Snel en gemakkelijk zagen van grote hoeveelheid steigerhout

Rinusch

  • #1
Hallo,

Ik ben op zoek naar een zo gemakkelijk mogelijke manier om een grote partij steigerhout in grove stukken te zagen.
Met een kettingzaag werkt dit niet handig omdat het hout dan goed stil moet liggen. Bovendien weet je bij gebruikt steigerhout nooit zeker of je niet een stukje metaal zoals een schroef tegenkomt en dan is in één klap je dure ketting onbruikbaar. Om die laatste reden waag ik ook mijn afkortzaag daar niet aan..

Ik gebruik tot nu toe een decoupeerzaag op de hoogste pendelstand met een zaagblad met zo weinig mogelijk grove tanden. Mocht ik een keer een stuk metaal raken dan kost een nieuw zaagblad niet veel. Dit werkt goed maar ik vraag me af of het niet nog makkelijker/sneller kan zodat het minder tijd en moeite kost.
Mijn oog viel bijvoorbeeld op een reciprozaag maar ik denk dat daarvoor hetzelfde probleem geldt als voor de kettingzaag: het te zagen materiaal blijft dan niet stilliggen.

Iemand tips/ideeën?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Met een paar lijmklemmen leg je zo'n deel wel goed vast.
Als je veel handelingen achter elkaar moet doen loont het altijd de moeite om even wat tijd en middelen te investeren in een goede methode.

Even een tijdelijke opstelling maken waarin je iedere plank goed op werkhoogte kan neerleggen en kan klemmen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Gewoon de afkortzaag en dan met een zaagblad die niet schrikt van een paar spijkers.
Zo'n zaagblad kost wel een paar tientjes maar je merkt het vaak zelfs niet als je door een spijker gaat als je de vonken niet hebt gezien.
Even een aanslag maken en dan iemand aan laten voeren en de ander telkens een stuk er af zagen zodat je ook gelijke stukken hebt. (makkelijker met het opstapelen)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een aantal planken op elkaar leggen, goed vastzetten en dan met de kettingzaag er door.
 

Petersch1

  • #5
TS geeft aan dat hij bang is voor zijn dure ketting(zaag).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik heb een zaagblad van 235mm op de afkortzaag en betaal dan 49 euro voor een zaagblad.
Met dat zaagblad zaag ik meestal eerst metalen kabelgoot (150mm x 65mm dun blik) en meestal kun je er zo'n 15 tot 20 keer mee door een goot zagen zonder dat de verf wegbrand.
Daarna gebruik ik hem voor ruw hout, hout met cement, spijkers enz. en dat gaat dan nog heel lang goed voordat hij meer door het hout brandt dan zaagt.
Ik heb ze ook gebruikt om steenschotten te zagen (zitten metalen pinnen doorheen) en dan kun je ongeveer 7 schotten doorzagen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Koop bij een voordeel-supermarkt een afkortzaag. Liefst met een onderstel erbij, dan werk je meteen op hoogte. Heb je jaren plezier van.
 

Rinusch

  • #8
Bedankt voor jullie reacties! Gisteren met succes de hele partij afgekort met mijn afkortzaag. Heb al jaren een hele mooie Ryobi zaag met een 310mm blad van Stehle. Dit is een blad met veel tanden en voor zover ik weet kan dit blad absoluut niet tegen metaal. In het verleden heb ik wel eens een spijkertje geraakt in zo'n plank waarna ik erg voorzichtig ben geworden met het zagen van gebruikt steigerhout. Het zaagblad was toen in één keer verprutst (zaagde geen strakke snedes meer maar de snedes splinterden af).
Gisteren omwille van de grote hoeveelheid verschillende soorten resthout (verschillende afmetingen, planken, balken door elkaar etc) en omwille van de tijd toch maar de afkortzaag gepakt. Het ging uiteraard VEEL sneller dan met de decoupeerzaag en ik ga het de volgende keer niet weer anders doen. Gewoon even goed kijken aan beide kanten van de plank/balk of er niet een spijker of schroef zit (al zie je dat niet altijd goed weet ik uit ervaring!).
Wel lijkt het me potentieel gevaarlijk voor je ogen als je een keer iets raakt. Maar bril, geluidsbescherming en stofkapje alle drie samen zorgde voor een beslagen bril waardoor het nog gevaarlijker werd..bril dus maar afgedaan uiteindelijk.

Maar bedankt voor jullie tips!
Ik ben trouwens wel erg benieuwd welk type (goedkoop?) zaagblad dan geschikt is voor zowel hout (grof) als metaal...tips?

Groeten!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Even zoeken op multi-use of multi purpose en zijn er van verschillende merken
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wat is het doel van je zaagwerk?
moet het strak en recht of alleen in stukken (brandhout)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Met afkortzaag is inderdaad de beste en snelste manier. Als je nog vaker hout wilt zagen met risico op metaal is een goed zaagblad daarvoor een goede investering. Ik heb er 20 euro voor betaald ;)
 

Rinusch

  • #12
Boertje125,

Doel is brandhout inderdaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu