Wisselschakelaar hoe aan te sluiten? (met aarde draad)

Ruben75

  • #1
Ik wil stroom aanleggen buiten en binnen dmv wisselschakelaar dit aan en uit kunnen doen.

Wat ik nu weet: stroom uit huis komt bruin/blauw/ groengeel uit. kleuren zijn mij bekend wat betreft de betekenis.
Op de buitenkabel zit zwart/ blauw/ bruin en aarde draad.
Deze wil ik aansluiten op de wisselschakelaar.

Foto's bijgevoegd.
Nr 517 zit geen mogelijkheid voor iets aan te sluiten.
Nr 714 2 ingangen voor kabel
Nr 10A 2 ingangen voor kabel
Nr 250a 2 ingangen voor kabel

hoe sluit ik dit aan :?:

Aarde moet toch ook op de schakelaar worden aangesloten?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat is het doel van de schakelaar? Verlichting in de tuin schakelen of wil je echt de hele installatie in de tuin kunnen afkoppelen?

In het laatste geval is het wenselijk om zowel de fase als de nulgeleider te onderbreken, dat gaat niet met deze schakelaar, dan zou je een dubbelpolige schakelaar moeten kopen.

Als hij puur als lichtschakelaar wordt ingezet, dan sluit je de bruine draad van binnen aan op het L-contact (bij "7/4") en de zwarte draad naar de tuin toe op 1 van de andere contacten. De nul en de aarde moet je rechtstreeks buiten het schakelmechanisme om met elkaar verbinden. Eventueel kun je ook de bruine draad naar buiten toe doorverbinden, dan heb je in de tuin ook nog vaste spanning beschikbaar voor bijvoorbeeld stopcontacten.

Draden doorverbinden met bijvoorbeeld lasklemmen wordt wel een heel geprop in de behuizing van die schakelaar! Ik zou beide kabels in een spatwaterdichte kabeldoos laten uitkomen en dan met een kort stukje kabel vanuit de lasdoos naar de schakelaar.
 

Ruben75

  • #3
- ik wil idd alles uit kunnen doen. (gehele stroom naar buiten toe). dus dan een dubbelpolige schakelaar kopen (aarde draad dan ook weer buiten om deze schakelaar heen?)

- en buiten heb ik idd ook zo'n schakelaar voor verlichting; hierbij fase en aarde draad buiten om de schakelaar heen dus.

Tja eigenlijk ook wel logisch dat de schakelaar alleen voor de fase is eigenlijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je "de gehele stroom naar buiten toe wilt kunnen afschakelen" dan zou ik inderdaad voor een dubbelpolige schakelaar welke ook de nul onderbreekt kiezen. Wanneer er bijvoorbeeld vocht in een verlichtingsarmatuur komt kan dat ook wanneer de fase is afgeschakeld nog voor problemen zorgen, er is meestal een gering spanningsverschil tussen nul en aarde en ook deze spanning is voldoende om een aardlekschakelaar te laten trippen. Ga die storing maar eens zoeken, terwijl je van mening bent dat de tuin is afgekoppeld. ;)

Op een dubbelpolige schakelaar sluit je dus bruin en blauw vanuit binnen en zwart (+eventueel bruin) en blauw naar de tuin aan.

De aarde inderdaad altijd buiten de schakelaar om laten lopen. Deze mag nooit door een schakelaar onderbroken worden!
 

Ruben75

  • #5
Bedankt XanderH; ik ben weer een stap verder. :idea:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu