Bekabeling zonnepanelen - Hoe mooi te doen?

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
Ook bij nieuwbouw loopt er wel eens een draadje over de goot. In dit geval een bliksemafleider (denk ik), maar erg storend vind ik dit niet.

 

Kaastosti

  • #22
Vandaag was de dag, en zowaar het geschiedde, er liggen panelen op het dak!

Daarbij vanmorgen meteen de opties die hier voorbij zijn gekomen voorgelegd met onze voorkeur voor een PVC door de spouw en direct naar de meterkast.

Hij vond het tricky... gat in het dak, je weet niet wat er onder zit, hopen dat je netjes boven de spouw uitkomt etc. Daar had hij ook niet de spullen voor mee, maar die had ik natuurlijk voorbereid :)

Dus terwijl de mannen op het dak haken, rails en dergelijken aan het monteren waren, ging ik met de buurman ook het dak op voor deze actie.

Het was echt een klote klus, zat redelijk wat tegen, maar uiteindelijk is het gelukt om met hulp van pvc de kabels voor beide installaties door de spouw heen naar de meterkast te krijgen!



Daar liggen ze dan en de meter draait vrolijk achteruit! Dank voor alle hulp, we zijn heel erg blij met het eindresultaat. En ook de installateur vond het er erg strak bij liggen allemaal, vriendelijke kerels :)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #23
Mooi dat het gelukt is.
Is zeg altijd "waar en wil is, is een weg" en soms zitten er wat bochten in de weg maar met wat creativiteit en doorzettingsvermogen kom je toch een heel eind.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Wat voor PVC buis heb je gebruikt? Heb je bij de meterkast een gat in de muur gemaakt om in de spouw erbij te kunnen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #25
Komt het door de hoek waarmee de foto is gemaakt (omhoog), of past de onderste rij panelen eigenlijk gewoon net niet onder het dakkapelletje?
 

Kaastosti

  • #26
Ietwat vertraagde reactie...

Ik heb gewoon 4 meter 32mm PVC van de bouwmarkt gebruikt. Eerst uitgemikt waar het gat in het gak moest komen, met veel mazzel meteen goed geboord, buis erin gestoken om te zien of dat zou lukken, dat ging.

Vervolgens inderdaad in de meterkast een gat geboord en gehakt, steen was dikker en soms harder dan gedacht, om die buis op te vangen en uiteindelijk de kabel er doorheen de meterkast in te trekken.

Daarna de buis weer verwijderd, die had geen toegevoegde waarde meer en zo konden we 'm bij de buren ook weer gebruiken.

De onderste rij panelen was inderdaad behoorlijk passen en meten. In eerste instantie hadden we andere panelen (10cm langer), de installateur zei binnen 5 seconden "oh joh, dat gaat helemaal nooit passen". Fijn, daar hadden we dan zo lang naar uitgekeken.

Door deze wat hoog neer te leggen, redelijk dicht bij de dakkapel, blijft er aan de onderkant genoeg ruimte voor fatsoenlijke afwatering.

Het alternatief was in landscape neerleggen, wat een onrustiger totaalbeeld geeft en me twee panelen zou schelen. Dat ging 'm ook echt niet worden. Blij dat we hebben doorgezet.

Jammer genoeg blijkt dat die rij bij ons ten opzichte van de buren toch scheef ligt. Het rechter paneel ligt vrijwel even hoog, helemaal links ligt 8cm hoger. "Nee, dat is optisch bedrog, hij ligt echt recht". Ben benieuwd hoe snel ze dat nog recht kunnen leggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #27
Zonnepanelen hebben geen esthetische functie, maar dit is inderdaad geen fraai gezicht. Hoe ziet het eruit vanuit de dakkapel?
 

Kaastosti

  • #28
Vanuit de dakkapel ziet het er netjes uit hoor. Als we onderhoud moeten plegen wordt het even opletten, maar zeker niet onmogelijk.



En inderdaad gaat het in eerste instantie niet om esthetiek, een paar cm verschil is ook geen ramp, maar 8 is wel veel. Vooral omdat ik het ook gewoon kan zien als ik op straat sta en extra storend omdat ik er tijdens het leggen al een opmerking over geplaatst heb. We gaan het zien :)
 

Kaastosti

  • #29
De installateur vond het duidelijk niet leuk: "prima, ik verplaats ze wel voor die anderhalve centimeter". Nee vent, geen anderhalf maar acht. Maar het is gedaan en het ligt er nu allemaal prachtig recht bij :)

Dubbel genieten met het weer van de afgelopen dagen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #30
:prima:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #31
Tja dat had hij tijdig kunnen voorkomen door na het plaatsen van het eerste paneel even op de stoep of de straat te gaan staan om te kijken of het mooi verdeeld is.

Als ik mijn beukenhaag van 50 meter knip loop ik ook elke keer af en toe naar achteren om te kijken of ik nog recht ga. Die ik dat niet en ben ik klaar dan loop ik het risico dat ik opnieuw kan beginnen.
 

Kaastosti

  • #32
Daarom voelde ik me ook absoluut niet schuldig om er een punt van te maken. Had het 'm gezegd, werd afgedaan als optisch bedrog, dat bleek echt niet het geval... tjah, dan mag je het komen oplossen ook.

Dat hebben ze netjes gedaan, dus nu is het echt helemaal klaar. Alleen zelf in de gaten houden dat er geen vogels onder nestelen en dat ze niet al te vies worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #33
Niks optisch bedrog. Als je panelen plaatst moet / hoor je te weten dat je panelen op een schuin dak anders moet plaatsen vanwege de kijkhoek vanaf straatniveau.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
11
22
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu