Wel of geen spuwer/noodoverstort aanbrengen uitbouw plat dak

Arianne

  • #1
Goedendag,

Ik ben een uitbouw aan het realiseren van 57 m2. Op 3 punten komt er een Hemelwaterafvoerpunt, aangesloten op het riool. Nu heeft de constructeur in zijn tekening staan:
Noodoverstorten aanbrengen met voldoende capaciteit. Er mag maximaal 50 mm. op het dak blijven liggen.

Nu zegt de dakdekker dat dit niet nodig is. Hij zegt dat is belangrijk bij grote fabriekshallen etc. maar niet bij deze uitbouw. Hij adviseert om aan de buitenkant bij de Hemelwaterafvoerpunten een vergaarbak te plaatsen ipv een stadsuitloop, zodat deze gewoon overlopen als het riool het niet aankan.

Ik hoor graag jullie mening hierover als je hier ervaring mee hebt!

Hartelijke groet,
Arianne Schotvanger
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je dak is berekend op een gewicht van 50 mm water met de nodige veiligheidsmarge.
Als je een vergaarbak plaats voorkom je dat er water op je dak blijft staan. Echter is de afvoer op het dak verstopt door vuil kan er meer dan 50 mm water op je dak blijven staan. Blijft over hoe hoog is de dakopstand is deze zo hoog dat er meer gewicht aan water op je dak blijft staan en het overtreft de veiligheidsmarge is er kans op bingo.
Daarbij ergens is het een Bouwbesluit.
Wat maakt die dakdekker zich druk jij moet het toch betalen. :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als er in de directe omgeving geen bomen en grote struiken staan die blad of naalden op het dak laten landen heb je geen kans op verstopping van de uitloop.
Het is goed rekening te houden met steeds zwaardere buien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nu staan er nog geen bomen maar over x jaar wel. De vragensteller, de huidige eigenaar, heeft het spul verkocht. Dan de nieuwe bewoner kent deze discussie niet en weet die veel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Of je maakt het dak zo sterk dat het water tot aan de dakrand mag staan of je plaatst noodafvoeren. Het eerste is niet gebeurd, dus noodafvoeren zijn verplicht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat willen we toch niet het moet allemaal goedkoper dan goedkoop.

Die dakdekker is niet echt betrokken bij zijn vak. Deze uitvoering kan nooit veel meer kosten als de standaard zijuitloop met een vergaarbak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu