te voeren... Zoals ik zei blijft alles wel ruim binnen de maximale belasting.
 

Peristilius

  • #9
Ik heb de tweede groepenkast eens even bekeken en ik zou een deel van de groepen in die kast ook apart willen meten. Het betreft de groepen in het kastje rechtsboven. Hoe kan ik deze met zo min mogelijk meters meten?

Ik dacht zelf dat ik een 1 fase meter nodig heb voor de groep achter de aardlek en dat de overige groepen gemeten kunnen worden door een 3 fase meter te plaatsen voordat alles wordt aangesloten op de rail onderin de kast. Mag dit?

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu