Isolatie in vlieringvloer en tegen dak

Rikb

  • #1
Goedemiddag!

Binnenkort wil ik het dak om mijn voorzolder gaan isoleren. Tegelijkertijd wil ik daar een klein vlierinkje maken. Boven de slaapkamers op de rest van de zolder heb ik 8 jaar geleden ook zo'n vlierinkje gemaakt. Toen heb ik gewoonweg 7 cm isolatie tussen de balken van het vlierinkje gedaan en totaal niet nagedacht over vocht en folies. Tot nu toe heb ik daar geen vochtproblemen, maar met dank aan dit forum ben ik nu toch wat huiverig geworden om 'domweg weer te beginnen'.

Het schuine gedeelte wil ik gaan isoleren met 16 cm glaswol. De opbouw wordt dan: pannen-soort van purlaag (jaren 70')-spaanplaat-dampopen folie-glaswol-dampremmende folie-gips.

Omdat het vlierinkje niet groot wordt, overweeg ik dus de isolatie te halveren: 8cm tegen het dak, en 8cm tussen de balken van de vliering. Maar hoe moet ik dan omgaan met het dampremmende folie? kan ik dan de dampopen folie tegen het dak beter weglaten zodat er meer mogelijkheden tot vocht afvoer via het dak zijn en de dampremmende folie tegen de onderkant van de vliering constructie? in dat geval zou het luik ook vocht dicht moeten worden, dat lijkt me wel een uitdaging.
Hebben jullie tips? of waarschuwingen?
Overigens, in deze constructie, zou ik de isolatiewaarde dan kunnen optellen?

alvast bedankt,
Rik
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De dampopen folie heeft geen functie in dit geval en mag worden weggelaten. Ik zou het dak helemaal isoleren tot aan de nok en de vliering niet. Maakt het wat eenvoudiger met het aanbrengen van de dampdichte folie. Deze folie moet zorgvuldig worden aangebracht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu