Selectiviteit - Installatie zie foto

Petersch1

  • #1
Installatie zie foto


Als er een overbelasting plaatsvind schakelt een der schakelaars af. Waarom blijft de zekering heel 16 Amp die er naast zit ?

zal logisch zijn maar ik weet het graag.
mvg
Peter
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dat zijn vermoedelijk zekeringen van een andere groep maar echt duidelijk is dat niet. Kun je misschien een wat meer uitgezoemde foto plaatsen?
 

Petersch1

  • #3


Ernaast zit een krachtstroomstoppenkast met 3x 16amp grijze verklikkertjes. Tussen de fasen meet ik 400 v dus krachtstroom. Niet echt gekontroleerd/gemeten maar ik denk dat per fase 4 schakelaars zijn bedraad?


Dus ben ik benieuwd waarom de schakelaar afschakeld ipv de 16 amp zekering bij eventuele overbelasting : ter verduidelijking : op een schakelaar zitten 2 wcd's waarop ieder een friteuse was aangesloten. Van de ene weet ik 2000 watt, van de andere is geen type plaatje te vinden maar qua inhoud groter, dus zal wel zwaarder zijn. is hiervoor een verklaring ? de selectiviteit indeze ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zie 12 eindgroepen. Waar zijn de aardlekschakelaars gemonteerd?
 

Petersch1

  • #5
Ga morgen ff kijken en er op terug. Dank voor je bijdrage.
Mvg
Peter
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik zie alleen nog steeds ingezoomde foto's van 12 groepen links en 1 krachtgroep rechts.

Als die 12 groepen zouden zijn aangesloten op de krachtgroep rechts zou je met selectiviteit te maken hebben, maar ik zie geen reden om aan te nemen dat dit zo is. De voeding komt waarschijnlijk gewoon van beneden???
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Die witte 'schakelaars' zijn de zekeringen. Die hebben waarschijnlijk niks te maken met die krachtgroep rechts.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Met 2 ovens per groep is 16A wel erg licht: Stel de ovens zijn 2 en 2,5kW, dan is de stroomsterkte 18,75A. Dat gaat een tijdje goed, maar eens houdt het op, daar gaat een C-karakteristiek ook niets aan wijzigen. Hooguit gaat dan een hoofd- of tussenzekering eruit.

En hoe zwaar is eigenlijk die hoofdaansluiting? Met zoveel zware verbruikers per fase is zelfs 63A niet genoeg als alle ovens continu aan staan.

Als steeds 1 eindgroep uit gaat, is het zaak de aangesloten apparaten te controleren op kortsluiting. Eventueel te testen door deze apparaten op een ander stopcontact aan te sluiten.
 

Petersch1

  • #9
Zal dit weekend even wat betere fotoos maken.
Ter verduidelijking : het oventjes probleem geldt slechts voor één schakelaar : er zijn slechts 2 oventjes aanwezig en die zitten noodgedwongen op een en dezelfde schakelaar.
Dus niet zo dat alle schakelaars belast worden door een batterij aan oventjes. Ik kom er snel op terug. Dank voor uw bijdrage.
 

Petersch1

  • #10
Het raadsel is opgelost. De krachtgroep rechts is voor een 'au bain marie'. Het oventjes probleem is opgelost met aanleg van een kookgroep, 2 fase 220/16A. Dank voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu