Storing Bauknecht KM9145PT Koffiezetter "Maalt te fijn"

Dbotop

  • #1
Hallo,
Bij het zoeken naar een oplossing voor "maalt te fijn" problemen kwam ik een eerdere (2013) en vergelijkbare post tegen van een KM7200. Ook hier is de situatie hetzelfde. Het probleem deed zich binnen de verlengde garantietermijn voor de eerste keer voor. De Bauknecht specialist verving toen de hele zetautomaat, omdat die "verstopt" zou zijn. Daarna draaide het apparaat weer twee jaar goed en nu treed dezelfde storing weer op. Hoewel de zetautomaat niet verstopt was, liep hij wel vrij zwaar. Het hele ding schoongemaakt en opnieuw met vaseline (was een tip van de specialist!)ingevet. Daarna leek het erop, dat het apparaat het weer deed, maar helaas na een paar kopjes koffie was het weer prijs.Weer dezelfde melding. Ook hoor je de pomp niet lopen en komt er geen spoelwater. Mogelijk ook een schakelaartje en zo ja waar kan ik dat vinden? Heeft ook iemand een tip, waar ik het "echte" vet voor het apparaat kan vinden?
Groeten, Douwe
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Aan de uitneembare zetgroep zie je bovenop een zilverkleurig plaatje / filter zitten.
Deze kan je losschroeven en tegen het licht houden om te kijken of alle gaatjes open zijn , zo niet dat is dat je probleem met te fijn gemalen.

Google eens op bv vet foodsave
 

Dbotop

  • #3
S.Oldeerbout,
Bedankt voor je reactie. Toen de techneut van Bauknecht de eerste keer een verstopte zetautomaat vaststelde, was het inderdaad het zeefje. Hij vond schoonmaken kennelijk lastig en verving de hele automaat. Sindsdien houd ik het zeefje angstvallig schoon, dus daaraan ligt het deze keer echt niet.
Opmerkelijk is ook nog, dat de storing weer verdwijnt als het apparaat een nacht uit staat. De volgende dag werkt het ding prima, echter na een uurtje en 4-6 kopjes verder valt hij weer in storing. Ik zit echt te denken aan een oorzaak als bij de post over de KM 7200 beschreven (slechte limitswitch), maar kan de oorzaak nog niet vinden. Tips blijven dus welkom.
Douwe
P.S. zag inmiddels op EBay vet voor Sacco, DeLonghi. etc. aangeboden.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
In dat geval is de pomp hoofdverdachten.
Vaak merk je dat bij het pompen de koffie niet met een constante snelheid doorloopt maar licht varieert.
De switch zal het niet zijn omdat toestel het commando al heeft gehad om te pompen anders zal er nooit te fijn gemalen melding komen.
 

Dbotop

  • #5
Helaas ben ik er door de warmte nog niet aan toe gekomen de onwillige Bauknecht open te halen. De koffiestroom loopt overigens mooi gelijkmatig door. Zodra het weer koeler wordt, haal ik het apparaat verder uit elkaar en probeer de oorzaak te vinden. Tot zolang gebruiken we maar de aloude koffiepruttelaar. Die werkt altijd. Ik meld mij t.z.t. wel weer als ik een oorzaak heb (of de moed heb opgegeven!)
 

Dbotop

  • #6
Inmiddels zijn een paar maanden verstreken en heb ik het nodige geprobeerd. Het probleem is echter steeds merkwaardiger geworden. Om te beginnen heb ik het apparaat uit de keuken gehaald in de garage / werkplaats open gehaald.

Omdat het leek, dat de beide rubberringen van de plunjer waartegen de zetgroep tijdens het zetten geschoven wordt vuil waren, die gereinigd en ingevet. Daarna leek het apparaat weer perfect te werken. Het heeft toen weken lang in de garage gestaan en ons steeds zonder storing van koffie voorzien.

Uiteindelijk het apparaat maar weer in de keuken ingebouwd en zie daar binnen een dag was de stroring terug. Na inschakelen wel koffie, maar na een poosje wachten weer de foutmelding "maalt te fijn".

Tenslotte maar weer uitgebouwd, want aan een niet werkende koffiemachine heb je ook niets en weer naar de garage gesleept. En zie daar: zonder iets te doen werkt het ding weer perfect.

Dan komt natuurlijk de vraag wat is (afgezien van boze geesten) mogelijk anders in de garage dan in de keuken. Drie mogelijk factoren: Stand van het apparaat, stroomaansluiting en temperatuur. Vervolgens het apparaat in alle mogelijke standen opgesteld, stroom via een verlengkabel van de keuken aansluiting gehaald en geprobeerd een hogere temperatuur met een ventilatorkachel te simuleren. Echter het ding blijft zonder probleem werken. Nu weet ik het echt niet meer. Toch boze geesten?Iemand nog een goede tip?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu