H-balk in constructie

Picobelloo

  • #1






beste klussers,


Graag zou ik jullie advies / visie willen over de H-balk die ik heb aangetroffen in mijn constructie. Ik wil mijn huidige dakraam veranderen voor een daktoetredingsluik van 180 x 90 cm. Nu ben ik helaas een H-balk in mijn constructie tegengekomen (zie foto). Zou deze balk over de hele lengte van mijn huis doorlopen denken jullie? (het betreft een woning uit 1937, waarvan de bouwtekeningen zijn verbrand in de oorlog).


Ik hoor graag van jullie :D

Met vriendelijke groet, Ruben
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, want stalen balken zijn over het algemeen onderdeel van de hoofddraagconstructie.

Wijzigingen hieraan zijn vergunningplichtig, en moeten berekend worden door een constructeur.

Dat is ook van belang voor je dak: Als je deze gaat gebruiken als terras of vluchtweg zal dit ook berekend moeten zijn.

Als er geen tekeningen meer zijn wordt het lastig om de verplichte vergunning aan te vragen, omdat hierbij een tekening van de bestaande situatie gevraagd wordt.

NB: Wellicht kun je een andere plaats vinden voor het luik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
De tekening van de bestaande situatie kan gewoon nu gemaakt worden. Je moet altijd ter plekke kijken hoe de constructie in elkaar steekt. Er kan immers in de loop der tijd veel veranderd zijn.

Of de balk doorloopt en waar deze ondersteund wordt moet je ook ter plekke gaan bekijken. Evt. haal je er iemand bij met bouwkundig/constructief inzicht.
 

Picobelloo

  • #4
Bedankt voor jullie reacties heren. Ik overweeg een andere locatie van het luik en ik ga het laten meenemen op een tekening.. Fijn weekend nog.

Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu