Probleem gevel/bestrating

Lcvh01

  • #1
Ik open even een nieuw topic om alles duidelijker te omschrijven. De situatie is als volgt. Mijn moeder huurt een woning. Vorige week viel het haar op dat straatwerk tegen de achtergevel aan verzakt. Tevens zitten er scheuren in de linkerzijde en rechterzijde in de gevel, zijkanten van de aangrenzende kamer (zie foto, de foto met scheuren bij de regenpijp en scheuren in de gevel aan de andere zijde met de buren) tevens is het op de foto van de hele woning helemaal links bij het aangrenzende kamertje/gevel waar het straatwerk verzakt.Ook het dakje van dat aangrenzende kamertje lijkt telkens iets meer door te zakken aan de rechterzijde. Tevens is er binnen korte periode een trapsgewijze scheur ontstaan onder het, op de foto meest linkse raamkozijn op de eerste verdieping. Er is geen sprake van een rioolbreuk/lekke waterleiding. Volgens de aannemer van de woningbouw zijn al deze scheuren gewoon wegens ouderdom, Concludeerde hij zonder gekeken te hebben,en moest het even een beetje gevoegd worden. Bij het kijken in de kruipruimte zag ik ook nog een horizontaal lopende scheur in de muur onder de vloer (zie foto), dit is niet de muur van het aangrenzende kamertje, maar aan de andere kant van die kamer onder de vloer. Volgens de woningbouw/aannemer kunnen al deze problemen geen enkel kwaad en zal er een keertje gewoon op nieuw gevoegd moeten worden wegens ouderdom. Mijn moeder daarintegen voelt zich niet bepaald veilig meer op deze manier. Graag ontvang ik de mening van anderen. Kan dit inderdaad geen kwaad? Is dit inderdaad het gevolg van ouderdom? Heeft mijn moeder geen reden zich hierom onveilig te voelen? En wat kan zij eventueel het beste hier mee doen? Ps. Huis is van 59.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wij kunnen hier niets van vinden. De woningbouw zal het pand kennen en de scheuren ter plekke hebben bekeken. Als zij zeggen dat het geen kwaad kan, wie zijn wij dan om hier vanachter een bureau aan te twijfelen?

Als je het echt niet vertrouwd, kan je een constructeur erbij halen. Die kan ter plekke komen kijken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Riolering niet verstopt?
Een lekkende riolering die het zand mee wegspoelt geeft dit soort schadebeeld in de bestrating. Tot er zoveel zand inzit dat de riolering verstopt zit.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik snap uw zorgen en het ziet er ook niet echt gezellig uit, dat snap ik, maar ik denk dat u het beste er een onpartijdige constructeur bij kunt halen, u kunt eventueel van te voren bespreken wie er voor de kosten op gaat draaien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als ik zo op de voorlaatste foto kijk, dan lijkt het wel een flinke lekkage te zijn, die langs de muur gelopen heeft.
Is daar geen dakgoot of regenpijp die overloopt.
Ook is de grond in die hoek goed verzakt.

Maar in heel veel oudere huizen zitten scheuren.
Maar vaak is er geen reden tot totale paniek, het huis zal niet zo maar in storten.

Alhoewel er in Groningen toch wel huizen gesloopt moeten worden, door de aardbevingen en scheuren in de huizen.
 

Lcvh01

  • #6
Nee er loopt daar geen dakgoot of regenpijp. Het is gewoon een tussenmuurtje als op foto 3 te zien. Ook is er geen rioolverstopping of breuk. De tegels konden gewoon teruggelegd volgens de aannemer. Dat heb ik dan vandaag ook geprobeerd te doen maar met name in die hoek en ook de strook langs de gevel ligt na het zand recht strijken ruim 10cm lager, er is dus behoorlijk wat zand weggestroomd. Al wil de woningbouw dat niet erkennen en word er meegedeeld dat er maar gewoon nieuw zand in moet worden gestord en weer opnieuw getegeld moet worden met hoogstwaarschijnlijk nieuwe verzakkingen tot gevolg..? Ik weet er zelf niet heel veel van maar weet wel dat zand niet zomaar verdampt oid. Een onafhankelijke constructeur inschakelen lijkt mij sowieso inderdaad een goed plan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu