Waterleiding aanleggen met wicu/tectite?

Sjuub

  • #1
Goedendag, in ons (klus)huis wil ik zoveel mogelijk zelf aanleggen, zo ook de waterleiding. Omdat ik nog geen ervaring heb met solderen, wil ik me daar niet direct aan wagen. Met Wicu leidingen en VSH tectite koppelingen dacht ik een redelijk robuust systeem te kunnen maken.
Alleen vind ik van VSH Tectite geen dubbele muurplaat (met montagebeugel) voor een mengkraan.

Ik vroeg me af:
- is bovenstaand überhaupt een goed idee?
- is het te doen om twee losse muurplaten te monteren voor een mengkraan (dus zonder montagebeugel), want de enkele muurplaat vind ik wel?
- of welke opties heb ik anders?

Misschien geen hele slimme vragen voor de kenner :?, op dit gebied ben ik nog onervaren. Ik ben redelijk handig en wil waar mogelijk veel zelf uitvoeren. Maar wel nadat ik goed geïnformeerd ben :-).
 

Marcn88

  • #2
Waarom gebruikt u geen kunstof meerlagenbuis met perskoppelingen een handtang kunt u hiervoor huren of lenen, dit werkt vele malen sneller en is ook een stuk goedkoper daarbij komt dat je de buis in rollen van 50 mtr kunt kopen dus minder koppelingen.
Bij wicu is solderen op ontoegankelijke plaatsen zoals in muren koven vloeren noodzakelijk en mag niet geknelt worden en je hebt bij knellen van wicu tevens steunhulzen nodig omdat de buis te zacht is
 

Sjuub

  • #3
Dag Marc,

Bedankt voor je reactie!

Ik was bij de Tectite insteekkoppeling uitgekomen omdat deze eenvoudig te monteren is, en (naar ik las) de koperen versie ook in vloer- en wandafwerking toegepast mag worden. Inderdaad met gebruik van steunhulzen.

Naar meerlagenbuis heb ik ook gekeken. De daghuur van de perstangen die ik vond voor bijv. Uponor, is nogal duur (ca. € 80,- per dag). En ik las dat het gebruik van deze tangen enige ervaring vereist.

Hoe kijk jij hier tegenaan?
En is in het geval van perskoppelingen Uponor inderdaad een goede keuze?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Merkadviezen worden hier niet gegeven.

Tectide koppelingen moeten altijd bereikbaar blijven. Instorten van deze koppelingen kan zorgen voor lekkage, aangezien de leverancier zelf aangeeft dat deze spanningsvrij moeten worden gemonteerd.
 

Sjuub

  • #5
Dag Walker,

dat had ik kunnen bedenken :-), dan zoek ik het merk zelf uit.

Wat betreft de tectite koppelingen, die wilde ik achter wedi platen plaatsen (het gaat om een nieuwe badkamer in een huidige slaapkamer). Dus de koppelingen zelf worden niet zozeer ingestort.

Speelt het probleem dan ook?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ja, want ze blijven onbereikbaar.

Beter kies je voor een schuifhuls-systeem, welke je afperst voordat je de wand dicht maakt.
 

Sjuub

  • #7
Bedankt!

Hiermee kom ik er wel uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu