Wandcontactdoos gaat kapot

Ipc10101

  • #1
Ik heb een keramiekoven en die gebruikt behoorlijk wat stroom. Volgens mij staat er 3,2 Kw op het plaatje. Het probleem is dat mijn wandcontactdoos langzaam maar zeker kapot gaat. Door de aanslag heb ik nu soms geen stroom en valt de oven uit. Heb ik de verkeerde wandcontactdoos of moet ik de contactpunten heel goed schoonmaken / houden?

Met vriendelijke groet,
Martijn

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De oorzaak kan zowel in de wandcontactdoos als in het snoer van de oven zitten. Indien de overgang tussen kabel van de oven en de stekker slecht is, ontstaat daar hitte en die laat de pennen van de stekker bloedheet worden, waardoor dit effect.

Andersom is ook mogelijk: slecht contact tussen de bedrading in de wandcontactdoos en de contactklemmen ervan. Daardoor worden de klemmen heet en krijg je ook dit effect.

In beide gevallen moet je in principe allebei vervangen dus én de gehele wcd én de stekker (beter is het gehele snoer met aangelaste stekker).

Let er bij vervanging van de stekker op dat er adereindhulzen gebruikt worden, anders heb je binnen korte tijd hetzelfde probleem.

Contactpunten schoonmaken heeft geen enkele zin en de situatie zo laten is vragen om brand!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Kan je die oven niet via een vaste verbinding aan het net aansluiten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is de wcd wel geschikt voor 16 amp ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Idd vervangen en ieder geval zorgen dat draden deugdelijk in de klemmen bevestigd zijn en dat soepele draad van adereindhulzen zijn voorzien.



Eventueel zo'n Cee-form combinatie toepassen. Die zijn goed bestand tegen langdurige zware belasting.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom zou die wcd niet geschikt zijn voor 16 amp?
dat staat toch altijd op een normale groep lijkt mij dat een wcd die daar niet geschikt voor is helemaal niet geschikt is om te gebruiken
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Er is een heel groot verschil tussen geschikt omdat er een 16A-aanduiding op staat, of geschikt om echt langdurig vol belast te worden.

Heel veel (goedkoop) schakelmateriaal kan echt niet langdurig 16A aan. De getoonde CEE stekker is inderdaad een veiliger alternatief.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu