Afvoer in vloer frezen of vloer inzagen?

Henkies

  • #1
Goedenavond,

In een woning uit 1970 wil ik graag een nieuwe keuken plaatsen met een andere opstelling. Hierbij komt de gootsteen + vaatwasser in een eiland wat betekent dat de aansluiting op het riool verplaatst moet worden.

Normaliter zou ik dit liefst door de kruipruimte laten lopen. Het gedeelte onder de keuken is nu echter niet bereikbaar, en als ik een kruipluik in de vloer laat zagen, moet er wellicht ook nog flink uitgegraven worden voordat er iemand in kan om het leidingwerk te doen. Een onzekere en vermoedelijk kostbare klus dus.

Nu rijst de vraag of de afvoer in de vloer gelegd kan worden. De beschikbare bouwtekening vermeldt over de vloer enkel dat het een 'datovloer' is. Ik neem aan dat hier ook nog een dekvloer overheen ligt, maar de dikte daarvan is onbekend.

Tevens zou ik graag nog vloerverwarming in deze vloer willen hebben. Als ik reken met een afvoerbuis van 50 mm (is dat genoeg voor vaatwasser + gootsteen?) met een afschot van 2 cm over 2 meter, zit ik al op 7 cm. Daarbij opgeteld nog 17 mm voor de vloerverwarming zou betekenen dat ik bijna 9 cm diep in de vloer moet frezen/hakken om dit te bewerkstelligen. Hierbij ga ik dus gegarandeerd (een stuk) dieper dan de dekvloer.

Wie kan mij vertellen of dit uberhaupt mogelijk/verantwoord is, en waar ik op moet letten?

Alvast bedankt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een dato vloer is een broodjes vloer met bimsblokken. De liggers moeten heel blijven en zo diep in de broodjes zagen gaat ook niet goed.
Indien je huis op palen gefundeerd is kan je onder de balken doorgraven. Dit kan onder het huis of van buiten naar binnen.
 

Henkies

  • #3
Dank voor je reactie. Je zegt dus eigenlijk dat het infrezen van de leiding niet gaat, en dat het zagen van een mangat ook niet mogelijk is?

Er is reeds wel een mangat aanwezig bij de voordeur al weet ik niet hoe dat dan gedaan is. Kunnen we diezelfde methode niet gebruiken om een gat bij de achterdeur te maken?

Het laten uitgraven of uitzuigen onder de fundering door zou volgens mij een forse kostenpost opleveren ten opzichte van infrezen of een kruipgat zagen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een paar broodjes eruit hakken kan wel, moet je wel weten waar de liggers lopen.
Graven een kostenpost? Gewoon met een schop beginnen.
Boor anders een klein gaatje door de vloer of door het scheidinswandje in de kruipruimte en kijk eens met een endoscoop, weet je meteen of er kruipruimte is.
 

Henkies

  • #5
Het gedeelte van de kruipruimte dat wel bereikbaar is, is op dit moment ook al te weinig om fatsoenlijk te kunnen werken. Als ik blijvend onder de keuken wil kunnen komen, zal dat vanuit het eerste deel moeten gebeuren en zal dat dus ook nog een stukje uitgegraven moeten worden. Dat wordt zoveel aarde en werk dat ik dat niet zelf aankan en zou moeten laten wegzuigen bijvoorbeeld.

Alternatief zou inderdaad kunnen zijn om vanuit de tuin te gaan graven, al betekent dat dan wel dat de toegang slechts eenmalig is.

Even voor mijn begrip: kan ik in de datovloer wel gewoon op iedere willekeurige plek een gat boren ter inspectie (bv 12 mm)?

De 50 (of 75) mm moet naar ik aanneem zo geplaatst worden dat deze in een broodje uitkomt?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Een gat van 12 mm kan je zo boren, maar niet door een ligger, dat merk je meteen.
 

Henkies

  • #7
Hoe merk ik dat? Moet ik met een boorhamer zonder hamerstand door het broodje heen kunnen, of kom ik zelfs met boorhamer niet door de ligger heen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu