Opdekdeur onder schuin dak

Klus-Piet

  • #1
Op zolder onder het schuine dak wil ik graag een nieuwe, reeds afgelakte opdekdeur plaatsen (boarddeur). Door de schuine kant van het dak, dient aan de deur ook een een schuine kant met opdekrand te worden gemaakt, zoals op de foto.



Het plan is om de schuine kant af te zagen met een cirkelzaag (met fijne vertanding), de opdekrand uit te frezen/zagen, vervolgens de deur 'uithollen' om zodoende plaats te maken voor een opvul latje. In dit latje dient ook de opdekrand weer gemaakt te worden.

Zijn er tips om dit op een betrouwbare en nette manier te doen? Welk gereedschap kan het beste worden gebruikt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Met een bovenfrees.
 

Klus-Piet

  • #3
Bedankt voor de tip. Overige tips om dit met de bovenfrees te doen zijn welkom. Ik heb nog niet eerder een frees gebruikt..

Is het bijvoorbeeld nodig om voor het uithollen een freesmal te maken of zou dit gewoon met de geleider kunnen?

Als ik door de laklaag frees (om de opdekrand te maken), hou ik dan een strakke snede of kan ik het beter eerst inzagen met de cirkelzaag?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Met een bovenfrees krijg je een strakke naad. Mits de goede kant op gefreesd, en een kleine, laatste freesgang. Eerst oefenen is aan te raden. Als de laklaag heel hard is, kunnen er stukjes afspatten. Maar dat is met een cirkelzaag niet anders. Al kan je met een cirkelzaag dan weer voorritsen.

Ik zie trouwens niet helemaal voor me hoe je het van plan bent. Hoe krijg je de sponning in de deur?
 

Klus-Piet

  • #5
Ik wil de deur eerst schuin afzagen met de cirkelzaag en vervolgens de sponning uitfrezen (met o.a. jouw tips).

Daarna verwacht ik dat ik de vulling van de deur aan de binnenkant moet verwijderen om plaats the maken voor het vul-latje. Afhankelijk van hoe sterk het board is kan dit misschien met de multitool/beiteltje of ook met de bovenfrees.

Dezelfde sponning zou ook weer in het vul-latje moeten worden gefreesd. Vervolgens moet het latje in de deur worden gelijmd.

Lijkt dit de juiste aanpak?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu