Afwerken dakplaten

K. Lus

  • #1
Op mijn woning liggen Isobouw dakplaten ±10cm EPS met een spaanplaten (3mm) afwerking aan beide kanten. Buitenzijde oranje, binnenzijde wit.
Omdat ik deze afwerking aan de binnenzijde niet fraai vindt < om de meter zit een plastic strip. Wil ik het plafond graag afwerken met gipsplaten of houten vloerdelen als dakbeschot. Ik zou ze er graag koud tegenaan monteren.

Vraag: is het raadzaam om er nog een folie dampscherm er tussen aan te brengen?
Ik lees graag jullie tips/adviezen.

Vr.gr. John
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Folie is niet nodig, rechtstreeks er tegenaan schroeven gaat niet, de schroeven hebben dan te weinig houvast.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het zou me niet verbazen dat deze platen qua damptransport als volgt werkt. Binnen zijde is een gelamineerde spaanplaat meer dampdicht dan de buiten plaat welke onbehandeld is en dus meer dampopen. Ga je gaten in de binnenplaat maken?
 

K. Lus

  • #4
@Rola: Het 3mm spaanplaat is inderdaad te dun om in te schroeven. Mijn idee is om vloerdelen op de gordingen aan te brengen, dus onder de dakplaten en dan bij een te grote h.o.h. afstand een aantal dotten lijm.
 

K. Lus

  • #5
@Wgb: Daar lijkt het niet op. De binnenzijde is een soort glad gecoat wit papier en de buitenzijde een oranje papieren laag. Beiden zijn geplakt op een 3mm dunne spaanplaat met daartussen ± 10mm wit EPS. Volgens mij is het Isobouw Slimfix (bouwjaar ±1997).
De enige gaten die er in komen zijn door-en-door. Zoals schroeven om de platen op de gordingen te bevestigen en doorvoeren zoals ventilatie douche, cv-ketel en schoorsteen.
 

FXaverius

  • #6
@K. Lus: Hoe heb je het uiteindelijk gedaan? Ik heb ook een zolder met witte platen en strips welke ik met gipsplaten wil afwerken.
 

Groenekan

  • #7
Jammer dat je niets terugkoppelt, nu weten we niet hoe je het hebt gedaan en met welk resultaat. Hopelijk alsnog.
 

Gerardus1970

  • #8
Links en rechts van de witte strip, welke tussen de platen zit, zit bij veel dakplaten een houten lat ook wel spoor genoemd. Hierop kun je horizontaal laten vast zetten. Ik heb hier ca 5 x 2.5cm genomen zodat ze niet gaan doorhangen. Op deze manier om de 40 cm een horizontale lat maken. Ik zet de gipsplaten met exta lange (gips!) schroeven vast gezet met grove schroefdraad zodat deze door de horizontale latten weer in de dakelementen uitkomen. Draagkracht van de 3mm plaat is minimaal maar geeft net wat extra steun.
Tevens een beetje steenwol (losse doten van ca 20x20cm) tussen de gipsplaat en het dak zodat ze niet hol gaan klinken. Zit hier zo al een jaar of 3 en hangt niet door. Dak ziet er super strak uit.
 

K. Lus

  • #9
@FXaverius + @FXaverius
Excuus voor het niet terugkoppelen. Ik ben een tijdje niet op het forum geweest.
Hierbij de terugkoppeling. Ik heb de sandwichplaten afgewerkt met gipsplaten (dwars gemonteerd). De gipsplaten zijn op de sporen geschroefd. Om de 100cm die tussen de sporen zit te overbruggen heb ik om de ±30cm dotten montagekit aangebracht met als extra een aantal gipsplaatschroeven (wellicht overbodig en niet functioneel). Werkt perfect. Ze zitten er nu ruim 2 jaar op.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu