Schakelen of mengen van warmwaterbronnen o.b.v. temperatuur

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste sanitairexperts,

Ik gebruik momenteel warm water d.m.v. een geiser. Nu ben ik van plan om er een boiler bij te plaatsen (een zonneboiler i.c.m. met een pelletkachel). Ik kan echter geen naverwarming van het boilerwater middels de geiser gebruiken, want de (zonne)boiler moet op een andere plek komen dan de geiser (te weinig plek voor lange geïsoleerde leidingen anders en ik wil de geiser liever ook niet verplaatsen). Wel wil ik de mogelijkheid om alleen warm water van de geiser te gebruiken en de boiler 'over te slaan' op het moment dat deze te koud is. De douche en ander sanitair zit aangesloten 'na' de toekomstige boiler en de geiser.

Dit kan uiteraard door handmatig te schakelen tussen geiser en boiler met een driewegklep. Maar kan het ook automatisch? Is het mogelijk om eerst het water van de boiler te gebruiken en als dat te koud wordt over te schakelen op de geiser? Dat moet neem ik aan kunnen met een elektronische klep, maar daar moet dan wel besturing/regeling voor zijn (wat ik eigenlijk liever niet heb i.v.m. storingsgevoeligheid).

Wat nog beter zou zijn: geleidelijk steeds meer warm geiserwater toevoegen als de boiler kouder wordt (zodanig dat altijd de tapdrempel van 2.5 liter per minuut wordt gehaald). Wellicht kan dit automatisch met een thermostatisch mengventiel o.i.d.? Ik zou graag de standaardoplossing willen hiervoor, als die er is.

(Zie ook dit topic, welke de aanleiding is, maar dit is eigenlijk een volledig aparte vraag, vandaar een nieuw topic. Ik zie dat dit trouwens beter bij "Badkamer, waterleiding en afvoer" past, excuses.)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Vervang de geiser voor een ketel met het NZ keurmerk, (Naverwarming Zonneboiler), en zet de boiler en ketel achter elkaar.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Bedankt voor de reactie. Mijn geiser heeft al het NZ keurmerk. Het gaat er juist om dat achter elkaar zetten bij mij niet mogelijk is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Vermeld even het merk en type van de geiser, zo blijft het gokken wat wel of niet kan.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
Sorry, het gaat om de Nefit F-2500 VE-N.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu