Kinderfort - korte baksteenlatei of iets anders?

Pollewolf

  • #1
Dag medeklussers!

Ik heb een wellicht wat vreemde vraag. Bij het verbouwen van onze tuin kwamen er een heleboel oude bakstenen omhoog en het leek me een erg leuk idee om hiermee een fort te metselen voor mijn zoontjes. (Het is waarschijnlijk niet het mooiste metselwerk dat ooit het licht gezien heeft, maar het is mijn eerste project en ik beleef er veel plezier aan :wink: )

Nu heb ik een raam getimmerd (mijn eerste timmerproject, voila, een mens is nooit te oud om te leren toch?) en nu wilde ik graag, om niet alle gewicht op het kozijn te laden, een latei plaatsen.



U raadt het al, dit is ook mijn eerste latei, dus ik ben op zoek naar enig advies! Zo vond ik bijvoorbeeld baksteenlateien, maar aangezien dit een kinderspeelfort wordt, zijn de kleinste maten beschikbaar (1 meter lengte) te lang voor mij (ik zou maximaal 80 centimeter kwijt kunnen).

Heeft iemand weet of er kortere (baksteen)lateien beschikbaar zijn? Kan ik ze zelf op maat maken? Kan ik beter voor een andere oplossing gaan?

Enorm bedankt voor jullie tijd en moeite!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat en hoe hoog komt er bovenop?
 

Pollewolf

  • #3
Ik wil er graag nog een aantal lagen baksteen op plaatsen (en heel misschien een vloertje). Dus ik denk nog een laag of 8 aan bakstenen als dat kan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Rollaag op het kozijn metselen, en daarboven eventueel ook nog 2 lagen murfor.
Strooi eerst wat zand op het kozijn, zodat de rollaag uiteindelijk niet draagt, tijdelijk een extra lat eronder is ook een oplossing.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik denk dan de bovenste lat te dun en smal is om wat dan ook te dragen als ik naar de foto kijk.
Hoe dik/dun en hoe breed en lang is de bovenste lat?
 

Pollewolf

  • #6
De bovenste lat van het kozijn is 5 cm breed, 1.5 cm dik en 41 cm lang (het is vurenhout). Wat zou het betekenen als hij niets kan dragen? Moet er dan extra ondersteuning bij of kan ik er sowieso niets op metselen?

Enorm bedankt voor jullie reacties tot nu toe in ieder geval! :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Een tijdelijke ondersteuning plaatsen waar je de rollaag opmetseld, na verharding kan die eronder uit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een latei kan je zelf op maat slijpen. Er zit wapening in, maar dat slijp je met de diamantschijf ook zo door. Hou een oplegging van min. 10cm.

Maar een rollaag is mooier :wink:
 

Pollewolf

  • #9
Dank! Dank! Ik had nog nooit van een rollaag gehoord, maar dat ziet er inderdaad mooi uit zeg! Ik ga eens kijken of dat lukt.

En ik had geen idee of ik de standaard lateien korter kon slijpen zonder de stevigheid aan te tasten. Heel erg bedankt voor de informatie! :)
 

Pollewolf

  • #10
Een laatste vraag voor de zekerheid: kan ik die diamantschijf het beste op zoiets als een slijptol gebruiken of zou een multitool ook werken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Haakse slijper met een diameter van 230mm.
 

Pollewolf

  • #12
Super, dank je wel! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu