Afvoer(put) in tuin werkt niet

Dennuzzz

  • #1
Hallo allen,

Ik heb sinds een half jaartje een eigen woning met tuin. Nu merk ik bij gebruik van water in de achtertuin, dat de afvoer niet goed werkt. Er blijft een grote plas in mijn achtertuin staan, precies op de plek van de put.

De put heeft een deksel waar het water door naar binnen kan, maar de deksel lijkt compleet te passen op het ingebouwde stuk put, waardoor het nu zo is dat water wel de put inkomt(door de deksel) en in de rand komt te liggen. Vervolgens lijkt er alleen geen opening te zijn voor het water om zo de riolering in te gaan. De deksel past namelijk precies op het ingebouwde deel.
Ik heb wat gegoogled op de werking van dit type put, maar ik kon niks vinden en heb geen idee of er bijv nog een ring ofzo moet zijn, maar er niet is.

Zodra ik de deksel er een beetje afhaal, dan stroomt de riolering gelijk vol met al het water uit de plas.

Iemand een idee?

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Die rand van het deksel hoort inderdaad in het water in de put te hangen. Op deze manier is het een stankafsluiter. Zodra er water naar en in de put stroomt, stroomt het verder de buis in.

Dit werkt prima bij een binnensituatie zoals een douche. Daar is de put namelijk voor bedoeld.

Echter buiten zul je ook veel zand met het water meevoeren, en krijg je verstoppingen door ophopend zand en vuil.
 

Dennuzzz

  • #3
Aaah, ja duidelijk, dat water is voor de stank-overlast. Maar goed ook, want het stinkt onwijs als de deksel eraf gaat.
Nu snap ik alleen nog niet hoe ik het kan repareren zodat er wel water de buis inloopt, zoveel vuil zit er niet meer in de rand met water, maar toch loopt het water niet de rand uit de buis in. Als het water dus op een niveau(0,5cm tot 1cm) staat boven de deksel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Spoel het riool eens door met een rioolontstopper (of anders een tuinslang). Waarschijnlijk zit de leiding bijna dicht. Of ligt het afschot de verkeerde kant op door het verzakken van de bodem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu