Trekprobleem in schoorsteen ?

Guusneus

  • #1
Allen,

Wij bewonen een huis van voor WO I. De oude schoorsteen staat er nog in. Het gaat om een losstaande gemetselde schoorsteen op een eigen fundatie. Hij staat tot ca. 4,5 m inpandig en ca. 2,5 m bovendaks. In de verdiepingsvloer wordt hij opgevangen met een soort raveling. Nu wil ik m nieuw leven inblazen voor houtstook met een RVS voering.

Omdat hij grotendeels inpandig staat overweeg ik een enkelwandige pijp (110/115mm) koud door het bestaande potje (120mm binnenwerks) te laten zakken met aansluiting op een in de schoorsteenvloer vastgezet T-stuk. Stormkraag over het potje laten vallen en ik ben zo goed als waterdicht terwijl zetting opgevangen kan worden doordat de pijp n paar mm speling heeft in het potje. Tegelijk is de pijp volgens mij stijf genoeg voor vegen omdat hij op de schoorsteenvloer en in de pot vastzit.

De pijp is dan dus niet geïsoleerd maar omdat hij grotendeels in de gebouwschil staat lijkt me dat geen groot probleem.

Kachel is een Jaarsma met achteraansluiting 90mm.

Is dit zo uitvoerbaar zonder trekproblemen? Kunnen jullie er andere gaten in schieten?

Guus
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb uw topic een titel gegeven en de volledige quote die u hieronder geplaatst had verwijderd, dat heeft geen enkele zin.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Beter om dan wel rvs te nemen en hoe beroet is je oude kanaal en die kachel is denk ik een kolenkachel? houdt ook rekening met uitzetting in de lengte en kans op condensatie vooral als ie 2,5 meter boven het dak uitsteekt. de meeste buizen van 111 krijg je met moeite door een potje want in de meeste buizen zit een rand. persoonlijk zou ik een grotere diameter nemen mocht je later een andere kachel willen je dan niet zit met een te kleine afvoer
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu