Juiste temperatuur bij lange afwezigheid.

Frank

Vaste beantwoorder
  • #1
Hoe kan je de juiste instelling voor je thermostaat uitrekenen voor als je 14 dagen van huis bent in de winter.
Het huis is van steen, isolatie waarde is 3, 100 kuub inhoud.
Het huis is niet vochtig.

Is daar een berekening voor?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Standaard is 16 graden minimum om de boel vochtvrij te houden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Maar als je 14 dagen weggaat en het huis is niet vochtig, is het dan qua energieverbruik niet beter om lager in temperatuur te gaan zitten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee, vocht kan dan condenseren in de woning.
Om dit vervolgens weer kwijt te raken en de woning op temperatuur brengen kost meer.
 

De Bob

  • #5
Ik ben in de winter vele weken van huis, thermostaat standaard op 15°,(zomer/winter) en nooit geen last.
 

Bert pit

  • #6
Condens ontstaat rond het dauwpunt, daar zijn berekeningen voor te maken. Je moet de vochtigheid weten en de gemiddelde temperatuur.

Zelf heb ik een paar kamers op zolder waar ik nooit kom. Ik laat daar in de winter de radiatoren en uur per dag aan gaan zodra de ruimte temperatuur beneden de 11 graden komt, zodat het vocht er wordt uitgestookt.

Omdat ik een houten dak heb, ben ik er vrij alert op dat er geen vochtproblemen ontstaan. In de praktijk werkt dit goed.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Volgens mij is er geen berekening voor. Er zijn te veel invloeden. Zon wind veel of weinig glas enz.
Je krijgt in huis condens als de temperatuur snel stijgt. Op alles wat in de woning aanwezig en nog koud is zal op die oppervlakken condens vormen. Met bril bij lage temperatuur van buiten naar binnen komen.
Vandaar de richtlijn om de woning niet te ver af te laten koelen.
Mij lijkt vorstvrij houden voldoende ligt er ook aan hoe de woning ten opzichte van de zon kan worden verwarmd.
elatieve vochtigheid en dauwpunttemperatuur

Temperatuur en relatieve vochtigheid zijn bekende begrippen voor het klimaat binnen- en buitenshuis. Het meten van temperatuur is redelijk eenvoudig, het meten van de luchtvochtigheid is aanzienlijk complexer. De afgelopen jaren zijn er echter sensoren ontwikkeld die zeer stabiel de luchtvochtigheid kunnen meten. Het meetstation Weerschip Zeist maakt gebruik van de Sensirion SHT25 sensor. Bij Sensoren wordt hier nader op ingegaan.

Tussen luchtvochtigheid, luchttemperatuur en dauwpunttemperatuur bestaan vaste verbanden. De dauwpunttemperatuur van lucht is de temperatuur waarbij het vocht in de lucht gaat condenseren. Als de dauwpunttemperatuur en de luchttemperatuur gelijk is dan is de relatieve luchtvochtigheid 100%. Als de luchttemperatuur hoger is dan de dauwpunttemperatuur dan is de relatieve vochtigheid lager dan 100%. Met behulp van de RH calculator kan de relatieve vochtigheid van lucht worden berekend als men de luchttemperatuur en de dauwpunttemperatuur kent.
Met de Td calculator kan het dauwpunt van de lucht worden berekend als men de luchttemperatuur en de relatieve vochtigheid kent.

Onder Formules wordt uitgelegd hoe de berekeningen kunnen worden uitgevoerd en zijn ook een aantal voorbeelden van programmatuur aangegeven voor de berekeningen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Dat is wel handig die dauwpuntcalculator. Daar haal ik uit dat in de betreffende situatie condensatie geen grote rol speelt.

Waar het mij met name om gaat is wat energietechnisch beter is.
Moet je meer verstoken om een huis van 6 graden naar 19 te brengen na 14 dagen, of is het voordeliger om het huis 14 dagen constant op 15 graden te houden.

Ik snap dat dat niet te berekenen is ondertussen.
En wat de meeste mensen zeggen is hou de temperatuur maar op 15 anders koelt het veel te veel af en stook je erg veel om het huis weer op temperatuur te krijgen.

Aan de andere kant is 14 dagen niet of nauwelijks stoken waarschijnlijk goedkoper dan 1 dag flink stoken.

Ik ben dus eigenlijk op zoek naar verdere onderbouwing dan "ik doe het altijd zo" of "het is de standaard". Want die standaard is natuurlijk ook ergens op gebaseerd. Alleen waarop?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat er in jouw woning aanwezig is speelt een rol. Bijvoorbeeld een paar m3 of kg aan boeken die je weer op temperatuur moet brengen.
Een bankstel van een paar buizen met wat bekleding of is het een bonk materiaal. Alle muren die binnen de geisoleerde schil staan enz enz. het gaat ook om veel of weinig massa binnen die schil van de woning.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Interessant. En de discussie van januari 2008 tot 2015 ga dat nog eens volledig lezen.
Wat mij opvalt zijn de uitslagen van de lijst instelling thermostaat daar loopt de temperatuur, voor mij, opvallend gelijkmatig omhoog.
Nou ken ik de Itho niet maar mijn ATAG werkt met 3 tijdblokken en de temperatuur daarvan kan ik niet op een tiende instellen dat moet per 0,5 gr.
 

DSR9500

  • #12
Hangt ook een beetje van je ketel en thermostaat af.
....
Bv mijn Remeha Calenta...
bij 15 graden of lager wordt het warm water niet meer op nivo gehouden. dus zou 16 net te hoog zijn :shock:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als je puur naar de stookkosten kijkt is het gas afsluiten en helemaal uitzetten het goedkoopst

Daar hoeft je niet zoveel aan te rekenen

het is uiteraard niet goed voor je spullen maar dat is een ander verhaal
 

Bert pit

  • #14
"Ik ben dus eigenlijk op zoek naar verdere onderbouwing dan "ik doe het altijd zo" of "het is de standaard". Want die standaard is natuurlijk ook ergens op gebaseerd. Alleen waarop?"

Ik heb een remeha calenta en had een iSense, daarop kun je instellen dat de CV een dag (of zo)van te voren aan moet gaan en er zit een vorstfunctie in.

Uit de categorie ik doe het altijd zo: Ik laat in de winter als ik 10 dagen weg ben de thermostaat op 5 graden staan en programmeur deze zo dat hij een dag voor terugkomst weer aanspringt. Mijn toen nog slecht geïsoleerde huis had een dag nodig om weer op te warmen.

Inmiddels heb ik evohome met een app, waardoor ik alles op afstand kan regelen.

nb. Ik kwam een keer in de winter thuis en had de thermostaat verkeerd geprogrammeerd. Het huis was dus 5 graden. Dan duurt het een meer dan een dag voordat alles weer een beetje op temperatuur is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Ik heb dus deze discussie met een vriend die zijn huis inderdaad laat afkoelen en de thermostaat op 6 graden zet.
Ik was/ben van mening dat het qua energie beter is om het huis op een hogere temperatuur te houden.
Ik reageerde dus ook vanuit "dat doen ik altijd zo" maar kan niet aantonen dat het werkelijk zo werkt.

Het huis is droog en goed geïsoleerd. Groot volume maar het staat niet helemaal vol met spullen. Betegelde vloer en weinig tot geen houten meubelen en boekenkasten.

Ik ben dus op zoek naar onderbouwing.
Ze hebben geen programmeerbare thermostaat laat staan een op afstand bedienbare.
Dat heb ik hem nu wel aangeraden.
Bedankt voor het meedenken allemaal.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Puur qua energie zijn er 2 zaken die spelen:
- Hoe lager je de temperatuur zet, hoe kleiner de verliezen zijn. DUS: hoe lager je de temperatuur laat zakken, hoe beter.

- rendement van je ketel (of warmtepomp) t.o.v. aanvoertemperatuur / vermogen. Om de temperatuur constant te houden heb je een watertemperatuur x nodig. Om (met enige snelheid) de temperatuur te verhogen, heb je een hogere temperatuur nodig, en een hoger vermogen.
Hoeveel slechter het rendement van je toestel is, is afhankelijk van de ketel (of warmtepomp). Ik schat dat een gemiddelde ketel zon 15% lager rendement heeft bij hoge temp/vermogen dan bij lage temp/vermogen.

Gevoelsmatig geld dit voor een lucht/water warmtepomp in een nog iets extreme mate. (meer moeite met hogere temperaturen, meer defrosts bij hogere vermogens etc)

al met al komt het er door de bank op neer: hoe langer je wegbent, hoe lager je de temperatuur kan laten zakken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dat je de kachel niet gewoon helemaal uitzet is alleen om schade door bevriezing te voorkomen zonder de moeite te nemen dit op en andere manier op te lossen (aftappen of rondpompen)

puur voor het energie verbruik is uit het goedkoopste
zelfs als het maar voor een paar dagen is.

ps. een paar jaar geleden hadden wij twee dagen geen elektra tijdens de vorst
het was wel redelijk zonniing dus het was in huis ca 10 graden s'nachts.
toe het stroom er weer op kwam duurde het ongeveer 1,5 uur om de luchttemperatuur naar 20 graden te stoken.
daarna schoot deze nog even flink door omdat de platen goed heet worden en de zelflerende themosthaat uiteraadt niet op dergelijke extremen is ingesteld. water wordt max. 80 graden

met een lage temperatuur verwarming duurt het echter veel langer om je huis weer op te warmen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu