Dubbelwandig rookkanaal van onder voeren

Knuppel

  • #1
Onze schouw stond een voorzetwand voor, deze heb ik verwijderd. Er achter vond ik (helaas) dit. Balkjes heb ik zelf gemonteerd voor de gemoedsrust, maar de boel staat eigenlijk al 30 jaar zo (ik weet het geen garantie dat...). Het plan is z.s.m. een stalen latei te plaatsen, en e.e.a. weer terug te metselen / vertanden.

Nu zijn we aan het kijken naar houtkachels, en slaan steil achterover van de kosten voor een rvs rookkanaal. Hoogwerker om op de schoorsteen te komen, 7m flexibele dubbelwandige rvs buis, manuren; het kost allemaal meer dan de kachel zelf.

Onze rookkanalen gaan vertikaal, in 1 rechte lijn omhoog, zonder verslepingen, en zijn vrij breed (22 x 24cm). Ik zag dat er vaste rvs buizen bestaan, in lengtes van 1m. Nu de schouw toch open ligt, kan ik deze niet gewoon van onder voeren? En het laatste stukje door de kachelboer (met een ladder) laten koppelen aan de regenkap? Er moet 150mm buis doorheen. Het idee is om steeds 1 stuk erin te steken, de buizen te koppelen, en dat verder omhoog. Laten rusten op iets zodat het zo min mogelijk kracht kost. Tegen beschadiging zou ik evt. om de zoveel cm een stootkussen erop kunnen maken van iets brandwerends (stukje hard isolatiemateriaal). Of voor mijn part boor ik een gat op elke verdieping zodat ik hem kan begeleiden, huis is toch nog verre van af.

 

Marcn88

  • #2
Zoals u aangeeft gaat denk ik niet lukken ivm gewicht van de buis, maar als u er boven ook bij kunt is het wel haalbaar om er een vast rvs kanaal in te monteren te beginnen vanaf beneden en dan doorstapelen naar boven.
naderhand schoorsteen weer dichtmetselen
 

De Bob

  • #3
Ik heb dat precies zo gedaan in een chinees eethuis.

Gaat prima, Alleen de buis steeds goed onderstoppen/opvangen.

En tot slot goed borgen, wij hebben hem geborgd op de afzuigkap

Een rood koperen, mooi werk, in de chinese buurt Amsterdam
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Wil je een vaste buis dan is het handiger om van boven af de buis te laten zakken verbinden en dan verder laten zakken, in de meeste gevallen met een moderne houtkachel dien je dan ook om het rvs te isoleren? en je moet ook zeker rekening houden met nogal wat uitzetting tijdens het stoken,je zou dan iets van een schuifpijp moeten hebben deze zou dan bovenin moeten? het mooiste is dan dat je de constructie zo maakt dat je bv beneden de buis in iets van een nisbus kan zetten,maar over wat voor soort kachel gaan jullie krijgen?
 

Knuppel

  • #5
Een nieuw vrijstaande houtkachel. Vrees dat er niets anders op zit dan een flexibele dubbelwandige buis van boven te voeren. Kan dit met een trap gedaan worden of is hier altijd een hoogwerker voor nodig?

Is het eigenlijk noodzakelijk om een flexibel dubbelwandig kanaal in een bestaande schoorsteen te isoleren? Wat heeft dit aan voor-/nadelen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Weet je zeker, dat je een houtkachel wilt>
De regels voor stoken met een houtkachel, zullen waarschijnlijk binnen korte tijd aangepast worden.
Dit i.v.m. de uitstoot van fijn stof.
Veel partijen zijn tegen het gebruik van een houtkachel.
(ik niet hoor, mits er goed gestookt wordt, en goed hout gebruikt wordt)
Ook zijn er gemeentes, waar geen houtkachel meer gestookt mag worden.

Als je even zoekt op het internet, is er al veel van te lezen.
 

Knuppel

  • #7
Ik heb bedacht e.e.a. maar ff te laten, maar de schouw wel dicht / op maat te metselen. Als ik een stalen latei (hoeklijn) gebruik om het middendeel op te vangen, hoe werk ik deze dan later af met brandwerende plaat?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu