Aansluiting toilet op standleiding

Rvdniet

  • #1
Hoi medeklussers,

Ben bezig met het aansluiten van een nieuw hangtoilet aan de bestaande standleiding en loop tegen een ruimtegebrek aan.

De bestaande verticale standleiding 110 mm komt op 335 mm vanaf de linker wand uit de vloer. De afvoer van het nieuwe toilet moet op 450 mm vanaf de linker wand. Hier zit dus slechts 115 mm tussen. Als ik een PVC 110 mm t-stuk plaats met manchet, hierin horizontaal het PP verloopstuk 110/90 mm en daar weer in de 90 mm PP aansluitbuis van het inbouwreservoir dan kom ik te veel naar rechts uit en dat kan dus niet.

Nu zit ik te denken om een PP 90 mm ipv PVC 110 mm t-stuk te gebruiken en daar direct de 90 mm PP aansluitbuis horizontaal op aan te sluiten. In dat geval kom ik mooi in het midden uit. Probleem is echter hoe het PP 90 mm t-stuk op de bestaande PVC standleiding 110 mm aan te sluiten. Ik heb een verloop 110/90 mm maar dat is PP en kan ik dus niet zomaar in de mof van de PVC standleiding schuiven. Ik zou denken dat er PVC verloopstukken 110/90 met spie/manchet zijn maar die kan ik niet vinden.

Hoe dit op te lossen?

ps: de standleiding loopt na het te plaatsen t-stuk naar boven verder als 75 mm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Plaats eens een situatie foto zegt meer dan woorden
 

Rvdniet

  • #3
 

Rvdniet

  • #4
Het is dus de bedoeling de buis net boven het onderste t-stuk (met een 50 mm aftakking) af te zagen en het restantje buis uit de mof te "smelten". Op deze mof kan dan de nieuwe afvoer worden opgebouwd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ik zou gewoon de 75mm leiding door zagen en door zagen boeven de mof van stroming T-stuk.



daarna die mof einde afschillen zie tek:


Dan een T-stuk 90 graden manchet verbinding er op zetten deze is veel korten dan een stroming t-stuk.

Daar weer een verloop 110x75 met buis 75 en een schuifsok75 en daar onder even een beugel tegen weg zakken
 

Rvdniet

  • #6
Als ik een normaal t-stuk 90 graden 110 mm haaks op de standleiding zet dan steekt deze zo'n 120 mm uit. En dan moet er ook nog een verloop 110/90 en een bocht 90 graden naar voren op. Dan komt de afvoer zo'n 205 mm naar rechts. De huidige standleiding zit op 335 dus afvoer op 540 mm. De breedte van het toilet wordt zo'n 900 dus zit ik teveel (zo'n 9 cm) uit het midden.

Vandaar het idee van een 90 mm t-stuk. Deze steekt minder uit en de bocht naar voren kan er direct op zonder verloop. Als ik 'm excentrisch op de 110 standleiding kan plaatsen scheelt dat ook weer 2 cm.

Zo iets:



In de foto zie je ook hoe ze in de huidige situatie dit probleem van de ruimte hebben opgelost. Het t-stuk is 45 graden gedraaid en hierop zit weer een 45 graden bocht. Hierdoor komt de afvoer minder ver naar rechts.

In de nieuwe situatie wil ik deze oplossing liever niet omdat hierdoor de afvoer erg ver naar voren komt (= minder ruimte). Daarnaast is de aansluiting op het inbouwreservoir een pp 90 mm 90 graden bocht en ik ze niet heb gezien in een 45 graden uitvoering.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Rvdniet schreef:
Daarnaast is de aansluiting op het inbouwreservoir een pp 90 mm 90 graden bocht en ik ze niet heb gezien in een 45 graden uitvoering.
Dat is er wel hoor, je moet alleen niet bij de lokale bouwmarkt kijken. PP 90mm in mof/mof of mof/spie is er in verschillende hoeken, 90/45 en zelfs 30 graden, ik meen ook 15 graden. Even goed zoeken op internet. Ik ga meestal naar lokale Wavin/Dyka winkels voor dit soort dingen.

Als je de laatste 45 graden bocht zou vervangen voor een 110-90 verloop met 45 graden pp, kom je dan wel uit? Je kan ook het 110mm T-stuk vervangen voor 1 met manchet, dan een 110-90 verloop er in en dan een 30 graden 90mm mof/spie pp.
 

Rvdniet

  • #8
Ik weet dat er PP 90 mm bochten zijn anders dan 90 graden maar de laatste bocht die op het inbouwreservoir aansluit is zo'n speciale Geberit aansluitstuk. Hier zitten ribbels op tbv de aansluiting op het reservoir.

Daarnaast zou ik het liefste haaks aansluiten op de standleiding opdat de aansluiting zo min mogelijk naar voren komt. Dit is anders allemaal verloren ruimte.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Als je nu gewoon t-stuk plaatst en daar in een bocht 15 of 30 graden met spie eind zodat je wel je sprong maakt maar niet ver naar voren komt.

en je gaat een rechte aansluit pijp 110 gebruiken

 

Rvdniet

  • #10
Dat kan Henk maar zoals gezegd met een bocht 45 kom ik precies in het midden (echter veel te ver naar voren en dus een loze ruimte achter mijn inbouwreservoir). Met een bocht 30 of 15 kom je nog verder uit het midden. Helemaal als er nog een PP verloop 110/90 op moet en de Geberit aansluitbuis 90 mm.

Ik kom goed uit als ik een 90 mm t-stuk gebruik met daar direct op de Geberit 90 graden aansluitbocht:



Enige probleem wat ik dan nog heb is hoe het PP 90 mm t-stuk op een PVC mof (of eventueel buis) 110 mm kan aansluiten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Je hebt ook in zet verloop ringen die in de buis komen van 110x90.



hier staan er meer
 

Rvdniet

  • #12
Ahhh, kijk daar kan ik iets mee, denk ik. Ik neem aan dat je 'm zo in een 110 buis kunt schuiven? Jammer dat ie niet excentrisch is maar ik ga even puzzelen.


Zag op dezelfde pagina ook deze:



Het lijkt erop dat deze in een PVC mof gelijmd kan worden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Heel ver kan die inbouwframe ook niet naar achteren want de poot moet je boren in de vloeren je hebt de afvoer die in de vloer ook nog zitten.

je kunt ook een hoek opstelling nemen van je inbouw frame nemen.
 

Rvdniet

  • #14
Daar had ik al naar gekeken Henk en dat kan. De poot zit 25 cm uit het midden en dan kom ik uit tussen de vertikale ventilatiebuis en de afvoer in de vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Deze aansluitingen moeten toch een halve meter tussenruimte hebben?

 

Rvdniet

  • #16
Kleine update van wat het gaat worden.

Inzetverloop 110/90 zoals hierboven door Henk getoond.
Klein stukje PP pijp 90 om op de goede hoogte uit te komen, vervolgens een 88 graden t-stuk 3 maal manchet geplaatst onder 45 graden met daarin een 45 graden spie/manchet. Hierin als laatste het geberit aansluitstuk voor aan het inbouwreservoir.



Verder naar boven een verloop 90/75 en een expansiestuk 75 aan de bestaande buis naar zolder.

Volgend weekend installatie. To be continued ...
 

Combiketel

  • #17
IJkenhout schreef:
Deze aansluitingen moeten toch een halve meter tussenruimte hebben?

Officieel en volgens de voorschriften wel. Maar in de praktijk is dit niet altijd mogelijk.
 

Rvdniet

  • #18
Het resultaat:

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Mooi dat het gelukt is

Succes verder met je klus
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu