Elektrische vloerverwarming, mogelijk thermostaat defect.

Marcn85

  • #1
Goedemiddag. Ik heb recent een huis gekocht met elektrische vloerverwarming. De thermostaat gaat netjes aan en geeft een instelbaar bereik aan graden aan. De vloer wordt alleen niet warm..

Resultaten van het meten is dat er spanning op staat op de linker N en L. Er circa 150 ohm op de tweede N en L staat (elektra naar matten), maar geen spanning indien een temperatuur is ingesteld, en er een sensor aanwezig is die ik naar boven kan trekken.

Kan ik nu simpelweg de directe 230 spanning doorlussen op de N/L van de matten (tweede en derde N en L van links)? Dit principe werkt neem ik aan met de voeler, indien een bepaalde temperatuur is bereikt dat de thermostaat stopt met het doorgeven van spanning? Kan het zijn dat de vloer al warm genoeg is?

Plaatje:



 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Om de conclusie te trekken dat de thermostaat defect zou zijn, is mogelijk wat voorbarig.
Het kan bij deze hoge temperaturen al zijn dat de vloer warm genoeg is en dat de thermostaat niet aan slaat.

Je kunt de vloerverwarming controleren en 230 Volt op de aansluitingen van de verwarmingsmat zetten.
Ook de thermostaat is te controleren door de instellingen waarbij deze aan gaat hoger te zetten. Zie de handleiding.
Op zich is het een thermostaat van een paar tientjes, die je makkelijk kunt vervangen door een modernere klokthermostaat.

De waarde van de ETF99 vloersensor ligt, sterk afhankelijk van de temperatruur!) op ca 15KOhm, maar bij 30 graden al op ca 10KOhm
 

Marcn85

  • #3
Dankje, ik ga eens 230volt zetten op de andere L/N. Ik heb helaas geen handleiding bij de thermostaat gekregen. Online voor dit type lastig te vinden ook.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik heb je een linkje gestuurd naar de handleiding.
 

Marcn85

  • #5
Dankje! Ik heb nu de vloermatten direct op 230volt, na 5 minuten geen verschil. Ik heb wel gelezen dat het ook bv een halve dag kan duren. Echter... hoe lang mag ik hem nu direct op 230volt laten staan ivm teveel hitte bv of overbelasting?
 

Marcn85

  • #6
Zojuist de test voltooid, vloer wordt mooi warm, verschilt per tegel. Ik ga de thermostaat maar eens vervangen dan.

Dank voor je hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu