Houten opslag - isoleren of niet?

Teup

  • #1
Dag allemaal, ik heb een vraag over isolatie. Ik ben bezig in mijn tuin een simpele opslag te maken van 5 m2. Betonnen ondergrond, houten balken frame en houten platen. Nu twijfel ik of het zin heeft de ruimte (een beetje) te isoleren. Ik ga het niet verwarmen dus warmteisolatie heeft voor zover ik begrijp geen toegevoegd waarde, maar denk met name aan vocht. Ik heb al gekeken naar soorten folie maar dat wordt meestal uitgelegd in de context van een verwarmde woonruimte waar vocht geproduceerd wordt dat niet in de constructie mag trekken. Wat ik juist wil is dat onbehandeld hout en metaal kan bewaren zonder dat vocht het aantast, dus dat er geen vocht van buiten in trekt. Dat is eigenlijk het enige. (Maar ik kan me voorstellen dat isolatie ook goed is voor het behoud van de opslag zelf)

Moet ik aan de slag met folie of piepschuim in dit geval of denk ik te moeilijk en is een dak erop voldoende? :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je niet gaat verwarmen, is ventileren het toverwoord. Isoleren heeft geen nut en kan juist voor condens zorgen door langzamere opwarming.
 

Teup

  • #3
Bedankt voor de reactie. OK, ik zie af van isolatie dan denk ik. Zou ik bijvoorbeeld onbehandeld hout dan gewoon kunnen bewaren in die opslag, of beter elders? Of is er misschien nog iets extra dat ik kan doen ter voorkoming van vocht, behalve ventilatie openingen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maak het zo dat er geen regenwater bij of op je spullen kan komen.
Hoe meer open hoe beter het is voor alles wat er droog staat.
 

Teup

  • #5
Bedankt, dat is een duidelijk verhaal. Wordt een goed dak en ventilatieroosters rondom :)

Ik zit met iets wat lastiger blijkt te zijn. Ik wil het geheel 50cm verzonken in de grond hebben. Hoofdprobleem daarbij: kans op rot.

Ik heb geprobeerd informatie in te winnen maar ik ben nog erg in de war hoe ik het hout nu het beste kan beschermen. Aantal voorbeelden waar ik aan dacht:

- Berging in vijverfolie op betonnen fundering (misschien voldoende?)
- Berging in epoxycoating op betonnen fundering
- Berging zonder coating ingekapseld in betonnen bak - net als een schuttingpaal (zodat het beton aan het hout hecht en er geen vocht tussen komt?)
- Berging met bescherming van folie of epoxy ingekapseld in betonnen bak (zodat het hout extra beschermd is, of vormt dat juist een kier met het beton waar vocht in kan?)
- Berging met betonnen bak met folie om de betonnen bak heen (zodat het beton niet uitdroogt tijdens het hard worden)
- Berging in betonnen bak met folie langs de zijkanten (of moet het echt met bekisting? dat wordt nogal veel betonmultiplex)

Veel scenario's mogelijk, en ik kan het amper inschatten aangezien ik maar beperkte ervaring heb. Ook nog mogelijk om iets met piepschuim of bakstenen te doen, of misschien tussenruimte. Ik weet niet zo goed of ik heel veel voorzorg moet nemen of dat het wel losloopt.

Het hoeft voor mij allemaal niet zo netjes, mooi en waterpas te worden, het is gewoon maar opslag. Enige dat ik belangrijk vind is dat het jaren goed blijft, dus het voorkomen van rot. Sowieso dat ik het gedeelte boven de grond goed beits.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Verzonken in de grond is zeker garantie op een waterbassin. En dus aantasting van je schuurtje als van de opgeslagen materialen.
 

Teup

  • #7
Als ik het in vijverfolie en/of beton doe zou het toch wel moeten kunnen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu