Tuinkamer met apart/gesloten circuit vloerverwarming

StefDeStuntpiloot

  • #1
Voor onze woning zijn we een bestaand overdekt terras van zo'n 30 m² aan het ombouwen tot tuinkamer en aan het betrekken bij de rest van de woning.

Nu hebben we in de woonkamer en een andere ruimte al vloerverwarming liggen (aangesloten op de CV) en dat bevalt ons goed. In deze tuinkamer willen we eigenlijk ook vloerverwarming, echter zal dit een apart circuit moeten worden omdat 3 vloerverwarmingsinstallaties + pomp 'te zwaar' wordt voor onze (combi / HR) CV ketel.

Hoe kan ik deze vloerverwarming het beste afzonderlijk verwarmen? Het is dus maar een klein circuit dat verwarmd dient te worden. Ik heb naar elektrische CV ketels zitten kijken, echter lijken die me ook erg zwaar voor het kleine circuit (minimaal 4 KW?). Warmtepompen lijken me vooralsnog erg duur. De ruimte waar de installaties (vloerverwarmingspomp + verdeler + eventuele cv/boiler/pomp) is een garage waar géén gasaansluiting is.

Overigens zal er in deze tuinkamer sowieso een elektrische haard komen; de vloerverwarming zal dus niet de enige warmtebron zijn.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoeveel vloerverwarming heb je dan wel niet dat een normale ketel tekort komt?

Een keteltje van 20kW kan al ruim 200m2 vloerverwarming aan...

Let trouwens vooral op de isolatie. Het dak van een overdekt terras is over het algemeen totaal ongeschikt om als dak van een verwarmde ruimte te dienen. Je stookt je arm.
 

StefDeStuntpiloot

  • #3
Momenteel hebben we zo'n 80m² vloerverwarming liggen; naast een boel radiatoren op de bovenverdiepingen. De vloerverwarming van de woonkamer staat eigenlijk altijd aan zodat het daar aangenaam warm is mocht het buiten koud zijn, de andere ruimte hoeft niet per sé gestookt te worden. Als we in deze andere ruimte de vloerverwarming volop aanzetten/opendraaien merken we dat het allemaal erg lang duurt en dat de CV dat maar net trekt. Vandaar dat we hier een apart circuit van willen maken.

Maar goed, dat is een andere discussie.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Dat lijkt me een hele zinvolle discussie. Als je met 80m2 vloerverwarming en een handvol radiatoren de boel al niet warm krijgt, is er technisch iets goed mis met de installatie (niet ingeregeld?) of je moet hard met de isolatie van de woning aan de slag.

Vandaar ook mijn vraag over de isolatie van de aanbouw.
 

StefDeStuntpiloot

  • #5
Het wordt wel warm, alleen duurt het in verhouding erg lang tot het initieel warm wordt als we beide vloerverwarmingssystemen volop aanzetten. Ik ben geen expert, maar het lijkt dan alsof het systeem het door de pompen van de verdelers wat minder trekt.

Uiteraard wordt het dak van de huidige overkapping ook onder handen genomen en goed geïsoleerd; de ruimte zal uiteindelijk een volwaardige ruimte worden die bij de woning betrokken zal zijn.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Een dergelijke vraag kan m.i. alleen maar goed worden beantwoord als alle gegevens bekend zijn.
Wanneer een vloerverwarming is gelegd als "bijverwarming" kan je blijven stoken: ook een goede regeling lost dan weinig op. (bijverwarming kost altijd meer energie, dan een systeem, waarbij zoveel mogelijk verwarmingsbuis in de vloer is verwerkt).
Mogelijk dat je het, ondanks het vele stoken, dus veel energieverbruik ook slecht geregeld, met hoogstwaarschijnlijk nog steeds 1 thermostaat, die alles aanstuurt (ook vefrleden tijd!)

Nieuw aansluiten op de bestaande verdelers is veelal niet mogelijk en ook niet wenselijk, omdat er waarschijnlijk ook nog oude pompen op zitten.

Ga je veranderen: pak het dan goed aan. Er wordt nu stukje bij stukje meer info gegeven en is er m.i. nog steeds te weinig bekend over hetgeen er nu is aangesloten.

Je moet dus op z'n minst weten:
- hoe is (zijn) de bestaande vloerverwarming(en) aangelegd (hoeveel groepen per hoeveel M2?)
- hoeveel radiatoren zijn er op die CV-ketel aangesloten?
- wil je die CV-ketel op termijn vervangen?
- en wil je die radiatoren ook vervangen? (indien de wens bstaat om op termijn over te gaan op bijv. een lagetemperatuur verwarmingssysteem (warmtepomp), heb je ook niet veel meer aan oude radiatoren.

Een advies op basis van hetgeen nu bekend is, zou ik niet geven.
 

StefDeStuntpiloot

  • #7
De vloerverwarming van de woonkamer (48m²) heb ik zelf aangelegd. Deze is gelijkmatig verdeeld over 5 groepen. Die andere ruimte van 32m² lag er al; deze is over 3 groepen verdeeld.

Naast die +/- 80m² aan vloerverwarming zijn er nog 7 radiatoren aangesloten (slaapkamers, badkamer, zolder, etc.).

Liever niet de ketel vervangen, overigens is de CK ketel nog niet zo oud; van 2015,

Voor de slaap- en badkamers voldoen de radiatoren.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Dank voor je nadere informatie.
Die vloerverwarmingen zijn dus m.i. goed gelegd. Alleen jammer dat ze niet op één verdeler zitten. Maar goed : het is zo.
Mogelijk dat je één verdeler kunt vervangen door een exemplaar met 3 groepen meer: dan zou je daar wel de aanbouw op kunnen laten draaien.
Een ruimte waarin meerdere verwarmingsbronnen tegelijk worden gebruikt, is altijd lastig te regelen.
Wanneer je nu in de aanbouw ook weer zo'n situatie creëert, wordt het alleen maar ingewikkelder.
Het m.i., naast de aanleg van een nieuw vloerverwarmingscircuit, tijd voor een goede zoneregeling

Je kunt m.i. al veel besparen, door de diverse ruimten onafhankelijk van elkaar te regelen en de radiatoren in de ruimte waar vloerverwarming ligt, helemaal uit te zetten. Het regelen van 1 warmtebron wordt al een stuk eenvoudiger.
Tevens moet je de huidige verdelers eens goed nalopen op hun instellingen.
Mijn advies:
Zet alle radiatoren eens dicht en alle groepen op de verdelers eens helemaal open: waarschijnlijk wordt het dan al een stuk comfortabeler (het duurt wel even, want je gaf al aan dat het nu ook langer duurt)
Wil je boven niet alle radiatoren onafhankelijk regelen, dan kan een redelijk eenvoudige zoneregeling m.i. al uitkomst bieden en hoef je je geen zorgen te maken over die cv-ketel: die kan dat wel aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
StefDeStuntpiloot,

u bent nogal aan het stunten met quotes die overbodig zijn als de tekst er net boven staat.
Quotes verwijderd, gelieve die met mate te gebruiken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Heb wel zon donker bruin vermoeden waar het probleem ligt maar dan heb ik wat foto s van de verdelers nodig.
wil je die ff uploaden.

John
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu