Trap trekt los uit de muur

Rzaa

  • #1
Hallo allemaal,

Al jaren hebben mijn ouders een probleem met hun trap naar zolder. Het gaat om een open trap met een draai erin. Het kan een lang verhaal worden maar dat komt omdat ik niet zo goed weet hoe ik het moet uitleggen. Ik heb wel fotos toegevoegd

Zij kochten het huis in 2000 en het ging om een gerenoveerde woning. en de vloeren zijn hout. en alle muren zijn gipsplaat. dit zeg ik omdat de muur waar die trap aan vast zit een gipsplaat muur is... ik weet niet wat erachter zit aar de trap aan bevestigd is.. want ik neem aan dat gipsplaat niet voldoende is. En ook zeg ik dit om aan te geven dat het huis dus "beweegt/leeft"

toen zij het kochten hadden ze de trap gewoon laten bekleden met trap bekleding dus de treden. en volgends mij was die plank aan de muur (met die gleuven waar die trap in zit ook bekleed). Maar een paar jaar geleden liep mijn moeder op de trapen zakte een treed door.ze voelde dat hij naar beneden veerde. Ze belde mij op en ik ben gaan kijken

ik had alle trapbekleding eraf getrokken om te kijken wat er aan de hand was. En tot mijn grote schrik zag ik dat bijna alle treden niet meer in de gleuven zaten (in de plaat die tegen de muur aan zit) maar soms wel tot 1.5 cm eruit waren waardoor er grote kieren waren. en ik zag 2 spijkers waar de trap eigelijk alleen op ruste. en de trede wat gebroken omdat de spijker door het hout was gebroken. Het rare is ook dat de spijkers er vanaf de andere kant van de houten houder erin geslagen zijn maar daar zit dus gipsplaat tussen.

omdat ik niet zo goed wist wat ik moest doen ben ik uit nood de traptreden eruit gaan trekken/breken waarna ik naar een timmerman ben gegaan en hem de traptreden heb laten namaken (grenen) maar dan 1 cm langer waarna ik ze terug heb gezet. dit heb ik gedaan voor de treden die het ergst waren. daarna heb ik onder elke trede een stukje hout geschroeft zodat ze hier ook op kunnen rusten. En heb ik die er weer ingeschroefd met schroeven (het valt me wel op dat deze nieuwe treden ook gewoon heel erg kraken)

ik weet niet of dat verstandig was maar op dat moment was dat he enige wat ik kon bedenken, een volledig nieuwe trap lukte financieel niet

dit is altijd zo gebleven maar de trap lijkt alleen maar erger en erger te kraken (en hij kraakte al heel erg) en nu wil ik er iets aan laten doen. Ik heb een opstal verzekering en ik heb ook een keer een expert laten komen en die zei dat de spil misschien een beetje scheef zit waardoor hij de treden uit de muur trekt. Ik vroeg aan hem of "Renoveren" een optie was maar hij zei dat dat geen zin had omdat dit het probleem niet zou oplossen. Wanneer ik kan aantonen dat het komt door "Werking" van het huis dan is er een mogelijkheid dat dit onder opstal herstelt kan worden maar ben nu al bijna een jaar aan het wachten op antwoord omdat de een zegt dat dit niet onder opstal valt en de ander weer zegt van wel omdat het komt door werking van het huis en ondertussen gebeurt er niks en wordt het erger.


Nu is mijn vraag wat moet ik doen?

- is het verstandig om alle treden zelf te laten vervangen door iets langere treden of komt dat uiteindelijk ook weer los van de muur.
- gaat renoveren het oplossen?
- is er een spul wat ik in de kieren kan spuiten waardoor er stevigheid onstaat?
- de trap kraakt ook heel erg wat moet ik doen om dit te herstellen

ik snap dat het misschien een lang verhaal is... maar ik heb geen idee waar ik naartoe kan met dit probleem als iemand me in de juiste richting kan wijzen stel ik dat zeer op prijs!















 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De trap zit aan de ene kant aan de muur, en aan de andere kant zit de spil vast tegen de vloer. Die twee delen die zijn dus aan het wijken. Dat is zorgwekkend. Wat is de oorzaak hiervan? Zijn er funderingsproblemen? Wat voor fundering?

Het kan ook zijn dat de kap aan het wijken is. Zijn er verbouwingen geweest in het huis? Wanden weggehaald, dakkapel geplaatst?

Als bovenstaande geen probleem meer is, kan de trap eruit en hersteld worden. De oude (smalle) treden moeten weer terug en alles goed vast zetten. In de praktijk is waarschijnlijk een nieuwe trap handiger.
 

Rzaa

  • #3
Hmm nou dit is lastig om te zeggen omdat er meer dan 15 jaar vloerbedekking overheen zat dus was het niet te zien... het is dus over de jaren heen gebeurd. toen ik het eraf haalde zag ik wat er aan de hand was.....

de spil (paal) lijkt gewoon recht...... ik heb echt geen idee waar dit aan ligt

moet ik een trap renovatie bedrijf inschakelen? ik weet niet of zij de juiste partij hiervoor zijn aangezien deze trap niet direct gerenoveerd moet worden maar gerepareert (en daarna wellicht renoveren)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een ouderwetse timmerwerkplaats heeft over het algemeen de kennis en kunde een trap te renoveren/vernieuwen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Buitenboom zit in het onderkwart nog in elkaar, dus het lijkt erop dat de spil verplaatst. Hoe zit deze aan de bovenzijde vast?
Als je de spijkers verticaal ipv schuin in de tredes slaat krijg je dat de tredes uit de boom komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu