Verlichting blijft alleen aan bij inhouden schakelaar

Ic3

  • #1
In de eetkamer hebben we één aansluiting. Deze is aangesloten op een schakelaar met dimmer. Normaliter zou de lamp aan / uit moeten gaan door één keer op de dimmer te drukken. Inhouden dimt het licht, of maakt het feller. Deze aansluiting hebben we tot vandaag echter nog nooit gebruikt.

Op de aansluiting heb ik lasklemmen geplaatst en hierop twee lampen aangesloten. Beiden worden dus rechtstreeks gevoed via een splitsing in de lasklemmen.

Wanneer ik nu het licht aan probeer te zetten, dan krijg ik direct enorm fel licht. Dimmen werkt niet en zodra ik de knop los laat gaat het licht direct uit. Alleen als ik de schakelaar ingedrukt houd, blijft het licht aan.

Ik ben geen elektricien, maar een lamp aansluiten zou toch niet zo bijzonder moeten zijn leek mij. Iemand enig idee wat het zou kunnen zijn?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Plaats even een foto van hoe je de aansluitingen nu hebt.
 

Ic3

  • #3
Probeer als ik thuis ben een foto te maken. Het is in ieder geval nu zo aangesloten:

Inbouwdoos
1x zwarte draad, met lasklem op 2 bruine draden
1x blauwe draad, met lasklem op 2 blauwe draden
1x aarde (niet aangesloten, omdat er geen aansluiting op de lampen zit)

Lamp 1 (aangesloten op inbouwdoos)
1x bruin en 1x blauw rechtstreeks op lamp
1x bruin op lasklem met daarop 1 bruine draad die naar lamp 2 gaat
1x blauw op lasklem met daarop 1 blauwe draad die naar lamp 2 gaat

Lamp 2
Aangesloten op blauw en bruin

Alle draden hebben harde kern.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Is dit huis nieuw voor jou? Hoe kom je aan het verhaaltje hoe het "zou moeten werken"?

Misschien dat de componenten voor het dimmen in de lamp zelf zaten en dus meegenomen zijn door de vorige bewoners. Dan is er nu alleen een pulsschakelaar achter gebleven, die inderdaad alleen het licht inschakelt zolang je de knop vasthoudt.

Pulsschakelaar vervangen door een normale schakelaar (of kijken of je het veertje eruit kunt trekken waardoor de pulsschakelaar een normale schakelaar wordt), of naar wens een dimmer plaatsen.
 

DSR9500

  • #5
En ik vermoed een mechanisch defect in de dimmer.

Mogelijk een slechte/gebarsten soldering.

Kzou adviseren... haal een nieuwe dimmer of schakelaar.
 

Ic3

  • #6
Dank voor de reacties! Ik was bang dat ik iets ontzettend stompzinnig had gedaan, maar ik gok dat iemand mij dat wel al duidelijk had gemaakt ;)

@XanderH
We hebben het huis anderhalf jaar geleden gekocht, maar de elektra was zo ontzettend beroerd, dat we letterlijk alles hebben laten vervangen. In de eetkamer hadden we voldoende licht, dus de aansluiting die de elektricien gemaakt had nooit gebruikt. Tot vandaag dus. Ik ben er vanuit gegaan dat het zou moeten werken omdat al het andere in huis (van zijn hand) goed werkt. We hebben echt overal dimbare spots of stopcontacten waar je een lamp in kunt steken die gedimd kan worden. Omdat de aansluiting in de eetkamer nooit gebruikt is geweest, is dit óf door mijn aansluiting, óf door iets dat kapot is (of wellicht al was toen het geïnstalleerd werd).
Het is overigens zeker een pulse-schakelaar. We hebben niet anders in huis. Maar verder werkt het overal. Ik heb de schakelaar nog niet open gemaakt.

@DSR9500
Ik ga de de schakelaar eens open maken. Wellicht verwisselen met één van de tig andere schakelaars in huis om te kijken of het defect is.
 

Maurice81

  • #7
Als ik 't goed begrepen heb zit er dus een dimmer en een schakelaar voor 't zelfde lp? En heb je nu de dimmer los gehaald oid?

Ik vermoed dat het een pulse schakelaar is waarmee je de lamp nu probeerd te schakelen, er zijn elektronische dimmers die je aan de andere zijde met een pulse schakelaar ook kan laten dimmen bv gira heeft deze optie onderandere.

Je zou er dan een normale schakelaar op moeten zetten, deze pulse schakelaar maakt alleen contact als je hem ingedrukt houd.
 

Ic3

  • #8
Door de drukte even geen tijd gehad voor het schakelprobleem, excuses.

Het zijn vier pulse schakelaars van Gira. Drie daarvan werken perfect, de vierde geeft dus het beschreven probleem. Ik heb de schakelaars open gemaakt. Ze lijken alle vier goed aangesloten, maar mijn kennis is enigszins beperkt.

Achter één van de basis-elementen bevindt zich een Eltako eud61npn-uc dimmer. Omdat de andere drie lichten wel goed gedimmed worden, gok ik dat de dimmer niet defect is.

Wat ik mij wel afvraag is of de dimmer wel vier verlichtingen kan dimmen. Ik zie überhaupt maar 4 aangesloten draden en zie geen enkele aangesloten draad op de twee knoppen waar geen dimmer achter zit. Toch werkt één van die verlichtingen wel met dimmer, de ander dus niet.

Mocht het enige waarde hebben, bijgevoegd foto's van de dimmer + schakelaar.

Dimmer:


Schakelaar boven (links werkt niet, rechts wel)


Schakelaar onder
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu