Aardnet badkamer enkel verplicht bij wapening in beton

M_a_v

  • #1
Beste,

Ik ga een badkamer op het gelijkvloers plaatsen waarbij ik de oude tegelvloer wil behouden, Deze ligt enkel op een cementbed, er is geen beton met wapening aanwezig. (oude kerkvloer ligt koud op het zand) De tegels zelf lopen wel door naar andere kamers toe.

Ben ik verplicht om een aardenet toe te passen? Of geldt deze verplichting enkel bij bewapend beton? Tegels en cement zijn toch niet geleidend?

Wie kan mij helpen?

Alvast bedankt!
 

M_a_v

  • #3
Beste Walker,

Bedankt voor je reactie.

Ik begrijp je opmerking echter niet helemaal. De badkamers op mijn verdieping hadden geen aardenet nodig daar mijn verdieping uit hout gemaakt is. Een houten vloer is niet geleidend naar de andere ruimtes toe dus geen aardenet nodig is mij verteld.

Hoe zit het dan met een tegelvloer die koud op een cementbed liggen? Is dit wel geleidend?

Uiteraard zal alles in de badkamer geaard worden, vraag enkel of de vloer dus geaard moet worden in mijn geval.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ja, het gaat om de vereffening van het potentiaal. Jij staat op een natte vloer onder de douche. Je moet voorkomen dat er een stroom gaat lopen via jou. Dus je (natte) vloer moet hetzelfde potentiaal hebben als de waterleiding (of het water in de leiding). Daar is het net voor bedoeld.

Dat alle metalen delen meteen verbonden zijn met de aarde is ook fijn, maar in dit geval iets anders.
 

Maurice81

  • #5
Ik snap je redenering wel, in principe moet je aarden wanneer er versleping is, maw het geleidende deel doorloopt in andere ruimtes.

Je doel met 't aarden is, een situatie creëren waarbij er geen potentiaal verschil is, alles 't zelfde potentiaal dan kan er nooit een stroom gaan lopen.
Als de vloer op 't zand is, heb je contact met aarde, afhankelijk van hoe de geleiding van de vloer is, dus juist dan is een aardnet belangrijk om de vloer 't zelfde potentiaal te geven als alle andere geleidende delen.
 

M_a_v

  • #6
Hoe zit het dan met mijn badkamers op de verdieping, de elektricien vertelde dat er geen aardenet nodig is omdat het een houten verdieping betreft. Vloer is pvc.

Hij had het inderdaad enkel over het geleiden naar andere ruimtes toe.

Er zal overigens een complete dichte douchecabine geplaatst worden. Dus onder de douche geen contact met de vloer.

Als het verplicht is zal ik het uiteraard doen maar vind het erg zonde van de 160 jarige vloer die er ligt.
 

Maurice81

  • #7
De vloer daar is dus pvc op hout? En er komt een douchebak?

Hout met pvc hoef je niet te aarden, dat kan technisch gezien ook niet. Als je een lewisplaat vloer leggen op 't hout zou ik Die wel aarden als je de (kunstof) waterleidingen ook aard.

Als de douchebak van metaal is neem je die ook mee met de aarding
 

M_a_v

  • #8
Wederom bedankt voor je reactie maurice.

De pvc vloeren op hout is de bestaande badkamer. Destijds vertelde de elektricien dat er geen aardingsnet nodig was omdat hout niet geleidt.

Nu gaat het dus om een nieuwe badkamer op een oude tegelvloer op het zand. Ging er dus van uit dat er geen aardingsnet nodig was ivm het ontbreken van een bewapening. En dacht dat de tegels zelf ook niet geleiden. Ik las op dit forum dat bij een geïsoleerde vloer waarbij versleping niet mogelijk is geen aardingsnet verplicht is.

Maar ivm het potentiaal verschil dus wel een net verplicht? Betekent dat dan niet gewoon altijd een net verplicht bij een tegelvloer?
 

Maurice81

  • #9
Nou je zit met twee dingen in mijn ogen, een betonvloer met wapening moet je aarden als de wapening door loopt in andere ruimtes, anders is er geen versleping...

Ik weet niet of er een aparte bepaling in de nen is voor een vloer op 't zand, maar als elektromonteur zeg ik altijd een aardnet toepassen.... Een betonvloer geleid gewoon als een malle, kan 't niet adviseren maar als je wel eens een opdonder gehad hebt als je op een betonvloer staat weet je dat je werkschoenen en zandcement genoeg geleiden voor een doodsklap...

Een klein beetje verschil in weerstand kan bij een echte fout letterlijk 't verschil maken tussen leven en dood. Dat laatste gebeurd gelukkig bijna nooit maar het aardnet zit er echt niet voor de sier.

Gr Rolf
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu