Slecht hout in delen dakterras, wat te doen?

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Op watervastheid van de verlijming (dus tegen delamineren), niet op het vochtbestendig zijn van het hout. Dat gaat zonder behandeling nog steeds rotten.

Garantplex of aanverwante benamingen worden gemaakt op basis van Ocoumé, en zijn verkrijgbaar in de handel in de maten 250 x 122 en 310 x 153. (Half frans (cm) en half engels (veelvouden van voet).

Meranti is 244 x 122. (Fins) berken is 125 x 250. De volgorde van de getallen geeft de fineerrichting aan.

Voor een strook van 280 cm heb je dus inderdaad een volle plaat van 310 nodig. En die zijn aardig aan de prijs in diktes van 15 mm of meer. Een oplossing kan inderdaad zijn dat je het achterhout uitvult en een plaat van 10 of 12 mm gebruikt.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #22
Is het een hele gekke gedachte om de plaat uit 4 delen te maken? dus geen plaat van 2.80 maar 2 van 1.40.

Dat zou bijna 120,- schelen in geld, moet ik wel 4 zaagsnede's meer behandelen met randsealer, maar das te overzien.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #23
Halverwege zul je dan wel een detail moeten maken wat inwateren tegengaat. Dat kan met een waterslag (netjes) of een stukje lood(vervanger).



Lees deze flyer van de VVNH ook eens.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #24
Is bij de buren deze hoek ook niet slecht? dan hou je minder over.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #25
@Rola, nee, zover ik weet niet, en ik heb ook het idee dat dit een stukje verwaarlozing is geweest, onderhoud is dus de vorige bewoner niet altijd even serieus genomen, maargoed, dat is achteraf.

@Walker, hoewel ik waarschijnlijk het antwoord al weet ga ik het toch vragen aan iemand met meer verstand van zaken zoals u, kan ik ook met een rest stukje okoume aan de achterzijde een verbindingsbruggetje maken tussen de delen, dmv vast schroeven en verlijmen, en vervolgens afplamuren en rondom verven? dat gaat zeker "werken", in de zin van barsten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
Nee, alleen een stukje plaat erachter is niet goed. Daar gaat water tussen kruipen, en je hebt opnieuw grote kans op houtrot.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #27
Excuses voor mijn eigenwijsheid, maar als je het op de gevel hebt zitten en dan verg je het nogmaals, dan heb je het toch goed afgesloten? De verticale rand zat opzich ook al zo, en de problemen zijn puur aan de onderkant die recht gezaagd was ontstaan. Aan de bovenzijde was alleen de toplaag beschadigd.

Mag ik gelijk even van de gelegenheid gebruik maken jullie alvast te bedanken voor de waardevolle tips en adviezen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu