Deel van kozijn vervangen

Cogito

  • #1
We wonen sindskort in een andere woning en nou kwam ik er achter dat een kozijn behoorlijk verrot is. Door fout van vorige eigenaar; de sproeier stond er vol op...

Maar nu ga ik de uitdaging aan om dit zelf te repareren, nou heb ik hier een aantal vragen over. Voorbereidingen zijn gedaan; het rotte gedeelte is verwijderd. Zie foto.

1. Ik heb het schuin van binnen naar buiten toe naar beneden afgezaagd. Ik heb gehoord dat dit beter zou zijn. Als ik echter google op kozijnreparatie zie ik alleen maar fotos waarbij het gewoon recht afgezaagd is.
2. Hoe maak ik het nieuwe deel aan het oude 'vast'? Ik wilde dit eerst met houtrotvuller doen. Ik denk dat dit prima kan, maar vroeg me af of er een betere manier is?
3. Is het nodig een panlat aan de buitenkant van het kozijn te maken zodat hij in de spouw valt? Ik zie namelijk dat dit niet bij het oude gedeelte is gedaan.
4. Waarmee bescherm ik de buitenkanten van het kozijn wat niet geverfd wordt? Wat dus tegen de muur aanzit en 'in' de spouw zit? Ik zie dat de oude balken zijn bewerkt met iets zwarts?

Zijn er verder niet goede tips waar ik op moet letten? :roll:

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
1 Ik denk dat recht afgezaagd makkelijker werkt om op maat te maken.
2 Ik zou dat met lijm doen. Houtrotvuller is om te vullen niet om te verbinden. Het zal wel werken maar is niet optimaal.
3 weet ik niet
4 Menie
 

Cogito

  • #3
Bedankt voor de reactie!
1. Dat is zeker makkelijker. Maar het gaat er mij om wat beter is.
2. Wat voor lijn kan ik dan het beste gebruiken?
4. Ok!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
1 Ik denk dat daar verschillende meningen over zijn, ik ga er van uit dat als je het haaks afzaagt en een goed passend stuk er recht tegen aan zet dat je dan de beste hechting hebt. Met schuin gezaagd heb je een groter oppervlak, alleen is de vraag of het over het oppervlak goed raakt. Hoe neem je de juiste hoek over? Essentieel is straks om het geheel er goed onder en tegenaan te krijgen en dat je klemkracht kan toepassen in de richting van de verbinding. Dus met een paar keggen er onder.
2 Ik zou een D4 lijm nemen.
 

Cogito

  • #5
1. Top dat is een goede tip; klemkracht met behulp van keggen! :)
 

Cogito

  • #6
Zou het dan nog nodig zijn om het nieuwe gedeelte aan de zijkanten aan de muur te bevestigen? Met schroeven? Of zou het goed genoeg blijven zitten als ik er panlatten aan bevestig voor tussen de spouw, het bevestig met goede lijm en er keggen onder doe?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik ben niet zo van schroeven in een kozijn, het is vaak het punt waar kozijnen uiteindelijk beginnen te rotten.
Dus die oplossing met panlat spreekt mij wel aan.
Een goede lijmverbinding is beresterk.
 

Cogito

  • #8
Top! Dank je.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Nadeel van een spouwlat eraan maken is dat je de onderdorpel met de stijlen niet in één keer kunt plaatsen. De stukken stijl van te voren op de dorpel maken heeft als voordeel dat je die verbinding 100% sluitend kunt krijgen. Stijlen alleen aan de binnenzijde aan elkaar schroeven met een lange schuine schroef.
 

Cogito

  • #10
Ja idd. Dan zou ik de stijlen aan de binnenkant aan elkaar kunnen maken met een schroef zodat ik geen spouw latten hoeft te gebruiken.
Enige is wel; ik heb de stijlen nu schuin afgezaagd... Omdat dat beter zou zijn ivm waterafvoer. Dan is het sowieso onmogelijk om het als een stuk te plaatsen. Kan ik het dan toch beter recht afzagen? Of is het toch beter het schuin te houden?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Zoals al door Rola aangegeven heeft het aan één stuk plaatsen de voorkeur en dus recht afzagen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Even met een afvalstuk proberen of je zo alles eronder gedraaid krijgt. Dit is afhankelijk van hoe schuin je gezaagd hebt, raamdorpelgroef en versterbanksponning.

Advies is om wel voetlood toe te passen, in de raamdorpelgroef spijkeren en over de rollaag vensterbank kloppen. Dan kan je in de hoogte ook net iets meer speling nemen.
 

Cogito

  • #13
Bedank voor de reacties.

Nog een ander vraagje; kan ik diezelfde D4 lijm gebruiken voor een blokje in stuk kozijn vast te maken?

Ik heb namelijk nog een ander kozijn wat een klein beetje verrot was. En hier wil ik een nieuw passend stukje in maken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Als het goed vlak past wel, anders een bruislijm gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu