Alternatieven voor filter kokendwaterkraan

Grondig

  • #1
Ik heb een kokendwaterkraan me bijbehorende boiler van een bekend Duits merk en wil nu de filter vervangen. Dit zijn filters in de vorm van een flinke fles. Het advies is deze jaarlijks te vervangen (nodig om de garantie te behouden) maar de prijs van deze filter verraste mij nogal, zeker als je dit jaarlijks gaat doen.
Ik vraag me af wat in de praktijk de realistische levensduur is - hoe zou je dit kunnen vaststellen? Weet iemand of er ook aftermarket / alternatieve filters voor zulke kokendwatersystemen bestaan, evt. via PB.

Bedankt voor jullie ervaringen.
 

Grondig

  • #2
Het is deze:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Knap aan de prijs, lijkt wel een printerfabrikant.

Ik denk dat het filter hoofdzakelijk tegen kalk werkt, in een gebied met relatief zacht water zal dit filter m.i. langer mee gaan.
De claim dat het filter ook zand tegenhoud vind ik nogal overdreven, hoe vaak komt het voor dat er zand in de waterleiding zit?
 

Grondig

  • #4
Ik vind de bescherming tegen kalk het belangrijkste, want dat zal de levensduur van de boiler direct beïnvloeden. Ik zou kunnen leven met het feit dat de officiële garantie verloopt (door niet jaarlijks het filter te vervangen) zolang ik er maar van overtuigd ben dat er een redelijke bescherming tegen kalkaanslag is. Daarvoor moet je wel weten hoevaak je zo'n filter rederlijkerwijs wel moet vervangen en/of er ook voordeligere keuze's bestaan op het gebied van filters.

Er moeten toch meer mensen zijn die hier tegenaan lopen en over hebben nagedacht?

(Inderdaad, gewoon businessmodel van printers. Maar daar zijn dan ook inmiddels heel veel alternatieve oplossingen voor!)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dan zou je dus gewoon de hardheid kunnen meten, volgens grohe si onder 10dH geen filter nodig.
 

Grondig

  • #6
Dat is een goed advies. Ik ga eens een testkit aanschaffen om dit te doen. Als er minimaal verschil is tussen voor/na het filter is de filter nog niet aan vervanging toe.
 

DSR9500

  • #7
Waar woon je, resp. bel gewoon je watermaatschappy
 

Grondig

  • #8
Ik heb de hardheid van het kraanwater gemeten voor/na de boiler. De hardheid is resp. 8 en 6,5 dH. M.a.w., de filter (nu 2 jaar in gebruik) verlaagt de hardheid met 1,5 dH.

Met mijn geschat kokendwaterverbruik per jaar komt 1,5 dH overeen met ca. 15 gram kalkaanslag per jaar dat het filter verwijdert (een grote eetlepel).

Ik zal de meting nog eens doen over 6 maanden om te zien hoeveel de prestaties afnemen in de tijd. Weet iemand hoeveel kalk een nieuw filter verwijdert?
 

Jan1970

  • #9
Hallo Grondig. Ik zit met hetzelfde euvel. De Franke kraan (en boiler) zitten er nu ruim anderhalf jaar in en nu stinkt het water ineens. Beetje dom van mezelf om me er niet even in te verdiepen. Ik dacht dat de kraan onderhoudsvrij was. Ik heb echter ook een waterontharder waardoor er nagenoeg 0 kalk meer in het water zit.

Heb je nog kunnen achterhalen of de filter überhaupt noodzakelijk is en of je een bypass kunt maken o.i.d.?

Gr. Jan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu