Isolatie borstwering

Puyolsmash

  • #1
Ik heb kortgeleden al mijn oude kozijnen laten vervangen door kunststof kozijnen. Erg tevreden mee. Ik ben nu bezig met de afwerking, voorbereiding op het stucen, en ik zag dat er op zolder achter de verwarming op de borstwering een houten plaat zat. Deze wilde ik vervangen door een gips plaat. Na het verwijderen van deze houten plaat kwam ik erachter dat er behoorlijk wat schimmel in het hout was getrokken:





Ik heb de isolaie (glaswol) eruitgetrokken, stukken hout die erg aagetast waren verwijdered en alle schimmel verwijderd met schimmelreiniger. Het ziet er nu al een stuk beter uit. Nu wil ik de borstwering opnieuw gaan isoleren en dit keer voorkomen dat het weer gaat schimmelen. De muur naast de borstwering is als volgt opgebouwd (van buiten naar binnen, zie foto): buitenmuur(baksteen)-hout-spouw-binnenmuur(baksteen)-stuclaag.



Hoe kan ik nu het beste te werk gaan? Moet ik tegen de buitenkant een dampopen folie plaatsen, vervolgens glaswol tussen het houten frame plaatsen en daar tegen een dampdichte folie plaatsen? Het huidige houten frame lijkt of het is gemaakt van afvalhout, ik ben bereid om dit opnieuw op te bouwen.

Alle tips zijn welkom, bedankt!

Groeten, Dennis

 

Marcn88

  • #2
Opbouw van binnen naar buiten
Gips, regelwerk, dampdichte folie, isolatie, eventueel houten plaat, damp open folie[/url]
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De schimmel komt door condens. Ik zou de ruimte dichtzetten met een gecacheerde pir-paat (alu aan de binnenzijde. Zijkanten zo strak mogelijk aansluitenen luchtdicht aftapen. En tussen de alu plaat en het hout 2 cm vrijhouden, evt met 2 verticale latjes. Ook van buitenaf kleine ventilatieopeningen aanbrengen boven en onder.
 

Puyolsmash

  • #4
Bedankt voor jullie snelle antwoorden. Hier nog even de maten om het iets duidelijker te maken:



@Marcn88:
Moet de dampdichte folie niet achter het gips over het regelwerk gespannen worden?:
gips, dampdichte folie, isolatie tussen het regelwerk, dampopen folie tegen de buitenste plaat (eventueel tegen houten latten.
Wat is precies het nut van de eventuele houten plaat?

@walker:
PIR platen zouden ook een oplossing kunnen zijn, alleen kan ik geen ventilatieopeningen maken vanuit de buitenkant... heeft dit zonder ventilatieopeningen geen nut? Ventileert de huidige spouw niet voldoende?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu