Temperatuur bereikt (code 1) Intergas Kombi

KnarfEirrub

  • #1
Mijn ketel geeft in CV bedrijf al snel code 1 (temperatuur bereikt) terwijl de ingestelde kamerthermostaat temperatuur niet wordt bereikt.

Situatie:
- Intergas Kombi HR 24/28
- Aan/Uit kamerthermostaat
- ongeveer 12 kW aan radiatoren
- ongeveer 60m2 vloerverwarming
- Aanvoertemperatuur ingesteld op 45 gr Celsius

Na verhogen van de aanvoertemperatuur naar 65 graden gaat het beter. Vindt het alleen wel zonde, vloer heeft niet zoveel nodig qua temperatuur.

Hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik wel een aanvoertemperatuur van 45 graden kan gebruiken zonder dat de aanvoertemperatuur zo snel wordt bereikt?

Doe ik nou iets fout? Of is er iets anders aan de hand?

Met vriendelijke groet,

Frank
 

Bernhard

  • #2
Voor het opwarmen van de betonvloer is veel warmte nodig.
Omdat het dan langer duurt om de ruimte op te warmen zal de kamerthermostaat ingeschakeld blijven. Bij een lage instelling van de ketelthermostaat steeds aan-uit gaan, zgn pendelen.
Mogelijk dat het beter gaar als de nachttemperatuur maar een 2grd lager is dan de dagtemp. Of helemaal geen nachtverlaging.
Een ander idee zou zijn om op de verdeler, gedurende de nacht- verlaging, een of 2 groepen uit te schakelen. mvgr bernhard
 

KnarfEirrub

  • #3
Hoi,

Bedankt voor de reactie. Ik vraag me af of de oorzaak daar moet zoeken. Wat ik zie is dat de ketel aangaat, gaat heel even produceren (< 2 minuten) op 45 graden en zegt dan "temperatuur bereikt". Er is wel doorstroming maar het lijkt of de ketel teveel vermogen heeft of te weinig pompsnelheid waardoor de sensor 45 graden aangeeft.

Frank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Jij begrenst de aanvoer op 45 graden, dat is in no time bereikt, je retour water zal ongeveer 20 graden zijn de ketel stookt daar zo 20 graden bij.

De ketel bereikt de ingestelde temperatuur en slaat af totdat die temperatuur weer gezakt is en zolang als dat er vraag van de thermostaat is.

De ketel geeft dus niet aan dat de ruimte warm is maar dat zijn interne temperatuur gehaald is.

de radiatoren willen graag een hogere temperatuur en je vloerset een lage, daarom zit er op de vloerset een naregeling.

Zit er een bypass in je systeem?
staan de radiatoren open?
 

KnarfEirrub

  • #5
Hoi,

Alles staat open. Retour voelt volkomen koud.

Frank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Die retour is nu ca 20 graden, die ketel zet daar zo 25 bij naar de aanvoer.

zet de temperatuur hoger naar ca 65 graden
 

KnarfEirrub

  • #7
Ok. Zoals ik in het begin aangaf, bij 65 graden lijkt het probleem niet aanwezig. Maar werkt HR nu wel optimaal?
 

Bernhard

  • #8
Je hebt in je eerste bericht niet vermeld dat na 2 minuten de watertemp oploopt tot 45grd. De toegevoerde warmte is gelijk aan de opgenomen warmte. De temperatuur loopt te snel op omdat de warmteopname verstoort is. Over de vloerset en of de radiatoren is dan onvoldoende circulatie. Dat kan komen door een bypass die open staat of de vloerset en de radiatoren staan te veel geknepen. Een ketel heeft in het najaar en het voorjaar altijd een te groot vermogen. De capaciteit/vermogen wordt bepaald door de vloerset en of de radiatoren en niet door je ketel. Voorbeeld:
- te kleine radiatoren of alle radiatoren dicht zal de ketel naar max vermogen/temperatuur sturen. Het rendement is dan nul.
- super grote radiatoren geeft een lage keteltemp.
mvgr bernhard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ja, zelfs als je dat ding op 90 graden zet werkt dat prima, als je installatie nl goed is uitgelegd bepaald de installatie je aanvoer temperatuur en daarmee het rendement.

Begrenzen geeft juist een tegengesteld effect, je temperaturen worden helemaal niet gehaald dus de ketel stookt de gehele dag.
 

Bernhard

  • #10
Inderdaad de installatie, radiatoren/vloerset, moet zorgen dat de ketel goed kan werken. Het instellen/afstellen van de ketel is in 99% overbodig en niet gewenst. mvgr bernhard
 

KnarfEirrub

  • #11
Hmm, ben bang dat de werkelijkheid complexer is. In de huidige configuratie staat alles open echter mijn systeem is voorzien van kleppen om zonering mogelijk te maken. Het kan dan voorkomen dat alleen vloerverwarming zone open staat en de radiatoren niet; het is dan een beetje zonde om te heet water te produceren. Maar idd het vermogen vd ketel is vermoedelijk te hoog waardoor water te snel te heet wordt. Kan vermogen wel wat naar beneden brengen om te kijken of dat soelaas biedt.
 

Bernhard

  • #12
De ketel stuurt een hele boel liters water weg met een temperatuur van bv 45grd. Als de liters met bijna dezelfde temperatuur terug komen ligt het niet aan de de ketel maar aan de radiatoren of de vloerset. De warmteopname van de radiatoren en of de vloerset moet op verbeterd worden.
Je wil de ketel minder vermogen geven maar je gaat de temperatuur verhogen. Je geeft de ketel dus meer vermogen.
Je moet het probleem bij de vloerset of de radiatoren oplossen. Anders blijft het complex. mvgr bernhard
 

KnarfEirrub

  • #13
Hallo Berhard,

Dat is nou juist het probleem er gaan niet veel liters van 45 graden op pad. Al heel snel, binnen 2 minuten, is de temperatuur bereikt. Retour voelt nog heel koud. Het is net of de pomp het onvoldoende weg krijgt maar ik voel/hoor wel overal geruis in het systeem (nb alles staat open). Bij bv 65 gaat het langer goed, je voelt dan de retour van koud naar lauw gaan.

Frank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Een ketel verwarmt het water ongeveer 20 graden tov retour temperatuur, niet meer.

Jouw retour water zal ongeveer 20 graden zijn bij het starten van de ketel, zodra de brander start is de aanvoer al 40 graden.
Tegen de tijd dat er 25 graden retour komt slaat je ketel al weer af.

Ik vermoed dat je waterbalans niet juist is.

haal de begrenzing van de ketel af en ga de boel waterzijdig inregelen.
Plaats een bypass en stel deze goed in.

Als je dat allemaal goed hebt staan kiest je ketel automatisch het beste rendement om je ruimte(s) op temperatuur te krijgen.

Mits er natuurlijk voldoende vermogen is geistalleerd om die ruimte te verwarmen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
Komt je vloer wel goed op temperatuur?
 

Instalpeer

  • #16
Als de ingestelde cv temperatuur lager is dan de ingestelde warmwater temperatuur en de comfort stand staat aan.Gaat de ketel altijd in code 1 als er warmtevraag voor cv is de warmtewisselaar is immers al warm (temp hoger dan de gewenste cv water temperatuur) . Bij de eco comfort stand gebeurt dit ook rond de tijden dat er meestal ww wordt getapt. Tevens korte tijd na het tappen van ww.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik heb dit probleem ook eens gehad toen een Intergas was aangesloten op alleen een vloerverwarming. Hij kon gewoon zijn warmte niet voldoende of snel genoeg kwijt en sprong in '1' of stond continue te pendelen.

Die ketel was overigens ook veel te zwaar voor die ruimte. Wat ik toen heb gedaan was het vermogen van de ketel terugregelen en dat loste het probleem op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu