Garagedeur elektrisch maken 24v

Handy Hendrikje

  • #1
Heb een 24v motor welke ik op mn schuurdeur wil maken om m electrisch te maken. heb de aandrijving al klaar en wat getest met een accu van 24v.
Maar hoe kan ik t nu zo schakelen ( met testen draai ik de 2 motordraden) dat de motor links en rechts draait. kan ik dat met een schakelaar af of een relais oid? wie helpt mij hiermee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Google even afbeeldingen met bijv. omkeerschakeling.
 

Handy Hendrikje

  • #3
Zou liefst zo simpel mogelijk willen, of kan t niet anders?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je zo handig bent dan kun je toch zelf ook wel even proberen te redeneren hoe zo'n schakeling zou moeten werken? Een motor op een schuurdeur is ook niet zomaar wat. Hopelijk heb je ook nagedacht over de risico's: een afgeklemde vinger is maar zo gebeurd met zo'n deur die verder niet beveiligd is.

Een hele simpele schakeling is deze (zelf getekend dus geen copyright):



Hierbij zijn de schakelaars links en rechts gewone drukknoppen, enkelpolig om, dus schakelaars die terugveren. Terugverende tuimelschakelaars kan ook. Ze moeten natuurlijk wel de stroom van de motor kunnen verdragen.

Let op dat de NO en NC posities anders zijn dan in de schakeling van de Arduino-link.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Dit kun je toch ook aansluiten met een tweepolige jaloezie draaischakelaar?





Normaal sluit je die dingen zo aan:


Maar in jouw geval zou je het zo kunnen aansluiten:


Ga dit alleen niet proberen met een jaloezieschakelaar met drukknoppen die je tegelijkertijd in kunt drukken, daarmee kun je sluiting maken als je beide knoppen tegelijkertijd indrukt.

Houd wel even in de gaten of de schakelaar wel de stroom van de motor kan schakelen. 10A bij 230VAC is een flink hoger vermogen dan 10A bij 24VDC dus zo vanzelfsprekend is dat niet. Neem verder even Kees zijn reacties door! Het lijkt me niet het meest verstandige plan om zoiets te maken zonder inklembeveiliging, zonder eindpositieschakelaars, etc!

Ga je dit op accu laten draaien? Zorg dan ook voor een zekering in het circuit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
XanderH schreef:
Houd wel even in de gaten of de schakelaar wel de stroom van de motor kan schakelen. 10A bij 230VAC is een flink hoger vermogen dan 10A bij 24VDC dus zo vanzelfsprekend is dat niet.
Bovendien heeft zo'n schakelaar van een gelijkstroom veel meer te verduren dan van een wisselstroom. Reden: bij elke schakelactie wordt een klein beetje materiaal van de schakelcontacten 'getransporteerd' naar de andere kant. Bij een wisselstroom gebeurt dat willekeurig van de ene naar de andere kant en weer terug. Bij gelijkstroom wordt het materiaal maar één kant op verplaatst en is de schakelaar daardoor veel sneller ingebrand.

Houd er ook rekening mee dat verzekeringen niet blij zijn met dergelijke knutselwerkjes. Is dit alleen voor een proefje bedoeld dan zal het geen probleem zijn. Maar als het een opstelling is voor écht gebruik en het voldoet niet aan veiligheidseisen, dan wil de verzekering bij brand of ongelukken maar wat graag zeggen dat er niet betaald gaat worden. En dan kan het een dure aangelegenheid worden. Vooral als er letsel (bij anderen) in het spel is.

Dan kun je beter een goedgekeurd systeem gebruiken, ook al is dat duurder dan eigen knutselaarijtjes.
 

Handy Hendrikje

  • #7
Dank voor jullie reacties! kheb m werkend met wat veiligheden erin enz. en met een dubbelpolige schakelaar voor links en rechts, alleen zit ik nog met de eindstand schakelaar. een en ander staat in lijn qua veiligheden, dus als i tegen zn eindstand aanloopt staat deze open en door dan te schakelen door de polen te draaien lukt dat natuurlijk niet.
hoe kan ik dit simpel oplossen? liefst zonder relais?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Hoe heb je het nu aangesloten? Volgens mijn voorstel?

Als je eindschakelaars met een NC contact hebt zou je die op de volgende plaats in het schema kunnen opnemen:


Natuurlijk wel even kijken welke schakelaar je in welk draadje zet. ;)
 

Handy Hendrikje

  • #9
Heb t op jou manier aangesloten, en ook de eindcontacten NC zitten al op jou manier. Alleen wanneer de deur tegen de eindstop staat is deze open,en door dan de polen te draaien (schakelaar open dicht)blijft de eindstop open staan en gaat de deur natuurlijk niet de andere kant op, hoe los ik dat op?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Dan heb je het niet aangesloten zoals ik het nu teken. Dat probleem zou je dan namelijk absoluut niet mogen hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu