Vocht in garage - bij warm weer muf en vochtig

MichelvanD

  • #1
Beste allemaal,

Ik ben naar dit forum gekomen voor jullie hulp want kom er zelf niet uit. Ik heb een garage uit 2006 naast de woning, niet door mijzelf gebouwd. De garage is in spouw uitgevoerd en geïsoleerd. Ook de sectionaalpoort en de deur aan de achterzijde zijn van goede kwaliteit en geïsoleerd. De vorige eigenaresse zette vaker de auto binnen (nat) wat vocht opleverde in de garage. Hierdoor kwamen er vochtplekken op de plafonds. Toen zijn er 2 ontluchtingskokers in het dak geplaatst. Dat is opgelost.
Nu heb ik sinds kort een ander probleem, namelijk dat bij warm weer het erg muf en vochtig aanvoelt in de garage. Er is best veel zoutuitslag aan de binnenzijde en bij de garagepoort heb ik dan constant condens. Het lijkt alsof er vocht in de stenen zit, dit wordt opgewarmd door de warme zon en in de koudere garage condenseert. Via de opening in de spouw bij de garagepoort krijg ik dan waterdruppels welke over de houten latten en de betonnen latei lopen. Aan de buitenzijde zitten diverse open stootvoegen met bijenbekjes. Ik heb deze een keer eruit getrokken na een warme dag en deze zijn dan nat. Het dak is prima in orde. Aan de achterzijde van de garage zit een dakbalk dicht op de gemetselde binnenmuur, in de korte ruimte daartussen condenseert het ook soms.
Zoals aangegeven doet het probleem zich voor bij warm weer. De zijgevel staat vol op de regenslag, wellicht heeft dat er iets mee te maken. Bijgaand enkele foto's. Wie weet wat ik kan doen? Te weinig ventilatie? En hoe op te lossen? Of iets anders? Muur ook even impregneren?

Alvast hartelijk dank
Groeten
Michel
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor een vloer heeft de garage, beton aan een stuk of betontegels?

De temperatuur in de garage loopt achter met die van de buitenlucht. Zodra de temperatuur buiten omhoog gaat zou je de deur of iets anders open moeten zetten.


Voor deze momenten in het jaar toch een nadeel dat de deur goed is geisoleerd. :wink:

Ik zie het al er ligt een vloer van beton.

Nog even open stootvoegen hebben veel te weinig invloed om een garage met dit verschijnsel te ventileren.

Weer even foto 3 is dat de van het huis?

Nog even maar dan stop ik. Het lijkt dat de stadsuitloop niet volgens de regels is aangesloten. Mij lijkt dat het buitenste deel van die uitloop onvoldoende op afschot ligt. De vlek in de muur wijst in die richting.
 

MichelvanD

  • #3
Ja is beton uit 1 stuk. Maar zijn er geen extra ventilatie mogelijkheden? Blijkbaar werken die twee pijpjes door het dak onvoldoende. Misschien een ventilatortje inbouwen in de muur ergens? Mijn oom dacht dat de pen stootvoegen wellicht te laag zaten waardoor het vocht daarboven in de spouw bleef hangen maar lijkt me sterk. Ze zitten volgens mij ook gewoon vrijwel direct onder het dak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Die 2 ventilatie buisjes op het dak, doen niet veel, als er nergens van onderen verse lucht die ruimte in kan komen.
Zo heb je geen circulatie van de lucht stromingen
 

MichelvanD

  • #5
De derde foto is de achterkant van de garage. Aan de andere kant van de garage poort dus. Daar zit de balk dicht op de muur.
Wat is het probleem met de stadsuitloop dan? Volgens mij loopt het water van het dak wel goed weg. Op die punt staat wel veel regenslag, misschien dat dat een oorzaak is?
Maar is het normaal dat de spouw zo vochtig wordt?
En is er een manier om een goede ventilatie mogelijk te maken?
 

Bert pit

  • #6
Ventilatie aanbrengen is een must. Doe je dat niet dan heb je kans op schimmelvorming of erger: op lange termijn zwam. Dat wil je koste wat kost voorkomen.

Een goed rooster dat je in de winter kunt dichtzetten kan al voldoende zijn. Tenzij er geen wind staat, dan zul je een deur moeten openen of zorgen voor elektrische afzuiging.

Dat vocht kan overigens ook het gevolg zijn van condensatie. De warme lucht in de garage komt in aanraking met koelere steen of beton en slaat daarop neer als condensatie. Normaalgesproken zie je dat vooral bij wat kouder weer maar ook als het zeer vochtig is kun je boven het dauwpunt komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zet eerst maar eens de poort een aantal dagen open zodat het vocht weg kan, het is m.i. niet alleen condens maar ook een natte binnenmuur.
Maak een paar roosters in de muur die tegenover elkaar liggen, in de lengte als het mogelijk is, daardoor is er constant ventilatie.
Eigenlijk moeten de roosters dicht als de luchtvochtigheid en temperatuur sterk stijgen, anders haalt u nog vochtige lucht binnen.
Over doorslag van regen zou ik geen zorgen maken, het is immers een spouwmuur met isolatie.
 

MichelvanD

  • #8
Hoi Jan, ik heb juist alleen problemen als het warm is. Als ik dan die roosters dicht moet zetten dan is de situatie toch hetzelfde als nu of niet?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zal inderdaad onderin een toevoer van ventilatielucht gemaakt moeten worden.

Is de kruipruimte geventileerd?
 

MichelvanD

  • #10
De kruipruimte van de woning wordt geventileerd ja, de garage heeft geen kruipruimte.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Is er een nieuwe laag dakbedekking over de oude geplaatst?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Stadsuitloop zie deze pagina het gekleurde plaatje. Het water wordt afgevoerd door twee onderdelen, de plakplaat binnenzijde dak en de stadsuitloop buitenzijde. Als de plakplaat niet goed op afschot ligt, dus horizontaal, loopt het water terug richting binnenzijde garage. Vaak is de aansluiting van die twee delen in de buitenmuur/spouw. Zou het water in de spouw lopen en de spouw is aan de bovenzijde niet afgesloten komt er veel vocht in de garage. Daar zie je niets van behalve die aftekening op de muur.
De garage is later tegen de woning geplaatst? Orienteer je dan op het voetlood. Vaak wordt het lood in de voeg geslepen en dat is niet de meest ideale uitvoering.
Onderste plaatje laat zien hoeveel afschot er moet zijn.
Maak is een foto van de stadsuitloop en zorg de de muur verticaal in beeld staat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Hoi Jan, ik heb juist alleen problemen als het warm is.
Dan is het probleem het grootste want er komt warme vochtige lucht binnen die condenseert op de koude plekken, de hele garage is een koude plek want die warmt langzamer op dan de temperatuur buiten.
Soms komt het bij ons ook voor in de hal waar de vloer op zand ligt, de vloer is dan behoorlijk nat, als de temperatuur en de luchtvochtigheid zakt is het snel weer normaal, buiten die paar keer per jaar hebben we nergens last van.
Door de ventilatieroosters dicht te zetten bij bepaalde omstandigheden voorkomt u dat er veel vochtige lucht in de garage terecht komt, of u dat in de praktijk vol houd is een tweede.
 

MichelvanD

  • #14

Bijgaand twee foto's.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
De stand van de stadsuitloop is goed. Blijven er twee vragen over. Steekt de stadsuitloop voldoende ver over de buis van de plakplaat en ligt het afschot van de rechthoekige buis in dezelfde lijn van de stadsuitloop.
Dit effect, water loop aan de onderzijde van de buis weer terug. Dus ligt die buis van de plakplaat niet op afschot loopt het terug en drupt in de spouw.


Echter het gebeurd alleen als het water heel langzaam loopt zeg maar drups gewijs. Vandaar dat ze aan kozijnen enz. druplippen aanbrengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Door het ontbreken van ventilatie onder de vloer van de garage kan het vocht naar boven "getrokken" worden. Als daar een lagere dampspanning is.

Meer ventileren maakt het probleem minder groot, maar lost de oorzaak niet op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu