Tegel over tegel met vloerverwarming

Saphora

  • #1
Hoi,

Wij hebben een huis gekocht, waar we super blij mee zijn. Nu willen we graag vloerverwarming gaan plaatsen en daarop weer nieuwe tegels. Nu is mij gezegd dat wanneer de tegels in de cement liggen, het frezen van de sleuven voor de vloerverwarming geen enkel probleem zou moeten zijn (over het algemeen).

Nu heb ik een aantal vragen en hopelijk kunnen jullie mij daar bij helpen.

1) Wat denken jullie, ligt de tegel (die bruine) zoals op de foto staat in cement of is dit gelijmd? Of enig idee hoe ik dit zelf het beste kan onderzoeken?

2) Zoals je waarschijnlijk ziet, de bestaande vloer ligt er schots en scheef in. Nu zit ik te denken om dit eerst te egaliseren en vervolgens de sleuven te laten frezen en daarna dichtsmeren en dan pas tegelen? Of hoe zou ik dit het beste kunnen doen volgens jullie? Er staan zoveel verhalen op internet over het frezen van de leidingen, dat je er soms in verdwaalt.

Ik ben zelf in de woning geweest een aantal keren nu, en als ik het zou moeten zeggen, zou ik zeggen dat ze in de specie liggen ... maar goed ik ben geen professional o.i.d.




Hartelijk dank!
 

Marcn88

  • #2
Hoe is de vloer geisoleerd? als deze niet geisoleerd is beter de gehele vloer verwijderen en dan een nieuwe vloer opbouwen met isolatie en vvw.
als de vloer al wel geisoleerd is dan is frezen een goede optie maar dan kun je beter eerst frezen en dan in 1x alles egaliseren incl de sleuven, de leidingen dienen dan wel vastgezet te worden tegen opdrijven.
 

Saphora

  • #3
Bedankt Marcn88,

Nee dat is ie helaas nog niet. Echter laten we de vloer isoleren door de energie maatschappij, die spuiten een soort schuim onder het beton...

Anyway, waar zet ik de leidingen mee vast? Gewoon met tegellijm?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De tegels zijn hardgebakken plavuizen.
Die werden meestal in de specie gelegd, maar later ook wel gelijmd.
Maar het zijn hele dikke harde tegels, waar je niet zo maar even vloerverwarming in freest.

Daar komt nog bij, dat als er wat spanning op de vloer staat, de tegels bij het in frezen los kunnen komen.

Ook zal niet elk bedrijf in een tegelvloer leidingen frezen, omdat dit een tijdrovend is, en zo een dure grap kan worden.

Met een normale frees voor vloerverwarming, word de sleuf helemaal uitgefreesd als er in een cement dekvloer gefreesd wordt.dus ook de rondingen.
Bij een tegel vloer, zal dat niet gaan, en moet de sleuf na het frezen uitgehakt worden, en ook de rondingen zijn niet in 1 keer te frezen.
Dit omdat er met een dubbele slijpschijf gefreesd moet worden.

Ik zou eerst maar eens een paar bedrijven laten komen kijken, en een offerte laten maken.
Maar denk dat het beter en goedkoper zal zijn, als je de gehele tegelvloer er uit haalt, en dan meteen isolatie aanbrengt op de betonvloer.
 

Saphora

  • #5
Dag Peter,

Ik wil je niet tegenspreken o.i.d, want je hebt er immers veel meer verstand van dan ik. Echter zie ik wel meerdere youtube filmpjes waarbij ze door de tegels heen frezen. Ik had ook gebeld met een verhuurder van de freesmachines die zeiden dat ze verschillende bladen hadden, waaronder 1 speciaal bedoeld voor de hardere vloeren?

Bent u hier ook bekent mee?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Ik ben het roerend met @PETER eens: wij frezen ook niet door tegels. Ze zijn of te zacht, of te hard, of ze liggen niet vast, of ze komen los bij het frezen, of ze zijn te glad zodat de freesmachine geen grip heeft.

Je kunt op die foto's totaal niet zien of de tegels verlijmd zijn of in de specie gelegd zijn en wat je nog meer aantreft onder die tegels.
Al genoeg ellende beleefd met dit soort zaken. Voor een advies van iemand die, zonder het in detail gezien te hebben, zegt dat het wel gaat, geef ik geen cent.
Er is momenteel veel meer werk waar iedereen wel lol aan beleeft: wij laten dat dus graag aan anderen over!
 

Saphora

  • #7
Beste Peter & Degooyer,

Reuze bedankt voor jullie feedback, iets wat ik al in 1e instantie dacht, die dekvloer moet er uit. Jullie bevestigen wat ik al dacht. Ik hoopte dat frezen een optie was geweest, maar uiteindelijk waren we veel meer geld kwijt geweest. Omdat we achteraf de vloer ook nog hadden moeten isoleren.

20 juli komen ze de nieuwe dekvloer storten:)

Bedankt voor jullie advies!

Vriendelijke groet,

Saphora
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu