Boomtafel krom

Denzell86

  • #1
Hoi allemaal,

In mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn nogal krom getrokken boomstamtafel ben ik bij dit forum uitgekomen. Ik heb verschillende topics doorgenomen en zag dat er hier veel kundige mensen actief zijn. Tevens enkele topics gezien die ongeveer hetzelfde probleem omschreven, echter niet echt oplossing c.q. oorzaak gevonden waarmee ik mijn gevalletje kan oplossen of verklaren.

Even voor de duidelijkheid, ik bouw geen hele huizen met alleen een potlood en wat takken. Ik kan gaatjes boren, dingen ophangen en ook verven gaat me redelijk goed af. Echter, daar houden mijn 'handige' skills ook op. Dus als jullie constateren dat ik dingen mega onhandig heb aangepakt, please be gentile.. :D

Het probleem:
--------------------

Ik heb een eiken boomstamblad, bestaande uit twee delen, aangeschaft en daar twee 'x-poten' onder geschroefd. Het blad was afkomstig uit een loods waar hij ongeveer op buitentemperatuur stond (toen nog zo'n 10 a 15 graden). Vervolgens heb ik hem in mijn garage gezet. Daar zal de temperatuur nagenoeg gelijk zijn geweest. Vervolgens heb ik zowel de boven- als onderkant tweemaal in de waxolie gezet. Hierna heb ik het blad binnen in de woonkamer op de x-poten geschroefd.

So far, so good. Na enkele weken begon de naad echter behoorlijk wat speling te krijgen, waarna ik het blad wat losser heb geschroefd en de beide delen weer tegen elkaar kon drukken. Hierna de boel weer aangedraaid. Nu, weer enkele weken later, heeft het blad zodanig hard gewerkt dat het behoorlijk krom is getrokken.

Mijn vraag is nu.... Wat heb ik fout gedaan dat het zo zeer is gaan werken en wellicht nog belangrijker, is er een mogelijkheid dat ik het weer (enigszins) op orde krijg ?

Foto's:
-----------





Alvast bedankt voor het meedenken ! :prima:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Plaats een foto van alleen het schroefje. Loopt er een strip onder de bladen rood, of moet je de bladen bij de poten vast zetten. Korte lijntje zwart.
 

Denzell86

  • #3
Yes, dit is ‘m...



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Meer schroeven in het blad draaien is mogelijk. De bestaande schroef lijkt mij ook iets te kort. Hoe dik is het blad?
Ga je schroeven bij plaatsen de gaten voor de schroef met een boortje dikte steel van de schroef voorboren.
 

Denzell86

  • #5
Het blad is een kleine 5cm dik.

Schroeven (langere red.) bij plaatsen is in dit geval dus een eventuele oplossing? Belet dat het blad niet verder van werken ?

Bedankt voor je reactie in elk geval!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Heb je een idee van hoelang het blad al stond te drogen in de loods nadat het verzaagd was?
Dit ga je niet rechtkrijgen met extra schroeven oid, helaas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan het in ieder geval proberen. Let op met het voorboren je kan zo door het blad schieten. Je weet welk boortje je moet gebruiken. Bekend met de steel van de houtschroef.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #8
Blijft lastig dit, blad is gewoon nog veel te vochtig geweest, en zal blijven werken, zeker gezien het feit dat het langere lengtes zijn is dat vervelend.
enige oplossing is grof geweld, en dan bedoel ik in de onderkant een stalen frame plaatsen om het kromtrekken tegen te gaan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Haal de bladen er af en zaag het hout dood,
(zaagsnede over de lengterichting van het blad voor 2/3 van de houtdikte) een cm of 10 voor het einde stoppen zodat je ze niet ziet.

Leg de bladen terug en druk ze met behulp van 2 balken en lijmklemmen op de kop weer voorzichtig terug vlak in een paar dagen.

dan kan eventueel een paar extra latten of stalen strippen onder de tafel schroeven om de delen beter bij elkaar te houden wel met slobgaten zodat werken mogelijk blijft

schroef ook de poten weer vast iets naast de oude gaten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
En gebruik rvs schroefbouten, deze zijn al aan het roesten vanwege het looizuur in het eiken.
 

De Bob

  • #11
Er staat ontzettend veel kracht op het blad, dat niet zomaar terug te zetten is.

Het blad had veel langer moeten acclimatiseren in de ruimte waar het komt.

Boor nieuwe schroefgaten door het blad, zet daarna het blad vast op het frame in verzonken gaten met slotbouten M8, en probeer zo in een rustig tempo het blad vlak op het frame te krijgen, de verzonken gaten kunt u met proppen dicht maken, verzinken tot ongeveer 1/2 cm.

Als het erg moeilijk gaat, het blad meermalen nat maken, zodat het wat meegeeft.

Maar let wel, er staat heel veel spanning op het blad.

N.b. de schroefjes op de foto stellen eigenlijk niets voor.
 

De Bob

  • #12
Frank schreef:
En gebruik rvs schroefbouten, deze zijn al aan het roesten vanwege het looizuur in het eiken.
En als u RVS {slot} bouten gebruikt met moeren, zet eerst wat kopervet op de schroefdraad, RVS vreet op elkaar in, en de moeren lopen dan muurvast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Er had zaag het hout dood moeten staan in plaats van door

door de delen dood te zagen haal je de spanning er uit en zijn ze veel makkelijker recht te trekken
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Tekst aangepast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
Bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu