Trespa / Glaslatten

Robbie's

  • #1
Goedemorgen. Twee korte vragen.

1) Het zwarte Trespa dat bij ons onderkant goot al 25 jaar zit begint slecht te worden (bovenlaag gaat bladderen). Hoe het beste trespa behandelen? Ik denk met schrapper goed alles los maken, vetvrij, gronverf, etc. Welke grondverf voor trespa?

2) Een grote trespa plaat tussen twee kozijnen wordt aan de zijkanten met glaslatten (met ingefraist rubber) op zijn plek gehouden. 1 van de latten moet vervangen (is krom). Hoe zet je harhouten glaslatten vast? Ik ben bang dat als ik spijker het hout splijt. Zijn latjes van 17x17mm.

Bvd,
Rob
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Voorboren met het spijkertje zelf.
Dus even netjes uitmeten zodat ze allemaal op dezelfde afstand van elkaar zitten dan een spijkertje in de accu boor (even zoeken zodat hij niet te veel slingert) en iets schuin van buiten naar binnen voorboren.
Een spijkertje is natuurlijk niet geschikt om er mee te boren en zal er meer doorbranden dan boren met als voordeel dat er een koollaagje aan de binnenkant van het gat ontstaat waardoor de glaslat ook veel minder snel weer zal gaat rotten.
Maar voorboren met de juiste maat boor kan natuurlijk ook. Mijn advies is om altijd dunne koploze RVS spijkers te kiezen (alleen een verdikking) zodat je die ook goed weg kunt drevelen maar die zijn niet overal te verkrijgen.
 

Robbie's

  • #3
Bedankt Gerrit.

Ik ga met een klein boortje voorboren. Wat voor dikte en lengte spijker adviseer je voor een glaslat van 17x17mm?

Ik heb een andere uitdaging. In de oude "glas"lat zit een vierkante inkeping waar het oude rubber blijkbaar ingedrukt zit. Ik moet op zoek naar dezelfde glaslat. Kan hem nog niet vinden :-(

Foto oude lat en rubber bijgesloten

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ik zou voor een spijkertje rond de 30mm gaan en verder heb je niet veel keuze qua dikte want vaak bepaald de lengte tevens de dikte. maar dan wel zo dun mogelijk.

Glas lijkt lijkt gewoon een vierkante die een keer over de zaagtafel is gehaald om er een groef in te zagen.
Zelf zou ik voor een afgeschuinde gaan zodat water altijd naar buiten wegvloeit.
 

Robbie's

  • #5
Bedankt Gerrit. Aan de linker kant van de Trespa zit dezelfde lat. Ik ga dus proberen dezelfde lat te vinden. Maken zodat het rubber er precies inpast wordt lastig. Ga morgen is bij de bouwmarkt kijken.

Bedankt voor doorgeven lengte. Ik neem aan stukje dieper er in slaan met drevelnof dikkeren spijker. Daarna opvullen met hout en afwerken.

Gr,
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wat ik zeg een gewone glaslat nemen en op de plek waar de groef moet komen even een ondiepe zaagsnede maken. Vervolgens de glaslat rondom eerst goed in de verf zetten voordat je hem monteert.

Nagel inderdaad zo'n 1mm onder het hout wegslaan en dan afwerken.
Trespa kan bij temperatuurveranderingen aardig uitzetten en krimpen, dus verwacht dat ze daarom het rubber hebben gebruikt.
 

Robbie's

  • #7
Hi Gerrit,

Nog twee korte vragen:

1) die zaagsnede maken is nog niet eenvoudig. Ik heb een cirkelzaag maar is beetje gevaarlijk om op zijn kop te gebruiken. Denk je dat het met een mini cirkelzaag (bij voor met geleider moet lukken of nog andere ideeen?

2) ik moet verder zoeken voor de spijkers. Er zitten nu blijkbaar dunne RVS spijkers van 4cm in. Bij Hor... alleen 1.8 mm met lengte 3 cm gevonden.

Gr,
Rob
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Zoiets doe je normaal op een zaagtafel met geleider.
Daar kun je de afstand en zaagdiepte exact instellen zonder dat het een gevaarlijk experiment wordt.
Heb je die zelf niet dan even in je kennissenkring vragen want eenmaal goed ingesteld stelt het niets voor en ben je in 5 minuten klaar.

Waarschijnlijk zijn de glaslatten nu vastgezet met een tacker waar ze inderdaad lange dunne "spijkers" gebruiken.
Maar ze zijn er wel hoor, ik zal je een PB sturen
 

Robbie's

  • #9
Bestaat er misschien ook iets als rubber dat ik kan plakken op de glaslat zodat ik tussen glaslat en trespa toch rubber heb om het werken trespa op te vangen..? Glaslat zagen om daar een inkeping voor bestaand rubber (zie foto boven) in te doen wordt voor mij erg lastig.

Bvd
Rob
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
4mm Glasband en afkitten kan ook.
 

Robbie's

  • #11
Hi Rola,

In dat geval glasband iets dieper (bijv. 3mm) op glaslat plaatsen en na vastzetten glaslat nog acrylaatkit in ruimte tussen band en einde vd glaslat?

Bvd.
Rob
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Klopt, de band 3 a 4 mm terughouden.
Succes.
 

Robbie's

  • #13
Bedankt Rola :D Ook Gerrit bedankt voor alle hulp.

Leuk klusje voor in het weekend
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu