Van 2 meterkasten 1 maken

Klusmuts81

  • #1
Hallo allemaal,


Speciaal hier geregistreerd omdat ik nergens echt het antwoord kan vinden op het net.

Ik ga een huis kopen met een gemengd bestemmingsplan. Dit is dus wonen en bedrijf. Nu had het bedrijf in een later stadium een pand aan het huis gebouwd wat dienst deed als opslag en kantoor voor het bedrijf. De bij/aanbouw heeft ook een apart adres en meterkast gekregen met hoofdaansluiting.

Nu wil ik graag die (bedrijfs) meterkast op de andere meterkast aansluiten. Dit zodat ik maar 1 keer transportkosten e.d hoef te betalen.
Kan dit en hoeveel gaat me dat kosten om het te laten doen?

Kan iemand mij helpen hoe ik dit het beste kan doen?
Alvast heel erg bedankt voor je hulp

Groetjes klusmuts
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ca 15000euro en klaar ben je.
 

Klusmuts81

  • #3
Waar baseer jij dat bedrag op?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dat zullen waarschijnlijk voor het grootste deel de kosten zijn die de netbeheerder in rekening brengt voor het verwijderen van 1 vaste aansluiting.

Daarnaast zul je meerdere kabels moeten trekken, of de hoofdaansluiting moet zo zwaar zijn dat je met je selectiviteit uitkomt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het zou zomaar kunnen dat dat bedrag helemaal nergens op gebaseerd is, je geeft dan ook werkelijk geen enkele relevante informatie.

2 kasten... wat voor kasten? Heb je misschien wat foto's?
Hoeveel groepen zitten er in de kast waarbij je de netaansluiting wilt laten vervallen?
Wat is de te verwachten aansluitwaarde bij deze kast en heeft de aansluiting in de woning daar voldoende capaciteit voor?
Hoe zwaar is de aansluiting in de woning waar je alles op wilt gaan knopen uberhaupt? En heb je in de woning toevallig nog speciale dingen om rekening mee te houden (elektrische autolader, warmtepompen, ...)
Zijn er nog grote verbruikers (keukenapparatuur, wasmachine, werkplaatsmachines?) op de kast in het bijgebouw of gaat het enkel om wat verlichting en werkplekken?
Wat is de afstand tussen beide kasten en heb je de mogelijkheid om hier eenvoudig één of meerdere kabels tussen te leggen?

Met de informatie die je nu geeft kom ik niet verder dan...
"Kan dit?"
- "Misschien!"
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is maar de vraag of het nodig is de aansluiting helemaal te verwijderen. Afsluiten kan soms ook zonder dat de hele meter wordt verwijderd.

Verder is de kans inderdaad heel groot dat je meerdere leidingen zult moeten trekken naar de andere meterkast (waarschijnlijk per groep een).

De andere aansluiting verzwaren om te kunnen voldoen aan de selectiviteit met een kabel, zal per saldo al snel duurder zijn dan het aanhouden van bijvoorbeeld twee aansluitingen met een lichte aansluitwaarde.
 

Klusmuts81

  • #7
Bedankt voor jullie antwoorden.

Het verwijderen van de hoofdaansluitingen is niet de grootste kosten post. Dit heb ik al nagevraagd.
Ik vraag me alleen af of ik de meterkast in het bijgebouw kan laten hangen en bv door 1 zware kabel te trekken van de hoofdaansluiting bij de voordeur naar de meterkast van het bijgebouw. De afstand is een meter of 15. Dit lijkt me minder werk dan inderdaad elke groep apart door trekken naar de hoofdaansluiting bij de voordeur. Deze zal dan zeker verzwaard moeten worden.
Dit geldt dan ook voor het gas en de waterleiding.

Aangezien wij het huis nog niet in bezit hebben kan ik er geen foto's van maken.
Ik wil me op dit vlak gewoon alvast oriënteren zodat ik weet wat ik eventueel kan verwachten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik vraag me af of je niet gewoon 1 van aansluiting kan opzeggen en de groepen omleggen naar de andere meterkast.

misschien is opzeggen niet eens nodig je hebt immers nog geen contracten op je nieuwe adres

(de aansluiting laat je wel gewoon zitten maar wordt niet gebruikt)
 

Klusmuts81

  • #9
Je kan inderdaad 1 aansluiting laten afsluiten en de afgesloten meterkast omleggen naar de hoofd aansluiting. De vraag is alleen wat is de makkelijkste weg.
Als je 1 meterkast laat afsluiten blijven de hoofdaansluitingen in de grond liggen. Hier blijft dus altijd spanning op staan. Zo ook met gas. Dat wordt voorzichtig graven als we dat willen gaan doen.
Ik weet niet of ik een link kan toevoegen naar de plattegronden. Ik zal eens kijken of ik hier wat mee kan zodat het voor jullie ook duidelijker is wat ik bedoel

Alvast bedankt voor alle hulp/antwoorden.
 

Klusmuts81

  • #10
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Wat wordt de bestemming van het bedrijfsgedeelte ofwel ben je van plan daar zware elektrische apparatuur te gaan gebruiken? Een zware aansluiting alleen om aan de selectiviteit te voldoen is een beetje zonde van het geld en bovendien niet veel goedkoper als twee lichte aansluitingen.
Dit kun je vermijden door per groep een kabel naar de hoofdkast door te trekken ipv één dikke. De tweede groepen kast kan dan geheel vervallen.
 

Klusmuts81

  • #12
We willen het bedrijfsgedeelte bij het woongedeelte voegen. Er zal een grote woonkeuken gerealiseerd worden met dus vaatwasser, oven, koelkast, grote vriezer ed.
 

Greentech

  • #13
Leuke vraag! Ben je er al verder mee? Ik hoop dat ik je nog op tijd de volgende informatie kan meegeven:

Als er ook een tweede gasaansluiting aanwezig is: deze absoluut opzeggen. Dit doe je door het contract bij de huidige leverancier op te zeggen en géén nieuw contract aan te vragen. De netbeheerder neemt contact met je op (je krijgt briefjes in de bus) met de melding dat ze gaan afsluiten (en hoge kosten voor wederaansluiting). Dit is prima, je krijgt namelijk (kosteloos!) een slot op je meter. Ooit gaan ze je vragen/opdragen de aansluiting definitief te verwijderen op jouw kosten. Dit kost al snel rond de € 750,-. Dit kun je blijven weigeren, ze zijn er nog niet helemaal uit of het wettelijk toegestaan is om de klant hiervoor te laten betalen (waarschijnlijk niet, dus weigeren!).

Dan blijft de elektra-aansluiting over:
Zorg dat je maximaal 3x25A (of 1x35A) afneemt. Als je aansluiting groter is kun je deze laten verkleinen door de netbeheerder. Dit kost rond de € 250,- eenmalig. Als je van een grotere aansluiting kwam, laat de meterkast even controleren op "selectiviteit", de kans is dat een aantal (hoofd)schakelaars en/of zekeringen aangepast dienen te worden aan de verkleinde hoofdaansluiting. Die kleinere aansluiting (3x25A) ga je vervolgens gewoon gebruiken! Zoek een energieleverancier met een lage vastrechtvergoeding en je aansluiting levert zelfs geld op als je geen stroom verbruikt ;)
Dit alles is mogelijk gemaakt door de relatief lage kosten van een elektra-aansluiting, gecombineerd met de vermindering energiebelasting. Als je goed shopt verdien je per jaar € 120,- met je "extra" stroomaansluiting! Succes!
 

Klusmuts81

  • #14
Bedankt voor je uitgebreide bericht.
Helaas zullen wij er niets meer kunnen want we hebben ons terug getrokken ivm te veel haken en ogen aan t huis.

Maar desniettemin kan een ander hier wel iets mee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu