Compressor vraagjes

Bugboy

  • #1
Ik wil een compressor kopen, maar heb er niet zoveel verstand van. Ik had de Airpress HLO 215/25 op het oog. Die heeft (volgens CoolBlue) een Europese en Orion snelkoppeling. De apart leverbare accessoireset is verkrijgbaar met Orion en Euro aansluiting en beide zullen wel passen.

Om wat meer zekerheid te hebben m.b.t. de bandenspanning wou ik een Hazet 9041-1 kopen. Ik kan alleen nergens vinden welke aansluiting die heeft. Het valt me op dat dit vaak niet vermeld staat bij luchtgereedschap. Moet er dan zelf nog een nippel bij worden gekocht?

Ander vraagje is of de Hazet 9012SPC slagmoersleutel gaat werken op deze compressor? Luchtverbruik is 128l/min en benodigde druk is 6.3 bar. Als ik het zo zie moet die Airpress dat kunnen leveren (130l, 8bar). Of zijn er nog andere zaken van belang?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is er een verschil tussen aanzuigvolume per minuut en uitblaasvolume per minuut. Daar zit een flink verschil in.
 

Bugboy

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik lees inderdaad hier dat je het aanzuigvolume minstens 1.5x het aanzuigvolume moet zijn. Airpress zelf geeft aan dat de aanzuigcapaciteit 215l/min is en de effectieve capaciteit 130l/min is

Dat zou dus net moeten lukken...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Op het forum worden geen merken aanbevolen, zie de forumregels.

Wat de banden spanning betreft hoeft u zich geen zorgen te maken, zelfs de kleinste compressor kan dat aan.
Met de slagmoersleutel is het een ander verhaal, bij incidenteel gebruik is een compressor met een aanzuigvolume van net boven de 200 liter voldoende voor hobbywerk, wilt u meer dan komt u al gauw op 300 liter aanzuigvolume terecht.
Ga maar uit van ongeveer 60 % van het aanzuigvolume wat er aan opbrengst uit komt, wilt u een hogere opbrengst dan gaat dat behoorlijk wat kosten.
Orion koppelingen worden steeds minder gebruikt t.o.v. van de euro koppeling, veel van de huidige koppelingen zijn geschikt voor beide soorten.
 

Bugboy

  • #5
Het is ook niet mijn bedoeling om iets aan te prijzen, maar ik wil eigenlijk alleen weten of deze combinatie gaat werken. De 60% lijkt dus redelijk te kloppen bij de opgave van Airpress (215 aanzuig, 130 effectief).

Het gaat me er vooral om dat ik de slagmoersleutel kan gebruiken om de moer van de achteras te krijgen. Die trek ik vast met 350Nm, maar het loshalen is soms wat lastig. Die trek ik hooguit 2x per jaar los, maar het zou jammer zijn als het net niet werkt.

Kan iemand bevestigen of Hazet met een euro-koppeling werkt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De achteras waarvan, een tank of een bromfiets?

U prijst geen merken aan maar wij beoordelen en adviseren geen merken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Voor het losdraaien van de moer maakt dat niet uit ;).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
M12 of M80 maakt volgens mij wel iets uit. :wink:
 

Bugboy

  • #9
Het gaat om een 36mm moer waarmee de remtrommel van een VW kever achter op de as wordt vastgezet. Deze moer wordt met 350Nm vastgezet.
 

Fwalraven

  • #10
Ik verwacht dat U meer heeft aan een wringijzer met dop 36.
Wringijzer kun je nog verlengen met een pijp om een moer die met 350 Nm is vastgezet los te halen.

Frans
 

Sjarel

  • #11
Nooit meer van die goedkope compressortjes. De derde defecte nu al die goed is voor 't oud ijzer. Telkens verbranden die kleppen. De duurdere hebben een vervangbare rubberen pastille.
Als ze wat lang moeten draaien gaan die stuk(afblazen, beitel,etc).
Een boulounneuse vroeger gekocht die in promotie stond. 1/2 vierkant en heeft een koppel van 970 nM, lacht met naafmoeren en ziet er als een gewone uit.
Dus Google een beetje, succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Als de kleppen verbranden is de compressor niet geschikt voor het zware werk, deze dingen mogen niet continu gebruikt worden zoals de dure jongens.

Meestal ligt het niet aan de compressor maar aan de gebruiker dat de kleppen verbranden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Voor incidenteel gebruik is een hobby-compressor prima.

Bij professionele toepassingen is investeren in een schroefcompressor en een groot buffervat veel beter, maar ook kostbaarder.

Mijn hobby-apparaat doet het al jaren prima voor banden oppompen, schoonblazen etc. Incidenteel een keertje zand/grit stralen, maar daar houdt het wel mee op. 1 keer de pakking moeten vervangen.
 

Robin4

  • #14
Ik heb wel ervaring met compressoren, maar kan en ga je hier niet kunnen vertellen welke merk je zou moeten kopen.



Heb zelf een 425/100 10bar op 1 fase 3PK 2,2kw. Dit is overigens de zwaarste voor op een 1 fase aansluiting.

Helaas is dit net de compressor waar je veel mee kan doen, maar helaas nog niet alles. Luchtsleutel werkt er prima mee, maar een schuurmachine of een straalketel word echt net krapjes aan tot net niet.

orion en euro.. Orion is een Duits aansluit systeem. Word tegenwoordig minder gebruikt.
Een orion koppeling heeft naar mijn idee weinig meer waarde tegenover een euro systeem.

De doorlaat van een slangenpilaar is kleiner en daardoor kan er minder snel genoeg lucht door de koppeling en gaat dit blokkerend werken.. Een Euro koppeling is de nieuwere standaard (bedoeld om in alle EURO landen te gaan gebruiken.. Overigens word dit systeem ook hier en daar toegepast in Amerika. (Ook Amerika heeft zo ze eigen aansluiting (maar daar weet ik even de naam niet meer van)

Maar alles wat je tegenwoordig koopt is zowat op EURO gebaseerd.. Maar altijd blijven opletten bij aankoop van iets of dat het gekochte geen Orion gebruikt.
Dus het beste kan je orion dan beter vermijden als de pest aangezien het een oudere standaard is.

Kwa slagmoer sleutels, er zit een erg groot verschil tussen de goedkopere en de duurdere slagmoer sleutels.. Over het algemeen gebruiken de duurder wat minder lucht / of gaan hier wat efficienter ermee om..

Die dingen van de bouwmarkt *of van de supermarkt* voor 49,99 euro kan ik niet aanraden. Die hebben niet genoeg kracht, slaan hamerslagen over, of werken niet goed / zijn snel defect, of als gebruiker heb je al snel de neiging om ze in de vuilbak te gooien (en daar geld in steken is de moeite niet waard)

Voor een slagmoer sleutel heb je echt minimaal een compressor nodig met een 50 liter vat en eentje die rond de 220 - 250 liter aan lucht kan opbrengen.

Ook moet je erop letten dat de direct aangedreven compressoren echte herrie dingen zijn (zitten echt aan de 100DBa of iets meer)

De gene met een snaar aangedreven zijn iets stiller (althans het geluid is minder iritant dan bij een direct aangedreven unit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik heb wel ervaring met compressoren, maar kan en ga je hier niet kunnen vertellen welke merk je zou moeten kopen.
En nu ook geen beoordelingen meer want die heb ik allemaal verwijderd, merken aanbevelen mag hier niet maar afkraken ook niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu