Selectiviteit Uitbreiding krachtstroom groep naar schuur

Worthbiggles

  • #1
Ben even het spoor zoek mbt de nieuwe norm.

Plan is om een krachtstroom groep naar de schuur te brengen.
Nu is mijn hoofdzekering 3 fase 25A.

Als ik nu een groep in de schuur wil aanleggen betekend dit dat er een extra 3fase automaat achter de hoofdschakelaar van 16A gezet moet worden (met aparte aardlekschakelaar)in de meterkast. Dan ter plaatse in de schuur nog eens een 3fase 10A automaat met aparte aardlekschakelaar.
Althans dat is wat ik begrijp van de selectiviteit.
Echter blijft er dus maar weinig over in de schuur.

Is bovenstaande juist of is het mogelijk om een zwaardere automaat te krijgen ?

Mvg,

Rene.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Wat moet er in de schuur dan komen? Een krachtstroom stopcontact of een onderverdeler?
 

Worthbiggles

  • #3
Inderdaad vergeten te vermelden. in de schuur komt dus een onderverdeler, dit met het oog op eventuele uitbreidingen in de toekomst.

Mvg,

Rene.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dat klopt wel ongeveer. Je ziet dus dat een onderverdeler op 25A hoofdzekeringen niet echt praktisch is.
Om toch 16A of meer tot je beschikking te hebben, zou je één of meerdere gewone groepen naar de schuur kunnen doortrekken.
Voor een onderverdeler met 16A groepen, zou je zwaardere hoofdzekeringen nodig hebben en dat kost extra vastrecht.
 

Worthbiggles

  • #5
Dank je voor de reactie.

Nu is mijn vervolg vraag:

Ergens meen ik gelezen te hebben dat in de laaste norm de selectiviteit zoals eerder beschreven niet meer vereist is(tot op bepaalde hoogte).
De gedacht hierachter is dat Selectiviteit mede ingevoerd was om de hoofdstop te beschermen omdat men daar niet bij kon komen (bij gebrek aan hoofdschakelaar die vroeger niet verplicht was).

Omdat ikzelf geen toegang heb tot de meest recente NEN1010 kan ik dit verhaal niet checken.

Praat ik nu po*p of zit hier toch ergens een kern van waarheid in.

Blijft lastig om als eindgebruiker op de hoogte te komen van de laatste normen en eisen.

Mvg,

Rene.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Nee zo zit het niet, een installatie moet selectief zijn om te voorkomen dat alles gelijktijdig uitvalt, door een kortsluiting in 1 eindgroep.(verlichting waarborgen)
 

Worthbiggles

  • #7
Maar is dit een verplichting of een wens.

Rene.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Je hebt niet eens de NEN1010 nodig om te weten dat je selectieve beveiligingen moet gebruiken. Dit staat ook in de Netcode Elektriciteit, die is wel voor iedereen vrij inzichtelijk: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037940/2018-10-02#Hoofdstuk2_Paragraaf2.1_Sub-paragraaf2.1.4
2.1.4.1
De beveiliging van elektrische installaties en onderdelen daarvan is selectief ten opzichte van de beveiliging die de netbeheerder in de aansluiting van de elektrische installatie of in het voedende net toepast.
Dit is gewoon onderdeel van de elektriciteitswet en ongetwijfeld ook onderdeel van de aansluitvoorwaarden die jouw netbeheerder stelt.

Dit artikel gaat dan wel puur over de selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekering. Dus maximaal een 16A automaat achter de 25A hoofdbeveiliging.

Wat je vervolgens in je eigen installatie doet (bijvoorbeeld een 16A automaat achter deze 16A automaat plaatsen), dat komt in het domein van de NEN1010. Het hoofdstuk "Selectiviteit tussen beveiligingstoestellen tegen overstroom" is helaas al jaren lang "in bewerking". Er staan natuurlijk wel wat algemene bepalingen in waar je nog tegenaan zou kunnen lopen, zoals dat je "rekening moet houden met gevaar dat zou kunnen ontstaan door een storing in een stroomketen, bijvoorbeeld een stroomketen voor verlichtingsdoeleinden".
 

Worthbiggles

  • #9
Dank weer voor de informatie.

Duidelijk dat selectiviteit tov de netbeheerder een vereiste is, en dat staat natuurlijk ook niet ter discussie.

Maar is het wel mogelijk om de onderverdeler zelf af te zekeren met een hoofdzekering die lager is dan de hoofdzekering van de hoofdverdeler en op deze wijze maar een stap omlaag te gaan ?

Dus de secundaire hoofdzekering op 20 A en dan daarachter de 3 fase automaat van 16A.

Mvg,

Rene.
 
  • Like
Waarderingen: Kluskampioen

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Als het je duidelijk is dat selectiviteit ten opzichte van de netbeheerder vereist is, en je dat niet ter discussie wilt stellen... Snap ik niet dat je 2 regels later voorstelt om een 20A beveiliging toe te passen die dus niet selectief is ten opzichte van de netbeheerder. :roll:

Bij iedere fout die er optreedt in jouw installatie (dus bijvoorbeeld ook wanneer je met een schop door de grondkabel naar de schuur steekt), dient er een beveiliging in jouw eigen installatie aan te spreken. Wanneer je die kabel met 20A beveiligt gaat er naast deze beveiliging ook de hooofdzekering van 25A uit, aangezien deze beveiligingen niet selectief zijn ten opzichte van elkaar. Dat is dus net niet de bedoeling...
 

Worthbiggles

  • #11
Misschien speelt de karakteristiek ook nog een rol ? D vs B. Bedoelende hiermee dat de regel 1,6 niet een magisch nummer is maar meer een richtlijn waarbij meerdere factoren bepalend kunnen zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zoek niet een uitweg om een hogere automaat te kunnen gebruiken op de onderverdeler. Maar meer de discussie om achter de verschillende oplossingen te komen op het gestelde.

Mvg,

Rene.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
De netbeheerder in mijn regio plaatst als hoofdbeveiliging doorgaans C-automaten. Een B20 automaat is niet selectief ten opzichte van een C25.

Als jij D25 automaten hebt zitten zou het goed kunnen dat een B20 automaat wel selectief is (heb zo snel even geen uitsluitsel daar over). In dat geval voldoe je aan dat stukje uit de netcode.

De achterliggende installatie is dan echter niet selectief. Dit kan een probleem voor de NEN1010 zijn als je bijvoorbeeld de verlichting niet meer kan waarborgen. Het kan daarnaast ook gewoon domweg onhandig zijn, want bij een kortsluiting in de schuur moet je alsnog naar de woning lopen om de groep terug in te schakelen. Wat is dan precies de meerwaarde van die onderverdeler?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu