Gaten boren in beton

Jeffvr

  • #1
Beste Leden,

Bij de aankomende verbouwing moeten er een stuk of 7 gaten in beton komen voor elektradoos ( wcd) nu wil ik dit het liefst zelf doen want de 3 offertes die ik kreeg waren al 250€ Is dit redelijk te doen ik heb een klopboor en schaf er een diamant gatzaag bij aan van 83mm.

Gr Jeff
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Klopboor heb je niks aan. Je gaat namelijk niet kloppen met een diamantboor.
Ik weet niet wat zo'n boor kost die je wilt kopen en of je boormachine er zwaar genoeg voor is, maar ik zou me even verdiepen in het huren van een machine die door voor bedoeld is.
 

De Bob

  • #3
En met een "dozenboor voor beton"

Google daar eens op.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Met een dozenboor kun je het makkelijk zelf voor een fractie van de prijs.
 

Jeffvr

  • #5
Bedankt voor de reactie, weet nu dat ik een boorhamer met dozenboor en een muursleuvenzaag nodig heb. Zie dat de meeste boorhamers in de winkel maar tot 32mm in beton gaan... op de verhuursites staan boorhamers van 7kg die wel de 80mm dozenboor kunnen hebben.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die 32 mm heeft betrekking op een massieve betonboor. Een dozenboor is hol (net als een gatenzaag). Na het boren moet je met een beiteltje en een hamer het middenstuk wegtikken.
 

Jeffvr

  • #7
Aha top dan ga ik eens kijken of t met de boorhamer gaat lukken met wat geduld moet t goed komen ;)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb zelf een simpele boormachine en daarmee kan ik prima dozen boren in baksteen en wat hardere steensoorten. In beton zal het wat langer duren, maar voor een paar dozen is dat prima te doen. Laat de dozenboor het werk doen door er niet op te duwen.
 

De Bob

  • #9
Zet de hamerstand uit bij een boorhamer
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
En let er hij 2 of 3 dozen naast elkaar op dat je de dozen overlappend boort en niet tegen elkaar aan, want dan passen je inbouwdozen er niet in.

Klik of schuif je inbouwdozen in elkaar en meet de hart-tot-hart afstand op. Op deze punten zet je de centreerboor van je dozenboor.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Hart op hart afstand tussen 2 normale dozen is 7 cm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Dozen boren in beton doe je met een diamantboor. Omdat je hiermee niet mag kloppen of hameren maakt het niet uit of je een klopboor of hamerboor gebruikt.

Wel heb je een sterke machine nodig. Mijn machine is met het boren van dozen doorgebrand.

Ik had een mal gemaakt om meerdere dozen naast elkaar te boren. Dan heb je de centreerdoorn niet nodig, en zitten de dozen netjes recht.
De mal maak je van houten plaatmetiaal en zet je waterpas bv. met twee slagpluggen vast op de muur.
 

Jeffvr

  • #13
Thanks voor alle tips ben al een stuk verder ik zal een diamantboormachine huren met een boor van 83mm voor de elektradozen nu moet er ook nog een 50mm gat geboord worden voor de nieuwe afvoer door de vloer is dit redelijk makkelijk zelf te doen? het gaat om een zogenaamde broodjesvloer. Ook zag ik dat de verhuurder 7Euro per 0,1mm slijtage berekent ik moet zo'n 8 gaten in beton boren zal dit erg oplopen of valt dit mee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu