Wateroverlast tuin kleigrond

Dalo

  • #1
We zijn van plan om binnenkort onze tuin opnieuw te laten bestraten. Nu hebben we last van water dat na een regenbui in de tuin blijft staan, zeker 20 cm diep over een breedte van zon drie meter. We kunnen niet met droge voeten naar onze schuur lopen.

We zijn op zoek naar een goede oplossing hiervoor. Hopelijk zijn er mensen met goede tips of adviezen. We hebben gekeken naar hydroblobs, infiltratiekratten en het maken van grindputten, welke zijn geschikt voor kleigrond? Lezen op verschillende websites dat deze methodes voor kleigrond niet goed werken omdat het regenwater niet door de kleigrond kan zakken?

- We zijn met onze tuin niet aangesloten op de riolering en onze gemeente wil graag dat mensen hemelwater in hun eigen tuin houden, onze rioleringen zijn al overbelast..

Dit maakt het allemaal best ingewikkeld en we zien door de bomen ook het bos niet meer.
Fijn als mensen kunnen meedenken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Maak even een schets van uw woonsituatie, met de info die u geeft is niet veel te doen, o.a. de ligging van de tuin, welk soort woning is het vrijliggend huis of rijtjeshuis etc. is belangrijke info.
 

Dalo

  • #3
Ons huis is een rijtjeshuis, onze tuin is 6,50 m breed en 13 meter diep. Achter onze tuin ligt een brandgang met daarachter de tuinen van onze rij achterburen.

Ik hoop dat het zo voldoende duidelijk is?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Simpele oplossing; u moet uw tuin flink ophogen. Water blijft alleen staan op lager gelegen plekken. Hoog uw tuin op en het water loopt weg.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Zo simpel is dat niet: Je moet zorg dragen voor je eigen waterhuishouding, en je mag geen overlast bij anderen veroorzaken:

Burgerlijk Wetboek 5, artikel 52 en 53:


Artikel 52

1 Een eigenaar is verplicht de afdekking van zijn gebouwen en werken zodanig in te richten, dat daarvan het water niet op eens anders erf afloopt.

2 Afwatering op de openbare weg is geoorloofd, indien zij niet bij de wet of verordening verboden is.

Artikel 53

Een eigenaar is verplicht er voor te zorgen dat geen water of vuilnis van zijn erf in de goot van eens anders erf komt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Artikel 1 heeft alleen betrekking op de HWA van daken en is in deze kwestie niet van belang. Het gaat om de tuin.

En artikel 2 is precies wat ik zeg: tuin ophogen en zorgen dat het water naar het brandpad achter het huis stroomt. Daar zit wel een rookwaar het water in kan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Het gaat niet alleen om gebouwen, maar ook om werken. En dat is precies waar het bij het ophogen van een tuin om gaat.

Een brandgang is niet vanzelfsprekend voorzien van een straatkolk. Daarbij kan er sprake zijn van mandelig terrein, of van het terrein van de achterburen met recht van overpad.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hoe dik is die kleilaag?
als je een grindput kan maken tot door de klei in een watervoerende laag zoals zand werkt dat primma
 

Dalo

  • #9
Bedankt voor alle reacties! De tuin kunnen we gedeeltelijk ophogen, wat we ook gaan doen, maar helemaal ophogen zal niet gaan lukken omdat we anders de schuur ook moeten veranderen om er nog in te kunnen komen.
Onze brandgang staat bij een regenbui ook gedeeltelijk onder water, heb niet de indruk dat dat ergens op aangesloten is..

We hebben pas palen van onze schutting uit de grond gegraven, zon 1,5 meter kleigrond.

Ik vermoed dat beste optie is om toch grote diepe grindputten te graven, en dan met anti worteldoek en grind geheel op te vullen.. geen andere laag er meer boven op. Wat vinden jullie van dit idee?
Ook al staan de grindputten dan vol water, op gegeven moment moet dit toch wegzakken? Water in onze tuin blijft ook niet dagen staan, na een dag is al het water toch ergens heen gezakt..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je mag inderdaad niet afwateren op de brandgang. Er is ook een regel dat je de natuurlijke afvloeiing van een terrein niet mag veranderen (en daarmee elders wateroverlast veroorzaken). Art.39 BW5.

Grindkoffers hebben alleen zin als de grondwaterstand (op momenten van de wateroverlast) laag genoeg is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu