Dampdicht folie onder de houten vloer

Dubbelo

  • #1
Ik wil een houten vloer gaan leggen in mijn zitkuil waar al 16 jaar vloerbedekking ligt.
De vloerbedekking moet eruit omdat ik (plotseling?) veel last heb van optrekkend vocht en voorzover ik kan beoordelen op dit moment komt dat via de fundering. Omdat ik op een bepaalde plek, tegen een binnenmuur, een grote hondenligzak had liggen kwam ik er vrij laat achter dat de vloerbedekking daaronder wel erg vochtig was. Eerst dacht ik aan condensvocht. Ik heb de vloerbedekking nu gedeeltelijk eruit gehaald en zag dat mn de plinten en de rand vd vloerbedekking erg vochtig waren. Ik denk dat door gebrek aan ventilatie het vocht zich daar heeft opgehoopt waar het elders wel weg kan. De vloerbedekking werkt dan als een grote dweil en de vochtplek is daardoor groter geworden., en uiteraard ook het ondertapijt.

Nu wil ik dus een houten vloer gaan leggen en de houtleverancier adviseerde mij een tussen/ ondervloer te gebruiken die bestaat uit een folie en uit isolatie. ( een laminaatleverancier adviseerde mij dit ook) Zo is het hout afgeschermd van het vocht en wordt het niet aangetast.En ik neem aan dat de folie ook achter/onder de plinten moet komen liggen anders worden die weer nat.
Mijn vraag: waar blijft dat vocht dan? Want met die folie valt er toch helmaal niks meer te ventileren? Kruipt het vocht dan juist niet extra omhoog in mijn muren? Mijn muur, boven deze plek, is op het oog en gevoel droog. De muur bestaat uit een grijze grove bouwsteen die door mij al verschijnende malen geschilderd is op het gedeelte boven de plint. Achter de plint is het dus nog de " rauwe" steen. Het schilderwijk vertoont nu geen vlekken of blaren.

Dus: wordt het onder de folie dan niet heel erg nat? Is dat niet slecht voor de cemente vloer?
Als je kiest voor zo'n folie (wat veel mensen doen) dan doe je dat om vocht in je vloer te voorkomen, maar stimuleer je daarmee niet juist vocht in je muur/ achter de plint?
 

Dubbelo

  • #2
Na veel lezen vermoed ik en hoop ik dat het toch om condensvocht gaat. Het is nl vochtig bij de koudste punten, dus niet daar waar de verwarming in de buurt is, maar daar ver vandaan. Bv in een kleine ruimte onder de gemetselde openhaard. Deze ruimte ligt ook onder maaiveld en er is geen enkele ventilatie in de kleine ruimte van 70 breed, 30 diep en 20 cm " hoog", een ruimte ooit bedoeld voor haardhout.
En dus daar waar de hondenzak lag, dus ook nooit ventilatie. Ventilatie is in deze ruimte sowieso een probleem aangezien er geen ramen zijn die open kunnen. Wel kan de deur open naar de aangrenzende ruimte en daar kan dan wel de buitendeur open en deze staat ook ALTIJD open. Aan de andere kant van de kamer is alleen een dauerluft. Dus veel " verplaatsing van lucht" is er niet, zeker niet op de genoemde plaatsen.

Maar die koudste punten blijven natuurlijk ook het koudste, ook als ik een houtenvloer ga leggen. Ik ga uiteraard isolatie leggen onder de vloer maar daar waar vloeren en muren elkaar raken (en waar plinten komen) blijft het het koudste punt, dus een plek om vocht te verzamelen. Het gaar dus om lage muurtjes waar je ahw de zitkuil uitkomt, dus een muurtje onder maaiveld, als overgang naar het hogere leefgedeelte van de huiskamer. Op dit hogere gedeelte heb ik nog nooit vochtproblemen gehad en hier ligt een hardhouten tapis parketvloer, verlijmt op een onderlaag, daaronder een egalisatie en daarom een hele lelijke tegelvloer.

zou ik in de zitkuil toch een houten vloer kunnen leggen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Is de vloer geïsoleerd? Is er een (geventileerde) kruipruimte?

Je zal toch iets moeten verzinnen om je woonkamer te gaan ventileren. Nog los van het vocht is dit bijzonder ongezond voor jullie.
 

Dubbelo

  • #4
Er is geen kruipruimte en of de vloer geïsoleerd is ( van onderen)betwijfel ik.

Op zich staat de deur hier van maart tot oktober open, maar dat is een aansluitende kamer. Wellicht kunnen we de tussendeur vaker open laten staan (tussen die tussendeur en buitendeur is het maar 1 meter, ze liggen ahw naast elkaar.
Maar dan is er nog niet voldoende "trek" vrees ik, zeker niet in de diepere delen van de ruimte. Misschien vaker een ventilator aanzetten?

De kamer heeft een vide en is dus erg hoog en open. Misschien vanaf boven ook vaker de lucht via ramen in de slaapkamer open zetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als onder de vloer een hoge dampdruk is, zal het vocht omhoog geperst worden. Dat is wat men optrekkend vocht noemt. Dit ga je zien op de koudste plekken. Oplossing is het wegnemen van de dampdruk en het isoleren van de vloer. In de praktijk is dit vaak lastig. Zeker als er geen kruipruimte is.

Alternatief is het dampdicht afdekken van de vloer. Vocht onder het dampscherm kan geen kwaad. Er is wel een (klein) risico dat langs de wanden condensplekken gaan ontstaan.


Ventilatie is meer dan een deur open zetten. Er moet een aanvoer zijn (rechtstreeks van buiten, bv. via roosters) en een afvoer (meestal via afzuiger in sanitaire ruimtes+keuken). Dit moet je voor het hele huis regelen.
 

Dubbelo

  • #6
Hartelijk dank voor het meedenken.
Ik had (gelezen op internet) een test gedaan met plastic vlak, afgeplakt op de vloer en nu, na 24 uur geen condens onder het plastic maar wel een donkere vlek waar de afsluiting is geweest. Dus toch vocht.
Als ik onder de vloerbedekking kijk en voel ( en onder de ondervloer) die nog ligt, vind ik het ook enigszins vochtig. Er licht een hele dikke, rubberachtige, sponsachtige ondervloer. Wat ik me afvraag: wat is er nu al die tijd dat ik hier woon gebeurd? Altijd al optrekkend vocht maar nooit iets van gemerkt? Vocht dat via de vloerbedekking verdampt is?
Hoewel ik me niet kan herinneren dat me dat bij verandering van vloerdekking (8 jaar geleden) ooit is opgevallen. In mijn herinnering was de vloer gewoon droog.
Er is verder niks veranderd in/ om mijn huis.

Ik begrijp er gewoon niks van! Hoeveel vocht is ‘normaal’ als je de vloer zo afsluit?

En hoe nu verder? Houten vloer leggen op een folie met dikke isolatie in een poging vocht zo buiten te sluiten? Sommige bedrijven adviseren insmeren met een Epoxy primer voor vochtige vloeren, anderen zeggen dat je dit juist nooit moet doen.

Sorry voor al deze vragen maar ik kan nergens duidelijke info vinden op internet, alleen van allerlei bedrijven die allemaal grote klussen willen komen uitvoeren. Maar ik wil vooral snappen wat er aan de hand is
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kan deze site je helpen.
Dit is een lastig materie daarbij moet je op een Forum antwoorden op vragen die vaag zijn gesteld en omringende zaken die invloed kunnen hebben wordt niet over geschreven. In welke mate dampdicht dampopen temperatuur luchtvochtigheid enz. enz.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik heb ook een spons als bg.vloer. Onder het dampscherm is het bij mij zeiknat. Ik heb dus ook het probleem zelf niet opgelost :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Informeer eens bij het waterschap of de grondwaterspiegel is aangepast het afgelopen jaar/jaren.
 

Dubbelo

  • #10
@ ijkenhout: en je leeft gewoon op die vloer zonder problemen?
@ Walker: dat zal ik doen

Ik houd nu ook nog rekening met de optie dat er toch ergens iets lekt..
ik heb aan de andere kant van de ruime, bij de buitenmuur de vloerbedekking ook opgetild en daar is de vloer droog, zo droog als ik het me ook herinneren van de periode dat we nieuwe vloerbedekking legden.
Het is dus plaatselijk en on te zien hoe plaatselijk dat is zal ik de vloerbedekking er nog verder uit moeën halen. Volgende week komt er iemand van de verzekering (van een bouwbedrijf) om te onderzoeken waar het vocht vandaan komt omdat dit van belang is ivm vergoeding van de vloerbedekking.
Hopelijk krijg ik dan meer duidelijkheid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ja, een goed dampscherm werkt prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu