Uitbouw maken

Ro_1

  • #1
Goedenmorgen allen!

Ik wil een uitbouw gaan maken (vergunning nodig) en hoe meer ik erover nadenk, hoe gekker ik word.

Hier een schets:



- Links bestaande gevel trappenhuis, dit is een spouwmuur, maar ik zal een extra binnenblad moeten maken, want anders gaat de kou/vocht van boven de uitbouw naar binnen.
- Rechts komt de enige zichtmuur. Dit zal hoogstwaarschijnlijk schoon metselwerk moeten zijn. Laten we hier maar vanuit gaan.
- Het is ongeveer 15m2, ~4,5m x ~3,4m.
- Geen sondering. Er zijn al verscheidene uitbouwen. De ene met een complete funderingsplaat + vorstrand, andere met strokenfundering met systeemvloer, andere zelfs met een kelder. Het gebouw zelf (appartementen) staat wel op palen.

Nu heb ik een aantal vragen:
Q1 (afbeelding): De te maken binnenbladen.
Nu vind ik HSB/metalstud met gipsplaten altijd goedkoop klinken. Ik ben meer van de cellenbeton. Ik probeer redenen te bedenken om GEEN HSB te doen en dus voor cellenbeton te gaan, maar ik kan ze niet echt bedenken, behalve het 'goedkoop klinken'. Hoe is de geluids- en warmteisolatie ten opzichte van elkaar? Indien cellenbeton, dan zal 't denk ik 10cm moeten worden voor de dakbalken (+ isolatie). Ik heb beperkte breedte voor de uitbouw, dus ik wil die zo veel mogelijk benutten, dat neigt naar HSB (isolatie tussen 't hout). Wat adviseren jullie voor de binnenbladen?

Q2: Fundering. Plaat of stroken? Indien stroken, verbinden aan fundering + inkassen in garagemuur (+- 1m lager gelegen)? Dit lijkt me niet de bedoeling, omdat de grond niet aan de belasting is gewend en uiteindelijk de funderingsstroken meer op de huidige funderingen rusten dan op de grond?
Ik zou ook maar 1 funderingstrook kunnen doen (rechts) en dan systeemvloerbalken inkassen in de muur links?
Op afstand zonder gegevens niet te zeggen, snap ik. Maar kunnen jullie me hier wat wijzer in maken?


Alvast bedankt!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn advies neem een bouwkundige in de arm.
en laat hem/haar de details invullen richt je zelf op de grote lijnen
 

Ro_1

  • #3
Een architect zal ook de tekeningen maken, maar ik wil zelf duidelijk hebben wat ik wil. Fundering is een lastige vraag natuurlijk en dat ga ik natuurlijk niet zelf verzinnen, maar daar meer kennis over hebben lijkt mij niks mis mee.
Wat voor 'n binnenblad is deels 'n persoonlijke keuze en ik wil daar een juiste in maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kennis verzamelen is prima maar dit is een klusforum, geen encyclopedie.
Kijk hier eens voor meer kennis over funderingen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik verwacht dat de vve ook wil dat er een constructeur bij gehaald gaat worden.
 

Ro_1

  • #6
Nou, ik heb het bureau gevraagd (ze hebben ook een constructeur) goed naar de fundering te kijken en een degelijke, realistische fundering te tekenen/berekenen. Want van tekeningen die ik gezien heb van een andere (zelfde) uitbouw, waar ze de funderingsbalken op papier hebben ingekast , daar geloof ik echt niet in. Stel je voor mijn buurvrouw gaat in haar niet-uitgebouwde patio graven...

Een plaat zou waarschijnlijk ook kunnen, maar die gaat waarschijnlijk iets zakken en dan kan ik geen vloer door laten lopen.

Ik heb naast de openstaande binnenmuren vraag, nog een nieuwe:
Indien ik geen betonplaat als fundering neem, zal ik gaan voor een systeemvloer. Nu is er de PS-isolatievloer en de PS-renovatievloer. Wie kan mij de voor- en nadelen vertellen? De betonnen liggers (+- 3,4m) zijn nog wel met 2 man te tillen ga ik vanuit.
Het gewicht per m2 van renovatie-(standaard, nat) en isolatievloer ontlopen elkaar niet zoveel.

De HSB binnenwand, kan die gewoon op deze vloeren gemonteerd worden zonder versteviging neem ik aan?


Overigens jammer van de encyclopedie-opmerking, ik probeer praktische adviezen te krijgen en ik heb echt wel van tevoren zo veel mogelijk info vergaard. Het is inderdaad een klusforum en ik ga het ook zelf uitvoeren. (wel hulp van een bevriende aannemer).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Jan die noemt het omdat je zelf bouwen niet moet onderschatten. Een aanbouw maken is geen eenvoudige klus. We zijn geen vervanging van een opleiding.

De constructeur kan uitrekenen hoeveel de plaat gaat zakken. Er moet altijd een dilatatie gemaakt worden.

Bij een nieuwe aanbouw gebruik je geen renovatievloer. Heel simpel omdat deze duurder is. Een binnenwand wordt altijd op de vloer gezet. De constructeur rekent dit uit als het nodig is. Binnenwanden zijn trouwens normaal gesproken de draagmuren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Die betonnen liggers mag je arbo technisch niet meer met de hand leggen, ze wegen vlug meer dan 50 kg per stuk.
 

Ro_1

  • #9
Puur om het toch een einde te geven.
Er staan inmiddels palen aan een zijde, andere zijde worden de balken ingekast in het trappenhuis.
 

Jp56

  • #10
Zo zie je maar, als je na twijfels eenmaal begint met bouwen,dan komt alles uiteindelijk echt wel goed. Gewoon koppie erbij houden,en alle adviezen een juiste plek geven.
succes verder !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu