Houtkachel 125mm trek slecht met deur open

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #21
Net wat Hessie zegt hoort er iets van een keerplaat in te zitten die vanaf de onderkant van de kachelaansluiting meestal scheef naar boven staat waardoor ook het rendement van de kachel omhoog gaat. nu stook je tegen een relatief vlakke keerplaat [misschien de plaat die scheef hoort te zitten] die ook nog een keer vrij dicht boven de deur zit waardoor de kachel ook gevoeliger wordt vooral met bijvullen. nou stook je dus rechtstreeks de buis in.en de levensduur van je flexibel kanaal aanzienlijk verkort.
 

Jan-pieter

  • #22
De keerplaat had ik er even uitgehaald.. heb een kennis laten kijken, hij zegt dat als ik de deur open en bijvul dat het vuur erg afkoelt. mijn hout ligt oo een rooster waar as gelijk door valt, dat is ook niet ideaal zegt ie. dus ik probeer die keerplaat wat te versmallen en een dichte plaat op het rooster te leggen. even uittesten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #23
Kijk je wel uit, voordat er dooien vallen door koolmonoxide/CO2

Ook bij een hout vuur komt bij slechte verbranding veel koolmonoxide/CO2 vrij.

Veiligheid voor alles, want wat is er met het toestel aan de hand, heeft het ooit goed gebrand en waarop?

Het zijn allemaal vragen waarop m.i. eerst een antwoord moet komen voor dat er allerlei aanpassingen aan worden gedaan met gevolgen die je zeker niet kan overzien.

Vr Gr
 

Jan-pieter

  • #24
Hij heeft goed gebrand en doet dat nog steeds. maar als ik de deur open dan koelt hij snel af. en komt er rook binnen. als ik grotr vlammen valt het mee, het is vooral met kleinere vlammen en gloei hout.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #25
Als je de deur opendoet krijg je even het principe van een openhaard waardoor je eigenlijks een grotere diameter nodig hebt ook zit de afvoer vrij laag en de deur aan de voorkant hoger met het openen van de deur hef je meer het drukverschil op waardoor met name als de kachel verder afkoelt gevoeliger wordt, dus vaker bijvullen en zorgen dat je een vuurbed houdt.je zou ook stenen/ skamolplaat of iets van een stalen plaat over het rooster kunnen leggen met aan de voorkant wat ruimte zodat koude lucht aan de voorkant bij het vuur komt als de kachel goed brandt de beluchting onder zoveel mogelijk dicht en boven open. vandaar dat ie beter brand met een keerplaat erin zorg er dan ook voor dat het vuur niet te hoog komt te liggen?
 

Jan-pieter

  • #26
Bedankt voor de reacties.
ik ga boven in de muur een gat maken zodat ik een buis via de bovenkant op een houtkachel kan aansluiten. naar mijn mening denk ik dat de rook zeker makkelijker de pijp in gaat dan achterlangs.
daarbij kan ik eventueel makkelijker een andere kachel erop aansluiten zonder het stuk weer te verplaatsen.

als jullie zo vriendelijk willen zijn om mij wat tips te geven over het aansluiten hiervan..
1- welke lengte vanaf houtkachel ga ik de muur in?

2- ga ik recht de muur in of 45 graden?

3-kan ik het T-stuk gebruiken of kan ik beter een grotere bocht aansluiten op de flexibele buis?

4-ik kan gewoon enkelwandig gebruiken lijkt mij?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #27
Ik zou er nog eens goed over nadenken, dat kleine stukje omhoog zal de trek heus niet veel verbeteren.
 

Jan-pieter

  • #28
Ik heb niet een ideale houtkachel..

en hij trekt juist heel goed. ik heb een stalen plaat op de rooster gelegd en geprobeerd. ik heb alles geprobeerd. Wat Gdelea zegt, achter aansluiting wat laag(is normaal en zou moeten werken) en een hoge deur.
ik verwacht met deze verandering dat de rook die niet goed door de achterafvoer heen stroomt wel door de bovenaansluiting gaat.

en zo niet, dan verdiep ik me in een andere kachel.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #29
Als ik in een openhaard een vlakke plaat vlak boven de opening zet zal die haard ondanks de bovenaansluitig ook niet werken. die plaat ter hoogte van de bovenste beluchting is zonder keerplaat het probleem.vooral met het openen van de deur.misschien kun je achterhalen hoe het hoort te zitten?, want als je de kachel zou ombouwen na een bovenaansluiting zou die plaat aan de voor achter en of zijkanten niet geheel kunnen afsluiten?
 

Jan-pieter

  • #30
Ik heb het rooster weggehaald en stook nu op de bodem van de kachel. plaat boven keerplaat?? er is alleen een keerplaat, die aan de voorkant boven de deur op een stuk ijzer rust(hoort hier een spleet open te zijn?)
boven keerplaat is het gewoon glad, gewoon gietijzer.
heb vandaag gestookt en met de deur open onder de halve kachel afgesloten. hierdoor bleef de rook binnen. toen ik het weghaalde kwam er wat rook binnen.
(heb gestookt zonder keerplaat.

Kachel rookkanaal is niet ideaal schijnbaar. nu kan ik deze kachel aanpassen met een stalen plaat onderin te zetten zodat een gedeelte afgesloten is van lucht van buiten.(ik boor er wat gaten in voor de onderbeluchting)
en de keerplaat iets te versmallen.

Omdat ik buiten onder de overkapping ook nog een kachel wil zat ik te denken om eventueel een andere houtkachel te plaatsen. met secundaire verbranding en een klein deurtje, zoals bijvoorbeeld een jotul f602 cb of lijkend op.

dit overweeg ik omdat ik er slecht tegen kan dat het niet werkt naar mijn zin.

iemand tips voor een houtkachel??

gr!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #31
Die stalen plaat is er allen om te zorgen dat je een heter vuur krijgt vandaar dat ie niet tot aan de voorkant moet lopen met het boren van gaten doe je dat weer teniet, het zo stoken op de bodem kan NIET.als je een bovenaansluiting zou hebben moeten de afvoergassen op een of andere manier om die keerplaat heen? meestal heb je dan een opening aan de voorkant .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu