Damwand & condens

Red

  • #1
Lang niet meer hier geweest :cool:

Ik ben een renovatie van een dak aan het uitdenken en wil daarbij zonnepanelen in het dak plaatsen (tussen de pannen) in plaats van erop. Ondertussen heb ik heel wat oplossingen voorbij zien komen, maar of de ventilatie onder de panelen laat te wensen over, of de waterdichtheid is niet geweldig.

Nu heb ik bedacht om het paneel veld niet op de dakpannen maar op lage damwand profiel te plaatsen. Nu ben ik ondertussen gewaarschuwd dat damwandprofielen aan de onderzijde condens vertonen onder bepaalde weersomstandigheden.

Nu is mijn vraag, indien je een damwandprofiel bv gecoat aluminium op een watervast verlijmd plaatmateriaal (OSB, okume) plaatst is dit dan problematisch en zo ja, zou het dan afdoende zijn om tussen het hout en het damwand profiel een waterkerende folie te plaatsen.

De ruimte onder het hout is geventileerd vanwege de tengels.Het gaat me nu niet om waterdichtheid, maar om condens.

Het vlak is ca 3,5 bij 5 meter.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als je panelen in het dak wilt plaatsen, moet je een daarvoor ontworpen indak-systeem gebruiken. Niet goedkoop, wel goed. Alternatief is 'gewoon' boven de pannen zetten. Is aanzienlijk minder gevoelig voor lekkages.

Damwand zal condens geven. Geen beetje, maar liters. Dat geeft gegarandeerd ellende.
 

Red

  • #3
Bedankt.

Op YouTube zag ik een filmpje van een professioneel installatie bedrijf die juist wel een damwand profiel gebruikte. Ik vond het er nogal klungelig uitzien, zeker de afwerking met de pannen boven en onder het paneel. Er zou zeker water in blijven staan. Vervolgens ben ik me in damwand gaan verdiepen en het eerste wat je tegenkomt is condens problemen.

Ubbink heeft iets dergelijks in het programma, maar dan is het damwand profiel niet van metaal maar HDPE.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op elk materiaal kan je dit fenomeen krijgen. Er is ook een plaat waar ze aan de onderzijde een vilt hebben aangebracht. Het vocht wordt door het vilt geabsobeerd en het druppen wordt voorkomen.

Volgens mij als je een profiel ergens overheen legt zal de temperatuur van de onderliggende laag van invloed kunnen zijn. Afstand of hoogte tussen de lagen zouden dat kunnen bepalen.
Google is op damwand met vilt aan de onderzijde.
 

Red

  • #5
Ik denk dat omdat dit dunne metaal heel makkelijk afkoelt, er een grote kans is op condens wanneer daar vochtige warmere lucht langsstroomt. De plaat wordt alleen niet warm vanuit de onderconstructie want die is geïsoleerd. De condens zou kunnen ontstaan wanneer de plaat nog koud is vanuit de nacht en er reeds warmere en vochtige buitenlucht langsstroomt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het fenomeen is dat onder bepaalde weersconditie het dakvlak tot een paar graden onder nul gaat worden. Het vocht van de lucht aan de onderzijde ondenseerd bevriest en zodra dit fenomeen voorbij is gaat het druppen.

Eeeeh quoten wordt in deze situatie hier, de tekst staat er al boven, gelukkig niet gewaardeerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Condens lijkt me niet zo'n probleem als je de plaat geventileerd plaatst, en de condensafvoer regelt. Ik vraag me wel af hoe je de bevestiging waterdicht gaat krijgen.
 

Red

  • #8
Leveranciers/fabrikanten van damwandprofielen hebben ook hulpmaterialen om profielen te laten aansluiten met gevels ed. De profielen dien elkaar één of meer banen (golven) te overlappen en montage geschied door een schroef met rubber ring op een heuvel en niet in een dal. Indien je voldoende afschot hebt (bij mij ca 35 graden) stroomt water meteen naar beneden. Ubbink heeft iets dergelijks ook maar dan op basis van een kunststof.

Aan de onderzijde zou ik het profiel tot de dakgoot laten lopen, dus geen pannen onder de panelen plaatsen, want dat zou een moeilijke overgang geven. Aan de bovenzijde zou ik de pannen over het profiel laten steken en de ruimte afdichten met een hulpstuk en foam onder de pannen.

aangepast - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Het plaatsen van de damwand plaat is niet zo ingewikkeld, maar hoe monteer je de panelen erop zodat je dak waterdicht blijft?
 

Red

  • #10
In principe zijn dat dezelfde systemen, maar in plaats van een haak die achter een panlat steekt, zijn er steunen die via een afdichting op het profiel worden gemonteerd. Vaak wordt gemonteerd op de heuvel en niet in het dal. Bij bedrijfspanden wordt vaak op deze wijze gewerkt. Het vastschroeven van damwand doe je ook op de heuvel met speciale schroeven met een rubber er onder. Indien je bij de bekende merken kijkt onder het kopje hellende daken, dan vind je daar montage op metalen daken.

Voor gewone daken met dakpannen zijn er ook haken die je op de tengels of aan te brengen plank schroeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu