Dorpel egaliseren

Pvdb

  • #1
Beste,

ik moet een hardstenen vloerdorpel leggen. Maar omdat de onderliggende oude houten dorpel te hoog was, heb ik die eerst met enige geweld grotendeels verwijderd. NU is dat een soort maanlandschap, her en der wel enkele centimeters diep. Voordat ik de hardstenen dorpel er op kan leggen (waar kan ik die het beste mee vastplakken?) moet ik dus nu eerst de houten dorpel weer egaliseren. Waarmee en hoe kan ik dat het beste doen?

Alvast dank voor de reacties!

Pvdb
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Haal hem er eerst helemaal uit
en dan opvullen met een normale kant en klare mortel of betonmix
 

Pvdb

  • #3
Kan je dat hier niet overheen doen? Ik heb al extreem veel moeite gehad om dit voor elkaar te krijgen. Inmiddels is ook de zaag die ik er voor gebruikte kapot, dus nog verder breken zie ik niet echt zitten.....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je hem eerst even schuin door gezagen had, had je hem er zo in zijn geheel uit kunnen breken.
 

Pvdb

  • #5
Dat zou kunnen. maar dat heb ik niet gedaan.... :-). Dus nu is het probleem hoe ik het op ga lossen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Hak eerst een stukje weg bij de donkere hoek links op de foto en wrik met een koevoet de drempel los, lijkt moeilijker dat het is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan het proberen maar ik denk dat hij dan naar een week los zit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Ik zie volgens mij een multitool liggen, zaagblaadje er op en schuin naar beneden de rest doorzagen en dan er uit breken.(wel uitkijken dat je de omgeving niet beschadigd)
Dit proberen te egaliseren zal vrijwel zeker mislukken want je krijgt die stenen dorpel nooit vast met kit oid.
Dus zoals hierboven ook al aangegeven is er geheel uithalen.
Vervolgens heel goed kijken hoe je de dorpel aan moet brengen. Want zit hij lager dan beide vloeren dan heb je al echt een uitdaging om de dorpel aan te brengen en vast te krijgen omdat de dorpel vaak tot onder het kozijn doorloopt en dan kun je hem er niet even tussen laten zakken.
 

Pvdb

  • #9
Ok. dan ga ik er helemaal uithalen toch maar proberen..... thx
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Hou wel in de gaten dat het aanbrengen van de dorpel meestal in 1 keer goed moet zijn.
Ik zou dan ook voor de montage de deur verwijderen, het stukje hout wat links nog zit ook verwijderen en rechts ook de hoek er uithalen zodat je geen hoekje uit de dorpel hoeft te halen.
Zorg voor een paar goede zuignappen waarmee je de dorpel op kunt tillen en op de juiste plek kunt schuiven, het alternatief is met wat kit een stuk hout op de dorpel lijmen zodat je hem daar aan op kunt tillen (wel kit nemen die weer volledig te verwijderen is zonder dat deze vlekken achter laat)
Vaak denkt men dit wel even met de hand te kunnen maar valt hij eenmaal in de lijm dan wordt het erg moeilijk om hem weer los te krijgen en kun je niet snel nog even wat handvaten aanbrengen. (ik spreek uit ervaring :oops: )
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Gewoon 2 dunne koortjes om de dorpel heen knopen voordat je hem plaatst... Als de dorpel goed staat, afknippen en door de lijm eruit trekken.
 

Pvdb

  • #12
Gedaan zoals jullie aangaven. Hele dorpel er uitgehaald en volgetort. resultaat top. Dank.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu